De tweede editie van de FIH Pro League wordt volgend jaar afgesloten zónder Grand Final. Door de Olympische Spelen in Tokio, die al in juli starten, is er te weinig tijd om een finale tussen de beste vier teams af te werken zoals deze dagen in het Wagener Stadion in Amsterdam. De stand na de reguliere competitie zal in 2020 bepalen wie er met de hoofdprijs vandoor gaat.
Of de Grand Final in de jaren erna wel terugkeert of in welke vorm, is nog onderwerp van discussie. Dat heeft Thierry Weil, de directeur van de FIH, zondag bekend gemaakt.
‘We hebben met de nationale hockeybonden verschillende opties bekeken, maar uiteindelijk besloten volgend jaar geen Grand Final te houden. Mét een Grand Final was de Pro League twee weken voor de start van de Spelen pas geëindigd, dat is veel te laat. In het nieuwe schema willen we de nationale teams zes weken de tijd geven om zich voor te bereiden op Tokio’, zegt Weil.
De editie zonder Grand Final geeft de FIH ook de tijd om na te denken over wat er vanaf 2021 met de Grand Final gaat gebeuren. Weil: ‘De organisatie van de Grand Final is complex. We zijn Nederland dankbaar dat ze dit jaar het risico hebben genomen om vroegtijdig ja te zeggen tegen het hosten van de Grand Final. Nu de Nederlandse dames hebben gewonnen, is het gemakkelijk om te zeggen dat dit een succes is. Maar wat als de Nederlandse teams zich niet hadden gekwalificeerd? Hoe was het hier dan gegaan? Het nadeel in de huidige opzet is dat de deelnemers aan de Grand Final soms pas vlak van tevoren bekend worden. Het zou bijvoorbeeld een optie te zijn om de twee evenementen los van elkaar te trekken. Dat zijn gedachten. Daarover gaan we ons het komende jaar buigen.’
Format
Al eerder maakte de FIH bekend dat het speelformat komend jaar wordt aangepast. In plaats van een thuis- én uitwedstrijd spelen de landen twee keer in hetzelfde land tegen elkaar. Het jaar erop is het speelschema precies omgedraaid. Dus als Nederland in 2020 zowel de uit- als thuiswedstrijd in Australië speelt, worden beide duels in 2021 in Nederland afgewerkt. Volgens Weil is het speelschema voor 2020 voor 80 procent gereed. Hij verwacht dat de FIH binnenkort alle wedstrijden wereldkundig kan maken.
9 Reacties
r-wortmann
lol, 'we hebben met de bonden gesproken..'. dit zijn diè bonden die nu al, en voor de komende vier jaar lang, garantie hebben van deelname. Wat een elite bedoeling, lijkt op de jaren 70 in Nederland.
robvisser
Goed besluit. Hoeft wat mij betreft ook niet meer, de Grand Final. Nederland was afgetekend de Nr. 1 na de reguliere Pro League en het is dan raar om die positie nogmaals te moeten verdedigen. Ergens is dat niet helemaal fair.
sapi
In de hoofdklasse niet anders, was DB nu landskampioen!
robvisser
@sapi Klopt. En dat is de reden dat ik ervoor zou moeten zijn? Op een groot toernooi, zoals een EK, WK of OS is het nog niet zo gek, maar in een competitie (zoals de Pro League eigenlijk ook is) hoeft het van mij niet, maar dat had je waarschijnlijk al begrepen.
sapi
@robv ik ben het juist met je eens, in de hoofdklasse vind ik het ook niet nodig.
luchtisblauwgrasisgroen
Pro League wedstrijden zijn oefen wedstrijden. Niets meer, niets minder. Elk land zal B elftal opstellen om te testen.
jobe
Fijn dat de leden die oefenwedstrijden financieren. Het hoeft niks te kosten, mag wel uiteraard.
ruurdjanrauwerda
Dat er niet wordt ingegaan op de prangende vraag waarom de nummer laatst in de Pro League minstens net zoveel punten (of méér) voor de wereldranglijst krijgt als het beste B-land, is bijzonder. Dit is ballotage in zijn puurste vorm! Wanneer hockey van de Olympische Agenda wordt afgevoerd na Parijs, dan weten we nu alvast waarom ...
lize
Is het geld Nu al op......Hockey maak je alleen populairder door 1. spelregels herleiden naar bijna nix afluiten i.p.v alles af te fluiten 2. lidmaatschap 80 euro i.p.v 500 euro dit wordt een fiasco faillissement van het Hockey op de O.S. >>>Hockey is losing AGAIN and AGAIN nu ook veel geld (en dames voetbal) <<<want al 100 jaar een te kleine wereldsport en in de landen waar het populair is nauwelijks stadium vol,omdat zie hierboven .