Hendrickx na de verloren finale: ‘We zijn beter dan Australië’

Hij had de zilveren medaille amper om zijn nek hangen toen Alexander Hendrickx het eremetaal alweer af deed. Met een zuur gezicht en de medaille opgepropt in zijn hand, daalde de verdediger van België de trappen van het Wagener Stadion af om zich bij zijn teamgenoten op het veld te vervoegen. Daar zag de verliezend finalist met lede ogen hoe Australië uit handen van FIH-president Dr. Narinder Dhruv Batra de Pro League Trophy ontving.

‘Dat zilverwerk kan me gestolen worden. Daar heb ik genoeg van’, vertelde Hendrickx later nadat de ceremonie achter de rug was. De speler van het Amsterdamse Pinoké begeleidde de opmerking met een glimlach, maar van harte ging het niet.

Net als zijn ploeggenoten baalde Hendrickx nog flink van de met 3-2 verloren finale van de Grand Final, waardoor België ook de eerste plaats op de wereldranglijst aan Australië moest afgeven. ‘Met de ranking waren we nog niet eens zo bezig. We wilden heel graag deze finale winnen. Het is de eerste editie van de Pro League. Hoe mooi is het om de boeken in te gaan als eerste winnaar, toch een beetje geschiedenis te schrijven.’

Teleurstelling bij de Belgen na de verloren finale Australië-België (3-2). Foto: Koen Suyk

Die eer, de Pro League Trophy én de bonus van $125.000 gingen nu mee in het vliegtuig Down Under. Dat was meer de eigen schuld van de Belgen dan een verdienste van de Australiërs, vond Hendrickx. ‘Wij hebben voor rust de doelpunten veel te gemakkelijk weggeven. Dat mag ons niet gebeuren. We leverden die ballen achterin en op het middenveld zo in. Als je dan met twee, drie nul achter komt, weet je dat het heel lastig gaat worden tegen een goede ploeg als Australië.’

De klap tegen Van Dooren dreun te lang na bij de Belgen

De Australische doelpunten vielen nadat de Belgen al in de tweede minuut van de wedstrijd een forse tegenslag moesten incasseren. Op de kop van de cirkel dacht Jacob Anderson de bal hard op het doel te kunnen slaan, maar in plaats daarvan raakte hij Hendrickx’ ploeggenoot Arthur van Dooren vol op de knie. De tweevoudig beste speler van de wereld ging met een schreeuw naar de grond. Hij kwam later nog even terug, maar moest al snel weer hinkend naar de kant om niet meer terug in het veld te keren. De klap dreunde te lang door in het Belgische team, erkende Hendrickx. ‘We waren zoekende. Er moest iemand opstaan, maar dat gebeurde niet. Dat mag ons eigenlijk niet overkomen. Maar ja, Arthur is natuurlijk niet zomaar iemand. Hij is de beste van ons allemaal, daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen.’

Arthur van Dooren verlaat geblesseerd het veld. Foto: Koen Suyk

Voor de duizenden hockeyfans op de tribune van het Wagener Stadion was dat jammer. Zij zagen voor de rust een finale die geen finale was. In de videotoren zat Michel van den Heuvel, de Nederlandse assistent van de Belgische ploeg, zich op te vreten over het gebrek aan overtuiging van de Red Lions. Hendrickx: ‘Michel is in de rust flink boos geworden. Hij heeft ons erop gewezen dat we niet voor niets de nummer 1 van de wereld zijn. We in onszelf moesten geloven, met overtuiging moesten spelen.’

Michel is in de rust flink boos geworden. Hij heeft ons erop gewezen dat we niet voor niets de nummer 1 van de wereld zijn Alexander Hendricks over de speech van assistent Michel van den Heuvel

De woorden van de Bloemendaal-coach werkten als brandstof in de motor van de regerend wereldkampioen, die vanaf het derde kwart met steeds meer overtuiging ging spelen. De Australiërs kwamen er slechts spaarzaam uit. De Belgen kregen kansen, diverse corners ook, maar het duurde tot de 44ste minuut voor er een in ging. Na een paar mislukte pogingen van Hendrickx was het nu de beurt aan Loïck Luypaert die wel raak pushte: 3-1.

Vuurwerk

De treffer zorgde voor enthousiaste op de tribunes, waar alsnog werd gehoopt op vuurwerk in de finale. Ze werden op hun wenken bediend in het vierde kwart. Met dank aan de Belgen die de Aussies terugdrongen. Vrouwen en kinderen eerst, was het de laatste vijftien minuten voor de Kookaburras. ‘Zij hebben geen kans meer gehad. We hebben laten zien dat we beter zijn dan Australië. Jammer genoeg was dat te laat.’

Australië toont de Pro League Trophy. Foto: Koen Suyk

België kwam echter nog dichtbij, nadat Hendrickx – die eerder ook de paal raakte – twee minuten voor tijd nog scoorde: 3-2. Gesteund door nagenoeg alle aanwezigen in het stadion, gingen de Belgen op jacht naar de gelijkmaker. Die bleef uit. Tot vreugde van de Australiërs en teleurstelling van onze zuiderburen. Na het goud van Bhubaneswar, was er nu dus zilver voor de Belgen.

‘Het is niet leuk om de tegenstander de beker omhoog te zien houden. Ik weet nu een beetje wat de Nederlanders voelden na de WK-finale’, besloot Hendrickx, die met acht benutte corners de strafcornerkoning van de eerste editie van de FIH Pro League werd.
Zo schreef hij toch nog een beetje geschiedenis.


12 Reacties

  1. robvisser

    De Belgen zijn wereldkampioen, maar ze hebben Australië ontlopen in dat toernooi, want Nederland had die hobbel al voor ze uit de weg geruimd. Ik denk toch dat Australië nog steeds de beste ploeg is en de favoriet voor de Olympische titel.

    1. pimhdm

      Mee eens, en die finale werd 0-0 en beslist op shoot-outs. Kan je volgens mij niet helemaal uit opmaken wie er echt beter is. Het enige ding is dat Australië het altijd laat liggen op de os de laatste edities, ik ben zeer benieuwd wie de absolute favoriet wordt. Als nederland slimmer gaat spelen tegen een ploeg als de kookaburras maken ze zeker een kans voor goud.

  2. mirco_10

    België beste van de wereld? Beter dan Australië? In hun dromen. Hun hebben enkel toen die finale gewonnen omdat ze niet tegen Australië hebben gespeeld in de halve finale, of zelfs tegen Australië in de finale stonden. Die shoot-outs was zwaar gefixt door België. De scheids had een flinke voorkeur voor de Belgen. Als Nederland in de halve finale geen Australië had getroffen en België wel was het NL - Au geworden in ‘t wk finale. Afstraffen die arrogante Belgen...

    1. antonj

      Hendrikcxs mag sowieso blij zijn dat ie de finale mocht spelen. #fairplay

  3. Mark Bouwman

    Als je verliest doe je altijd "ergens" iets minder goed dan de tegenstander. Hockey is geen jury-sport. Vraag maar aan Oranje.....

  4. pimhdm

    Te eerste Australië is by far de beste ter wereld, je kan discussiëren of België überhaupt de nummer twee hoort te zijn. Ik spreek denk ik voor heel veel als ik zeg dat hendrixx het zeker niet had verdient, wat mij betreft was hij geschorst!

    1. pjklaassen

      Heb ik wat gemist?

    2. derkdekuyper1

      Waarom zou hij geschorst moeten worden?

  5. robvisser

    De Belgen zijn fysiek sterk en brengen waarschijnlijk veel tijd door in het krachthonk. Maar dat is niet de reden dat ze 'dikke nekken' hebben gekregen. De roem lijkt hen naar het hoofd gestegen. Ze hebben Australië onderschat.

  6. luchtisblauwgrasisgroen

    Finales: OS 2012 - DE - NL WK 2014 - AUS - NL OS 2016 - ARG - BE WK 2018 - BE - NL Pro League 2019 - AUS - BE Belgie heeft dus wel de afgelopen 3 grote finales gespeeld (en er een gewonnen). Ze zijn samen met Australie absoluut de favoriet voor Tokyo 2020.

  7. francakh

    De Belgen moeten zich niet te blind staren op die (oude) nummer 1 van de wereld ranglijst. Dat betekent niet perse dat je altijd de beste bent. Bij de FIFA staat Belgie ook altijd hoog maar een finale hebben ze nog nooit gespeeld. Laten we eerlijk zijn, Nederland had ook die shootout kunnen winnen op het WK ... dubbeltje op z’n kant, al denk ik wel dat de Belgen iets constanter en soepeler spelen dan Nederland op het moment. Van mening dat Australië op dit moment de verdiende nummer 1 is.

  8. lize

    Belgen waren veel te erg onder de indruk van de Aussies bij begin ,vandaar al die stomme fouten ,bal inleveren voor de stick gaan liggen enz...Dus Mentaal was je al de mindere al voordat de wedstrijd gespeeld werd ,de Angelsaksische Bluf heeft goed gewerkt omdat je er ingetrapt bent en degene die Engeland treffen in de halve worden kampioen ,was op WK ook.


Wat vind jij? Praat mee...