Hockey in Amerika: een droom die nu in duigen kan vallen 

Een jaar bezig zijn met je droom: hockeyen en studeren in Amerika. Iets dat voor veel jonge Nederlandse talenten geldt. Maar door de huidige situatie met het coronavirus komt die droom in gevaar. Je komt moeilijk aan een visum en vliegen naar Amerika is vooralsnog niet mogelijk. 

Beeldmateriaal verzamelen, een hockey- en academisch cv maken. Zorgen dat je profiel een goede weergave van jezelf is voor de universiteitscoaches. Een toelatingstest voor hogescholen en universiteiten in Amerika doen. Videocalls met coaches beleggen, gesprekken over beurzen. Het invullen van formulieren en aanvragen. Zo zag het afgelopen jaar er uit voor hockeyers die naar Amerika willen. 

Een afspraak maken voor een visum gaat niet. Ik kan pas in november terecht. Ze raden me aan de afspraak toch te maken en 'm daarna te verzetten als het consulaat weer open is. Dat ga ik doen. Zonder visum, kom ik het land niet in. Daarnaast is er nog een vliegban tussen Nederland en de Verenigde Staten. Charlotte van Oirschot

Verhalen die Charlotte van Oirschot (18) en Sophie Huisman (20) bekend in de oren klinken. ‘Twee jaar geleden besloot ik dat ik na de middelbare school naar Amerika wilde. Om daar te hockeyen en te studeren’, vertelt Van Oirschot, die haar hele jeugd bij Bloemendaal heeft gespeeld en voor Nederlands U16 uitkwam. Ze legt het probleem uit: ‘Ik heb het consulaat gebeld, maar een afspraak maken voor een visum gaat niet. Ik kan pas in november terecht. Ze raden me aan de afspraak toch te maken en ‘m daarna te verzetten als het consulaat weer open is. Dat ga ik doen. Zonder visum kom ik het land niet in. Daarnaast is er nog een vliegban tussen Nederland en de Verenigde Staten. Er is momenteel een inreisverbod.’ 

Wanneer de vliegban opgeheven wordt, is nog niet duidelijk. Hoe lang het gaat duren, is ook een vraagteken.

‘Ik ga sowieso’

Ook Huisman kampt met dezelfde problemen. Ze speelde in de jeugd voor Pinoké en belandde via Klein Zwitserland bij Leiden. Haar bachelor Geneeskunde maakt ze deze maand af en ze wilde als tussenjaar graag naar Amerika. ‘Ik moet zeggen dat ik me wel wat zorgen begin te maken’, is ze eerlijk. ‘Maar ik kan er niks aan doen. Een ding weet ik zeker. Ik ga sowieso’. Daar denkt Van Oirschot ook zo over: ‘Ik heb wel een plan B. Ik heb me ingeschreven voor een studie in Nederland, maar zodra ik kan, ga ik naar de USA. Al is het pas in november. Dan volg ik de colleges wel online.’ 

Hockeyen in Amerika is populair. Zo gingen bijvoorbeeld hoofdklassers Sarah Sinck (Oranje-Rood), Eva van ’t Hoog en Margot van Hecking Colenbrander (beiden hdm) hen voor. Frederique Haverhals speelde voor Boston College, maar speelt komend seizoen voor HGC. Yentl Leemans (oud-Jong Oranje, komend seizoen Breda) speelde twee seizoenen voor North Carolina en werd daar twee keer kampioen. Hockey in Amerika is alleen weggelegd voor dames. Er bestaan in de VS geen universiteitsteams voor mannen.

Zelf in contact komen met universiteiten is lastig, dus zijn er bedrijven die de Nederlandse studenten begeleiden. Huisman en Van Oirschot worden begeleid door KingsTalent. Een bedrijf dat sporters helpt om in Amerika te studeren en sporten. Tim Swaen, strafcornerkanon van Bloemendaal, begeleidt de hockeyers. Ook hij heeft gestudeerd in de Verenigde Staten. Swaen heeft er nog vertrouwen in. ‘We volgen de ontwikkelingen op de voet. Als de grenzen weer opengaan, volgt de rest vanzelf.’ Swaens werkgever helpt jaarlijks zo’n 35 hockeyers met het vinden van een universiteit en een scholarship, maar zij zijn niet de enige aanbieders. Een handvol andere bedrijven biedt gemotiveerde sporters ook de mogelijkheid.

‘Grenzen eerder open voor studenten’

Het seizoen start hoe dan ook in september. Dat zou voor Van Oirschot en Huisman in het slechtste geval kunnen betekenen dat ze later aansluiten. Dat zou ook voor de universiteiten alles behalve ideaal zijn. Het aandeel internationale studenten is namelijk groot. Van Oirschot gaat uitkomen voor de universiteit uit Louisville in Kentucky. Daar zitten zo’n 22500 studenten. Huisman naar de Miami-universiteit in Ohio, daar studeren zo’n twintigduizend studenten. 

Het bedrijf waarvoor Swaen werkt, Kingstalent, staat bijna dagelijks in contact met de ambassade. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet. ‘Het aandeel internationale studenten in Amerika is groot. Ik geloof dat het goed gaat komen. Ik verwacht ook dat de grenzen voor hen eerder open zullen gaan dan voor bijvoorbeeld vakanties.’

Huisman en Van Oirschot hopen op het beste. Een ding is wat hen betreft zeker: die American Dream komt er.


2 Reacties

  1. francakh

    Zelfs met een visum kom je het land nu niet in met de huidige restricties. Wij wonen hier maar kunnen niet weg totdat de greencard komt (verwachten we zeer binnenkort) anders komen we er niet meer in. Daarnaast is het nog steeds onduidelijk of universiteiten op campus gaan lesgeven, dorms open gaan en welke conferences uberhaupt gaan hockeyen, en als ze gaan hockeyen spelen ze met name in de regio dus niet perse het niveau waarop ze normaal zouden spelen.

    1. francakh

      Plus field hockey is een fall sport, tegen november is het seizoen voorbij ...


Wat vind jij? Praat mee...