Hoeveel goals de Belg Cosyns ook maakt, Tokio lijkt onmogelijke missie

Drie keer scoorde Tanguy Cosyns (28) zondag in de 7-1 monsterzege op Rotterdam. Of het de Belg dichterbij een ticket naar Tokio brengt is de vraag. Hij speelde de Olympische Spelen van Rio, maar sinds een serieuze knieblessure miste hij de grote successen met de Red Lions.

In Wassenaar zullen ze nog weleens vreemd opkijken, als Tanguy Cosyns weer een aantal keer op het scorebord staat. Vorig jaar kregen Ashley Jackson en co daar de voorkeur en speelde de aanvaller de tweede viool.

Tanguy Cosyns scoort uit een strafcorner, tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd Amsterdam-HC Rotterdam (7-1). Foto: Koen Suyk

Cosyns miste de boot door een ernstige knieblessure

Sinds Cosyns bij Amsterdam speelt, is hij een openbaring in de hoofdstad. Ook de Belgische bondscoach Shane McLeod zal weten dat een van zijn strafcornerschutters het geweldig doet in Nederland.

Cosyns is in de hiërarchie bij Amsterdam de Zuid-Afrikaanse gigant Justin Reid-Ross (175 doelpunten totaal in de Hoofdklasse) en Boris Burkhardt voorbij. Met zestien doelpunten is de aanvaller van Amsterdam een van de topscorers van de Hoofdklasse.

Zelf vergelijkt hij het zondag zo: ‘In het voetbal heb je ook soms een probleem wie de penalty moet maken. Je hebt [bij Paris Saint Germain] soms Neymar. Soms Mbappé.’

Hoe goed Cosyns het ook doet in de Nederlandse Hoofdklasse, een ticket voor Tokio lijkt vooralsnog voor hem een lot uit de loterij. Na de Olympische Spelen van Rio, waar Cosyns met de Red Lions zilver pakte, raakte de Belg zwaar geblesseerd aan zijn knie. Hij miste daardoor het EK hockey in Amstelveen en het gewonnen WK in Bhubaneswar.

Sander de Wijn (Ned) met Tanguy Cosyns tijdens de halve finale hockey heren Belgie-Nederland (3-1), tijdens de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

Vier geweldige aanvallers strijden waarschijnlijk om één plek bij België

Sindsdien geniet hij niet meer de voorkeur van bondscoach Shane McLeod, die na het WK Europees kampioen werd. Zonder Cosyns. De spits die vijf keer scoorde op de Olympische Spelen van Rio, en vijf keer op het WK in Den Haag.

De Belgische bondscoach staat bekend als iemand die lang vasthoudt aan een vaste kern. Volgens critici te lang. ‘Shane houdt van dezelfde teams. Als je bij hem iets bewezen hebt, houd je veel krediet’, weet de Belgische sportjournalist Floris Geerts.

135-voudig international Cosyns heeft nu vooral pech. Eerst was hij richting Rio een van dé strafcornerspecialisten, maar nu staan daar Alex Hendrickx, Tom Boon en Loïck Luypaert voor hem in de hiërarchie, te trappelen op de kop van de cirkel.

Bij topfavoriet België lijken aanvallers als Florent van Aubel, Tom Boon, Nicolas de Kerpel en Thomas Briels al vrij zeker van een plek voor Tokio. Dan zijn er nog geweldige hockeyers als Cedric Charlier, Sebastien Dockier, Maxime Plennevaux en Tanguy Cosyns die moeten strijden om het laatste plekje in de aanval.

Tanguy Cosyns tipt de bal langs Pirmin Blaak, in de Grand Final van de Pro League. Foto: Willem Vernes

‘Shane houdt van comfort. Van altijd dezelfde atmosfeer’

Geerts: ‘Wij doen niet zoals jullie met Max Caldas aan Expeditie Robinson. Aan een afvalrace. Ik denk dat Shane tot kort voor de Spelen vasthoudt aan een grote groep. Ik schat de kansen van Cosyns niet heel hoog in. Hij heeft wel een strafcorner, maar is geen powerhockeyer. Meer een dribbelkont, maar Shane houdt van powerspelers. In het verleden heeft Cosyns ook dingen gezegd in de krant die voor reuring zorgen. Dat valt in teamsport toch lastig.’

Over de Belgische bondscoach is Cosyns zelf inderdaad duidelijk. ‘Shane is persoonlijk een beetje apart. Hij houdt van comfort. Van altijd dezelfde atmosfeer. Dat voel je. En ook dat het niet meer mijn tijd is’, moet de aanvaller concluderen.

‘Mijn tijd was in Rio. Daarna kreeg ik die zware knieblessure en raakte ik mijn positie een beetje kwijt. Nu ben ik er weer, maar ik ben nog niet de keuze van de coach. Ik moet vechten. Dat is mentaal af en toe moeilijk. Maar ik ben 100 procent fit. Ik wil bij België spelen en genieten.’

Bij Amsterdam is Tanguy Cosyns de man. Nu nog in het Belgische team. Foto: Koen Suyk

Het doel blijft Tokio

Het wordt een hels karwei voor Cosyns om de olympische selectie van de Red Lions te halen. Toch profileert hij zich goed in de sterkste competitie van de wereld.

De laatste, misschien retorische vraag aan Cosyns is dan ook: was het allemaal heel anders verlopen, als de Belg na Rio niet die zware knieblessure had opgelopen? ‘Dat denk ik wel ja. Honderd procent.’


Wat vind jij? Praat mee...