Het was een historisch moment begin november in de Omaanse hoofdstad Muscat. Curaçao werd tijdens het 49ste congres van de FIH als volwaardig lid in de internationale hockeyfamilie opgenomen. Het is een volgende stap in de verdere ontwikkeling van de sport op het Caribische eiland.
‘Jeroen Delmée zei tegen ons dat hij in de toekomst wel een drieluik hier op het eiland wilde organiseren met Nederland, Argentinië en Curaçao.’
Derk de Wolf moet lachen als hij dat vertelt. ‘Jeroen zei het gekscherend, maar dat hij dat roept, is wel leuk’, zegt de secretaris van de Curaçaose Hockey Federatie (CHF). Samen met bondsvoorzitter Diederik van Buuren is De Wolf een van de belangrijkste drijvende krachten achter het verkrijgen van de internationale status van het Caribische eiland.
‘Curaçao staat op de kaart’, concludeert Van Buuren. Niet alleen in figuurlijke zin, maar soms ook letterlijk, voegt De Wolf toe. ‘We moesten op het congres best vaak uitleggen waar Curaçao ligt. We zijn natuurlijk maar een klein stipje in de Caribische zee.’
Met een miniatuurformaat van de kenmerkende huisjes aan de Handelskade in de hoofdstad Willemstad als weg te geven presentje was het voor Van Buuren en De Wolf in Oman veel handen schudden, kennismaken, contacten leggen, praten en dus ook uitleggen.
Deel van de hockeyfamilie
Uit handen van FIH-president Mohammad Tayyab Ikram ontving het tweetal de officiële FIH-vlag en een ingelijst certificaat als bewijs van lidmaatschap. Curaçao maakt nu deel uit van de inmiddels 146 landen tellende internationale hockeygemeenschap. In Oman traden ook Bahrein, Tsjaad, Irak, Kirgizië en Senegal toe tot de FIH.
Hockey is een kleine sport op Curaçao, maar er wordt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gehockeyd op het eiland. De bond heeft iets meer dan tweehonderd leden en de competitie bestaat uit vier clubs (HC De Vrienden, De Jeugd, VRO en CHC). De wedstrijden worden gespeeld op het complex van CVV Willemstad.
De sport staat in de schaduw van voetbal en honkbal, de populairste sporten op het Caribische eiland. De week nadat Curaçao volwaardig lid werd van de FIH kwalificeerden de voetballers zich voor de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika en het Caraïbisch gebied. De lokale media stonden bol van de prestaties van de ploeg van Dick Advocaat.
‘Dan wordt het duidelijk dat hockey niet de grootste sport is’, zegt De Wolf. ‘Hockey heeft best wel wat aandacht gehad in de lokale media, maar er zijn nog zoveel mensen op het eiland die niet weten dat je hier kunt hockeyen.’
Bekendheid vergroten
Het vergroten van de bekendheid van de sport blijft daarom een van de belangrijkste thema’s van de bond. ‘Mensen bereik je blijkbaar niet met een website. Die moet je interesseren via TikTok of Instagram. We hebben dan nu ook iemand die ons daarbij helpt.’
De Wolf zegt: ‘Mensen vinden het wel mooi en zijn trots dat Curaçao met een sport, waar ze misschien iets minder mee hebben, meedoet op internationaal niveau.’
Het FIH-lidmaatschap betekent dat Curaçao zich kan gaan meten met andere hockeylanden. Van Buuren en De Wolf hadden gehoopt op deelname aan de Pan America Cup in Peru afgelopen september, maar dat seniorentoernooi kwam te vroeg.
Waarschijnlijk gaat Curaçao deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden voor de Central American & Caribbean Games die in 2026 op de Dominicaanse Republiek worden gehouden. De kwalificatie vindt plaats van 4 tot en met 11 mei 2025, eveneens op de Dominicaanse Republiek.
Ook de jeugd staat te trappelen om aan een toernooi mee te doen. ‘Dit jaar hebben we een ontzettend leuke jeugdgroep. Best getalenteerd ook. Hoewel we niet te hard van stapel moeten lopen, denk ik dat we leuk mee kunnen doen’, zegt De Wolf.
Van Buuren vult aan: ‘Er staat voor komend jaar een aantal toernooien op de agenda, maar die zijn nog met potlood opgeschreven. Het is nog niet duidelijk waar bepaalde jeugdtoernooien plaatsvinden.’
Vijver aan spelers
De vijver met spelers op Curaçao is klein. Het ligt daarom misschien voor de hand om in Nederland te gaan scouten. ‘Tussen de regels door proeven we wel dat de Pan American Hockey Federatie (PAHF) en andere sportautoriteiten daar niet echt op zitten te wachten’, constateert Van Buuren.
Vanzelfsprekend is een geboren Curaçaoënaar speelgerechtigd voor het nationale team. Ook spelers of speelsters die naast een Nederlands paspoort ook in het bezit zijn van een zogeheten sedula, het bewijs dat je staat ingeschreven op het eiland, komen in aanmerking.
‘Ook kijken we of het mogelijk is om goedkeuring te krijgen als een van de ouders van Curaçao is zoals je ook al ziet bij het honkbal en het voetballen.’
Aan het begin van dit millennium bestonden de nationale ploegen van Curaçaos voorloper de Nederlandse Antillen voornamelijk uit spelers en speelsters die in de Nederlandse competitie actief waren.
‘Op een gegeven moment bestond het team uit één Antilliaan en voor de rest uit Nederlanders. Dat hebben wij zelf liever niet. De basis moet bestaan uit spelers en speelsters die zelf van Curaçao komen of een link met het eiland hebben. Het perspectief moet zijn dat jij als speler, ook al ben je misschien niet zo goed, de mogelijkheid hebt om voor Curaçao uit te komen. Je wil het spannende Kuifje in de Caraïben-verhaal creëren. Als je alleen maar spelers uit Nederland haalt dan gaat dat verhaal niet meer op’, legt De Wolf uit.
Samenwerking KNHB
Op bondsniveau heeft Curaçao tijdens het congres in Oman de nadere samenwerking gezocht met de KNHB. ‘We hebben een nuttig gesprek gehad met de Nederlandse bond. Wij zijn natuurlijk de hele tijd aan het brainstormen en plannetjes aan het bedenken. De KNHB is zeer bereid ons daarbij te blijven helpen’, legt Van Buuren uit
Hij noemt twee voorbeelden: ‘Tijdens een internationaal toernooi zouden we vanuit de KNHB een trainer voor een bepaalde periode kunnen aanstellen. Of je kan denken aan clinics op scholen. Hoe pak je nu zo’n clinic aan? Zij kunnen ons voorzien van materiaal.’
Daarnaast staat de Curaçaose bond open voor Nederlandse studenten die voor een bepaalde periode stage zouden willen komen lopen en het jeugdhockey op het eiland op die manier willen ondersteunen.
De raderen draaien inmiddels, maar het echte werk begint nu pas. Dat beseffen Van Buuren en De Wolf zich terdege. De plannen moeten worden geconcretiseerd. Gesprekken over de aanleg van een hockeyveld, met sponsoren en met partners kosten tijd.
‘We hebben gesprekken gehad met de grote partijen als touroperators. Voor de Pan American Games van afgelopen september hadden wel wat kleinere sponsoren, maar we zijn nog op zoek naar een grote partner die ons op een of andere manier voor bijvoorbeeld de komende drie jaar wil steunen’, legt De Wolf uit.
Interland tegen Nederland
‘We zitten nog een beetje in de voorfase. Dan houden de mensen toch een beetje de boot af. Ze willen graag iets concreets horen. Bijvoorbeeld wanneer er een toernooi is. Die zekerheid kunnen we op dit moment niet geven. We zijn misschien van nature een beetje ongeduldig. We zijn erachter gekomen dat dit soort processen nu eenmaal tijd kosten.’
Het is toekomstmuziek maar een interland tussen Nederland en Curaçao zoals voormalig international Jacques Brinkman voorstelde in een reactie op het vorige artikel over Curaçao begin vorig jaar, daar hebben Van Buuren en De Wolf wel oren naar. ‘We gaan hem daaraan houden.’
Iedereen die geïnteresseerd is om te komen hockeyen of op een andere manier betrokken wil zijn bij de hockeysport op Curaçao is van harte welkom om contact op te nemen met de Curaçaose Hockey Federatie (CHF) via www.hbcuracao.com.
1 Reactie
JacquesBrinkman
Daar mogen jullie mij zeker aan houden. Net als hoofdklasseclubs in NL veel vaker de regio in moeten om te spelen tegen clubs uit de eerste, tweede, derde en vierde klasse. Dus het Nederlands elftal niet alleen tegen de top 8 van de wereld oefenen, maar juist tegen landen zoals Curaçao, Chili, Brazilië om hockeysport wereldwijd te promoten. Tophockey zit in veel te kleine bubbel, zowel in NL als ver daarbuiten. Hockey India League is een voorbeeld hoe hockey iets van die 'incestieuze' bubbel kan doorbreken.