De Belgische hockeycompetitie kent een ongekend rommelige en chaotische ontknoping. De reguliere competitie is sinds afgelopen weekend ten einde, maar nog geen enkele club weet wie de tegenstander is in de halve finale van de play-offs, die zaterdag beginnen. Aanleiding is de zaak tegen Royal Léopold, topclub bij de mannen, dat door het opstellen van twee Argentijnse internationals een hoop punten dreigt kwijt te raken en zelfs degradatie riskeert.
Wat is er precies aan de hand? Royal Léopold trok afgelopen zomer twee Argentijnse spelers aan. Federico Monja – een 30-voudig international – versterkte de selectie van de mannen. De vrouwen kregen gezelschap van tophockeyster Agustina Albertario, die afgelopen jaar genomineerd was voor Wereldspeelster van het Jaar en in Tokio olympisch zilver won.
Voor de winterstop verbleven zij allebei in België op basis van een toeristenvisum in plaats van een werkvergunning. Volgens de bondsreglementen is dat niet verboden, maar dan wel onder de voorwaarde dat beide spelers op geen enkele manier worden vergoed. Zo mogen ze geen salaris krijgen en zijn ook de reis- en verblijfskosten voor hun eigen rekening. Net als ieder ander lid van Léopold zouden ze contributie moeten betalen en hun eigen wedstrijdkleding moeten kopen.
De voorzitter van Léopold heeft een verklaring ondertekend waarin hij stelt dat zowel Monja als Albertario op geen enkele manier wordt vergoed, zegt de Belgische hockeybond, die op basis van die verklaring beide Argentijnen een spelerslicentie heeft gegeven. Maar dat beide spelers inderdaad geen cent hebben gekregen, trekken de andere Eredivisie-clubs ernstig in twijfel. ‘Dat Agustina Albertario, één van de beste speelsters ter wereld, zonder enige vorm van vergoeding bij Léopold komt spelen, lijkt ons zeer onwaarschijnlijk’, stellen zij in gesprek met Sporza.
Dit bericht op Instagram bekijken
Royal Léopold dreigt veel punten te verliezen
Eerder dit seizoen is er een precedent geschept: Gantoise was na de winterstop de werkvergunning van twee van zijn Argentijnse internationals vergeten te verlengen, waardoor het gelijkspel tegen Leuven werd omgezet in een reglementaire nederlaag.
Voor Léopold staan dus alle punten op het spel die het heeft verzameld in wedstrijden waarin Monja en Albertario hebben gespeeld. Sinds de winterstop zijn beide spelers niet meer in actie gekomen, omdat de zaak toen al aan het licht was gekomen.
Komende woensdag moet Léopold zich verantwoorden voor de controlecommissie van de bond. Waarom dat zolang op zich heeft laten wachten? Omdat de klacht officieel pas is binnengekomen in maart, de hockeybond vervolgens gedegen onderzoek heeft gedaan, onafhankelijke magistraten heeft gezocht en een datum voor de zitting moest prikken. Pas op de dag van de zitting vroeg Royal Leópold om de zaak een week uit te stellen, omdat er te weinig tijd zou zijn geweest om het voor te bereiden.
Mocht Léopold iedere wedstrijd, waarin Monja en Albertarrio hebben gespeeld, met forfait verliezen dan zijn dit de klassementen. Bij de mannen is Orée gered, speelt Léo barrages en mag Gantoise naar de play-offs. Bij de vrouwen zakt Léopold en mag White Star naar de barrages. pic.twitter.com/ajDCUV9EFx
— Floris Geerts (@florisgeerts) April 25, 2022
Geen club weet nog tegen wie het in de play-offs speelt
Haast is nu geboden, want komende zaterdag beginnen de play-offs. Bij de mannen heeft Royal Léopold de competitie afgesloten als nummer twee. Wanneer de club uit Brussel wordt bestraft, verliest het mogelijk zeventien van de veertig behaalde punten. Daarmee zakt het terug naar de tiende plaats en moet het play-outs spelen tegen de nummer drie van het tweede niveau.
Bij de vrouwen is de situatie nog nijpender. Zij staan op dit moment tiende en kunnen dertien van de zeventien punten verliezen. Daarmee dalen ze af naar de laatste plaats en degraderen ze rechtstreeks. Ook de play-offdeelnemers van de vrouwencompetitie weten niet waar ze aan toe zijn. Bij het schrappen van de overwinningen van Léopold zouden de nummers drie en vier Braxgata en Racing van plek wisselen, waardoor ze een andere tegenstander in de halve finale tegenkomen.
De uitspraak is op z’n vroegst komende woensdag. Wat er gebeurt als iemand in beroep gaat tegen de uitspraak, is een raadsel. Mogelijk moeten de play-offs dan worden uitgesteld.
Overigens is het niet de eerste zaak dit seizoen waarbij Royal Léopold betrokken is. Hun Argentijnse coach Agustin Corradini coachte begin april het mannenteam van Leopold twee uur nadat hij een derde gele kaart had gekregen in de wedstrijd van de vrouwenploeg. Daardoor was Corradini automatisch geschorst, waardoor hij niet langs de zijlijn had mogen staan. De overwinning op Antwerp werd omgezet in een reglementaire nederlaag, waardoor Léopold de koppositie die het sinds begin oktober in handen had, verloor aan Waterloo Ducks.
5 Reacties
robvisser
Typisch Belgische toestanden. Het is sowieso wel apart dat Argentijnse toppers liever bij onze zuiderburen in de competitie spelen dan bij ons in de Hoofdklasse. Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat speelsters als Delfina Merino of María Granatto weinig impact hadden in Nederland. De Belgische competitie is eenvoudiger en ze kunnen daar waarschijnlijk ook meer verdienen.
lynnBosman
Voor dit seizoen heeft geen enkele club diep in de buidel willen tasten voor Merino. Geloof dat er ergens een artikel moet zijn dat Amsterdam niet voor Merino heeft gekozen, ze hebben er over nagedacht. Misschien heeft het ook met de taal te maken en inderdaad salaris. Albetarrio speelde al langer geleden ook in België, voor zij een van de beste speelsters werd. Anderzijds spelen Sauze, Milagros en Jakunas wel in Nederland.
lenny-baker
Best wel een comment van een Hollander. Denk overigens dat dit in Nederland ook voorkomt, maar nog niet aan de oppervlakte is gekomen.
t-neijzen
Het is zeker een Hollands opmerking. Alleen in Nederland is dit niet mogelijk om met een toeristenvisum te hockeyen. Het valt onder de WAV (wet arbeid vreemdelingen) ook als het onbezoldigd is. Boete is rond de € 15.000 euro per overtreding (lees wedstrijd).
philchapel
Akkoord met Rob Visser. De professionele hockey-cultuur is bovendien in België stukken priller dan in Nederland, al mag dit geen excuus zijn. Nederland as such is sowieso veel grondiger, fact-based en methodisch dan het Bourgondische België. Toch heb ik het gevoel dat (en dat ligt buiten de radar van niet-Belgen) de KBHB een onkreukbaar voorbeeld heeft willen stellen voor al wie het wilde horen en zien: Royal Leopold Hockey Club vertegenwoordigt al bijna 130 jaar de “Elite” van het Brusselse hockey en dit verdict toont aan dat vandaag iedereen gelijk is voor de wet en geen enkele club meer ongenaakbaar is. In het verleden zou de KBHB het nooit gewaagd hebben om een club als RLHC (by the way, een “club als” bestond gewoon niet (net zoals er in Spanje geen enkele club “als” Real Polo Club de Barcelona bestaat) dergelijke ingrijpende straf aan te smeren. Belgische toestanden van een hockeycultuur in transitie-modus.