Laatste EK-tickets verdeeld: Franse vrouwen schrijven historie

Nu de Olympische Spelen achter de rug zijn, is het aftelleen naar het volgende grote evenement al begonnen. Sinds zondag is het deelnemersveld voor het EK van 2025 compleet. De damesteams van Frankrijk en Schotland en de mannen van Polen en Oostenrijk zien we terug in speelstad Mönchengladbach.

De Franse dames staan daar voor het eerst sinds twintig jaar weer op een EK. De ploeg met halve Nederlanders Catherine Clot en Guusje van Bolhuis won in Douai – in eigen land – in de finale van haar kwalificatietoernooi met 2-0 van Polen. Ook in de andere qualifier gingen de gastvrouwen er met de zege vandoor; in Glasgow won Schotland de finale met 2-1 van Wales.

Op het mannentoernooi in Dublin werd Polen de verrassende winnaar. De nummer 28 van de wereld rekende zowel af met Ierland (halve finale, 0-0, winst na shoot-outs) als Wales (finale, 2-1), waardoor ze voor het eerst in acht jaar weer op een eindtoernooi staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ben (@ben.k.photos)

Oostenrijk pakte het laatste ticket voor het EK. De ploeg van Robin Rösch, vorig seizoen nog coach bij Rotterdam, versloeg in de eindstrijd Oekraïne met 3-1. De Oranjeteams waren door hun eindzege op het vorige Europees kampioenschap al zeker van deelname aan de aanstaande editie, die vanaf 18 augustus wordt gehouden.

Deelnemers EK 2025 mannen: Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Polen

Deelnemers EK 2025 vrouwen: Nederland, Duitsland, België, Engeland, Ierland, Spanje, Frankrijk, Schotland


Wat vind jij? Praat mee...