Olympische hockeyfinale: clash tussen België en Australië

De olympische hockeyfinale van Tokio 2020 gaat tussen Australië en België, de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst. Nadat België in de eerste halve finale India versloeg (2-5), was in de tweede halve finale Australië met 1-3 te sterk voor Duitsland.

De finale van donderdag (aanvang 12.00 uur Nederlandse tijd) belooft een heerlijke titanenstrijd te worden. Met twee ploegen die vol gas spierballenhockey kunnen spelen, dit toernooi nog ongeslagen zijn, een brok aan ervaring én de topschutters van het toernooi in hun gelederen hebben. Van de twee maakte de Belg Alexander Hendrickx de meeste indruk (14 goals totaal, waarvan 3 in de halve finale), maar ook Black Govers (7 goals totaal, waarvan 1 in de halve finale) is op dreef in het Oi Hockey Stadium.

Het is op voorhand moeilijk aan te geven wie van de twee ploegen de beste is. Recente ontmoetingen zijn er, vooral door de covidpandemie, niet geweest om een indicatie te krijgen. Ook de beide halve finales zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. België had het een helft lastig met India, maar liep er daarna aan de hand van Hendrickx gemakkelijk overheen.

Lastig

Australië had het in de Japanse avond, toen de gevoelstemperatuur zeker tien graden lager was dan bij de ochtendwedstrijd, een stuk lastiger tegen Duitsland. Maar tegen dit goede Duitsland heeft iedereen het moeilijk, vraag maar aan Nederland.

De ploeg van Colin Batch kwam wel snel op voorsprong door een doelpunt van Tim Brand. Met zijn aanwezigheid krijgt de finale toch nog een halve Nederlander in het veld. Brand groeide namelijk op in Gorinchem. Hij verkaste op jonge leeftijd naar Australië, waar hij zich in de Australisch nationale ploeg speelde. In 2018 speelde Brand zijn eerste toernooi met Australië: de Champions Trophy in Breda.

Brand wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten na de 1-0. Foto: Koen Suyk

Brand was toen nog een youngster, maar is inmiddels uitgegroeid tot een ervaren kracht met 51 caps in de ploeg van Batch. Tegen Nederland maakte hij al indruk door beide Australische doelpunten voor te bereiden. In plaats van aangever was Brand in de halve finale tegen Duitsland bij de 1-0 de afmaker. Hij tipte een voorzet van Flynn Ogilvie met overtuiging achter Alexander Stadler.

Wij hebben veel wedstrijden van andere landen kunnen analyseren, maar zij niet van ons Tim Brand denkt dat het gebrek aan oefenwedstrijden van Australië weleens een voordeel kan zijn geweest

‘Vandaag hockeyden we beter dan tegen Nederland. In de kwartfinale speelden we te nerveus. Zelf was ik erbij toen we in de halve finale van het WK verloren na shoot-outs van Nederland. Veel andere spelers van dit team werden door Nederland ook in de kwartfinale in Rio de Janeiro uitgeschakeld. Je probeert daar niet te veel aan terug te denken, maar ergens speelden die nederlagen toch een rol, toen we het veld opstapten’, vertelt Brand in het Engels, terwijl hij aangeeft dat de vragen gerust in het Nederlands kunnen worden gesteld.

‘De kwartfinale was de eerste wedstrijd waar de druk vol op stond. Het was niet onze beste wedstrijd, maar voor was wel de winst wel het bewijs dat we toplanden uit Europa kunnen verslaan. Door COVID-19 wisten we van tevoren niet waar we stonden. We hadden alleen tegen Nieuw-Zeeland geoefend. Maar achteraf denk ik dat geen nadeel, maar een voordeel voor ons is geweest. Wij hebben veel wedstrijden van andere landen kunnen analyseren, maar zij niet van ons.’

Bij Florian Fuchs komt de uitschakeling hard aan. Foto: Koen Suyk

De 1-0 voorsprong na de goal van Brand was terecht, want Australië opende sterker. Maar de Duitsers hadden, zoals we van ze gewend zijn, precies op het goede moment de olympische vorm te pakken. Onze oosterburen waren scherp, hebben veel hockeyvermogen en natuurlijk een enorme teamgeist. Geen ploeg op dit toernooi vierde doelpunten en overwinningen zo intens en met overtuiging als de Duitsers.

Nog in het eerste kwart konden de hun Duitse knuisten ballen. Lachlan Sharp trapte in een valletje van Mats Grambusch en gaf een strafcorner weg. Lukas Windfeder kreeg de bal lekker in zijn stick en pushte, via een Australische stick, zijn zesde goal van dit toernooi raak: 1-1.

Gevaarlijk

Op die stand na het eerste kwart was niets aan te merken. In de tweede helft bleef de halve finale gelijk opgaan. De eerste kansen waren voor Australië. Govers sloeg in vrije positie naast, raakte nog een keer de paal en Jacob Whetton stuitte op goalie Stadler.

Aan de andere kant was Duitsland gevaarlijk door een backhand van Timm Herzbruch, die werd gepakt door Charter. Het was het startsein voor een periode van een kleine belegering van Duitse kant, die niet tot een treffer leidde.

Blake Govers juicht na zijn treffer. Foto: Koen Suyk

Oranje leerde in de kwartfinale een harde les: als je de kansen tegen Australië niet afmaakt, hebben de Aussies vaak aan een gaatje genoeg om wel een goal te maken. Dat gaatje vond Lachlan Sharp op de achterlijn, Martin Häner gebruikt zijn arm om hem te stuiten en kreeg een strafcorner tegen. Daar wist Blake Govers wel raad mee: hij pushte zijn zevende doelpunt van het toernooi hard tegen de plank, 2-1.

Eenrichtingsverkeer

In de hele tweede helft werd het eenrichtingsverkeer: Duitsland joeg op de gelijkmaker. De Duitsers gaven, zoals zij dat kunnen, werkelijk alles. Ze speelden de ballen hard, zacht, hoog en laag in de Australische cirkel. Maar de Kookaburras gaven geen krimp. Stoïcijns verdedigden ze elke bal met de stick uit de cirkel. De Duitsers werden er moedeloos en geïrriteerd van. En als ze de bal al een keer langs de verdedigers kregen, dan stond daar altijd weer de ervaren Charter, die zijn 192ste interland speelde.

Een holle blik in de ogen van Constantin Hauke na de uitschakeling. Foto: Koen Suyk

Met de moed der wanhoop haalde Kais Al Saadi doelman Stadler naar de kant. Het mocht niet baten. Australië had opnieuw aan een uitbraak genoeg om de 1-3 te scoren. Zwaar gefrustreerd dropen de Duitsers af. Bij Oranje kennen ze dat gevoel.

Donderdag is België in het duel der giganten de Europese ploeg die mag proberen de Australische verdedigingsmuur af te breken. ‘Scoren is één van de grootste kwaliteiten van België. Met Hendrickx hebben ze een geweldige strafcorner, maar Blake Govers heeft voor ons ook belangrijke goals gemaakt‘, zei Batch, die van 2010 tot 2012 bondscoach van de Red Lions was. ‘Ik verwacht dat het een geweldige wedstrijd wordt. We hebben al lang niet meer tegen België gespeeld. De finale van de Olympische Spelen is een prachtig moment om dat weer eens te doen.’

Australië – Duitsland 3-1 (2-1)

‘7 0-1 Tim Brand
’10 1-1 Windfeder
’27 1-2 Black Govers
’59 1-3 Lachlan Sharp


21 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Duitsland deed niet voor Australie onder, maar was wel slordig en maakte kansen niet af. Al met al verdiend dat de nummers 1 allebei in de finale staan. Wordt een thriller.

  2. philchapel

    Laten we hopen dat we een spectaculaire en met-open-vizier, idd -Spierballen-hockeymatch te zien krijgen tussen de nrs. 1 en 2 van de wereld, die een compleet verschillende stijl op nahouden. Maar laten we ook niet vergeten hoe hoog gespannen de verwachtingen waren mbt de finale van het jongste WK en....het werd een draak van een wedstrijd: gespannen, dicht, tactisch, die helaas (!) op shoot outs moest worden beslecht. Hopelijk zal aan beide kanten iedereen niet alleen paraat zijn maar ook in bloedvorm en dat dan de Beste moge winnen!

  3. partijtje

    Terechte finale en laat Belgie nu maar winnen dan is Bloemendaal er uit eindelijk toch een beetje bij.

    1. philchapel

      Vele van onze sterkhouders hebben inderdaad hun leergeld betaald in NL of betalen het nog steeds en niet alleen bij Bloemendaal.

    2. luchtisblauwgrasisgroen

      Er spelen in totaal 5 (ex)-Bloemendaal spelers in de finale 🧡

  4. RobV

    Het belooft een prachtige wedstrijd te worden tussen het door velen hier (en elders) als Olympisch kampioen getipte Australië en de Belgen. Een wedstrijd met twee waardige finalisten. Ben ook wel benieuwd wie de referees zijn.

    1. philchapel

      Ik heb mij in deze rubrieken eerder negatief uitgelaten oven Coen van Bunge louter op basis van wat ik kon waarnemen. Gesprekken met onze inside experten ter plekke + hoe hij (voor ons tijdschema)!vannacht gefloten heeft, hebben mijn kijk op de man een 180 graden wending gegeven. Wat ik nu schrijf kan vreemd of opportunistisch klinken maar dit is het niet. RibV zal dit beamen en mijn oprechte excuses voor het voorgaande, wat ook werd beïnvloed door de reacties op social media hier. Maar ik had beter moeten weten en erboven staan. Dus mijnheer van Bunge -als u deze rubrieken überhaupt leest- bied ik u publiekelijk mijn excuses aan. Ik ben de mening toegedaan dat van Bunge als umpire in de sterkste Club competitie ter wereld, de beste expertise in huis heeft om de finale te fluiten.

  5. wessel de pessel

    Australie wint hier terecht naar mijn idee. Het verbaast mij altijd hoe simpel zij eigenlijk hockeyen. Ik vind dat wij heel veel van die mindset en drive kunnen leren. Het wisselen van de keeper lijkt toch steeds minder te lonen. Dit toernooi heeft het volgens mij geen enkele ploeg er iets mee kunnen forceren. Denk dat het juist de ploeg ontregeld vanwege de nervositeit rondom het balbezit. Lastige overweging voor coaches, blijft natuurlijk staan dat je niks te verliezen hebt.

    1. Linksbuiten

      Australië kan simpel hockeyen omdat ze, door hun langdurige dominantie, een soort "Australian Rules" hockey hebben weten af te dwingen waar het scheidsrechterscorps zonder problemen in is mee gegaan. Dit soort "rugby met een stick" heeft gedurende langere tijd het meer technische, minder fysieke, Aziatische spel in ieder geval de das om gedaan. Ook Nederland is daar niet echt mee geholpen. Onze hockeycultuur was ook meer gericht op techniek. Door deze trend gedwongen is ook Nederland nu fysieker gaan spelen, maar eigenlijk is dat nog steeds niet ons "ding". Er is nu minder techniek, maar vechtmachines worden we ook niet echt. Veel toeschouwers, m.n. in rugbylanden als Australië en Nieuw Zeeland, zullen het wel prachtig vinden. Ik vind het jammer.

  6. frankvansprang

    Het zou goed zijn als Coen de finale wedstrijd krijgt daar in het verleden meer top wedstrijden heeft gefloten en ook dat er zowel bij australie en belgie zijn die hij gefloten heeft in de nederlandse competitie hoofdklasse

  7. maaja

    eigenlijk te gek voor woorden dat we het nu hebben over de kansen van een nederlandse scheidsrechter om de finale te fluiten ipv het Nederlands team zelf. Doet me denken aan het EK voetbal....Daar kwam het met de inbreng vd vaderlandse scheids in ieder geval goed.....

  8. luchtisblauwgrasisgroen

    Als het aan de Indiaase fans ligt niet: https://www.sportskeeda.com/hockey/questionable-refereeing-indian-fans-fuming-number-penalty-corners-awarded-belgium-olympic-hockey-semi-finals

  9. RobV

    @luchtisblauwgrasisgroen Klopt. Vanuit die hoek zijn ze inmiddels tot de ontdekking gekomen dat België en Nederland buurlanden zijn en ze denken dan dat we bevriende naties zijn die elkaar het beste gunnen. Vanuit het Belgische kamp was er juist angst voor Van Bunge. Volgens mij heeft hij het prima gedaan. @rhonig Het is een halve finale dus je zou zeggen dat de NOS en Eurosport het nu serieus gaan nemen.

    1. Linksbuiten

      De NOS zal hockey nooit serieus nemen. Daar zitten alleen voetballers die op een zomeravond wel eens een potje tennisen. Hockey is in hun ogen nog steeds een sport voor kakkers en je wordt daar uitgelachen als je een goed woordje voor hockey doet. 'Gijp' in een beschaafdere vorm. Men is alleen geïnteresseerd als er medailles gewonnen kunnen worden.

    2. luchtisblauwgrasisgroen

      @RobV: als ze wisten dat NL vs België bijna hetzelfde als India vs Pakistan is 😂

    3. SanderE

      Kwartfinale vrouwen NL kijkcijfers: 683.000 - 1.052.000. Als we dit doorzetten wordt hockey interessant!

  10. RobV

    @luchtisblauwgrasisgroen Ha, precies. Het lijkt er wel wat op.

  11. valley-in-the-alps

    India beat Pakistan 7-4 in the 25th Champions Trophy hockey tournament at the Wagener Stadium. .. 🇳🇪🇵🇰 Stick wordt niet noodzakelijkerwijs gebruikt om enkel de bal te spelen … scheids Rob ten Cate had er duidelijk moeite mee. Nationale trots en simpel oorlog op het veld.

  12. Mark Bouwman

    Mooie finale, maar wat mij bij blijft is de meest respectloze uitspraak van een KNHB ooit ( laat staan op de OS): "Ik zag vandaag de beste ploeg van het tournooi". Totaal respectloos tegenover ploegen waar mij niet van hebben gewonnen. Echt schandalig. Hoogmoed komt ten val, KNHB

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Caldas is de enige die dit denkt en zegt, iedereen lacht hem toch wel uit.

    2. Eelco Houwink

      Idd. pure Caldas onzin waar KNHB olv. Stephan Veen gewoon afstand van moet nemen. Maar nee, beetje verkeerd begrepen, de generatie van nu, niet zo bedoeld, andere lading…Pamper de vlemper de Pamper enz. Tekent de vlabroodje mentaliteit


Wat vind jij? Praat mee...