Het Wagener Stadion maakt zich op voor een nieuwe mijlpaal in zijn rijke hockeyhistorie. De crossover-wedstrijd tussen België en Chili van zaterdagavond (19.30 uur) wordt de vijfhonderdste internationale toernooiwedstrijd op het roemruchte complex aan de Nieuwe Kalfjeslaan in Amstelveen.
In 1973 was het Wagener Stadion voor het eerst decor van een officieel erkend internationaal titeltoernooi. Twaalf landen streden toen om de wereldtitel bij de mannen, destijds het tweede WK in de historie na het toernooi van twee jaar eerder in Barcelona. Het WK werd een prooi voor de Oranje Heren, die in de finale na strafballen wonnen van grootmacht India.
De WK-duels Duitsland – Nieuw-Zeeland en Engeland-België waren op 24 augustus 1973 de eerste twee officiële toernooiwedstrijden op het Amstelveense complex. Die duels – die gelijktijdig om 11.15 uur begonnen – werden echter op veld 3 en 4 afgewerkt.
Primeur voor Ties Kruize
De ploegen van Pakistan en Maleisië speelden later die dag als eersten op het hoofdveld zoals we dat nu nog kennen. Pakistan won met 4-2 en linkermiddenvelder Laeeq Ahmed ging de boeken in als de eerste doelpuntenmaker in een internationale toernooiwedstrijd in Amstelveen. Het Wagener was op 25 augustus voor het eerst strijdtoneel van een toernooiwedstrijd van een Oranje-team: op die dag stonden de Nederlandse mannen tegenover Pakistan, dat met 1-2 zegevierde. Ties Kruize maakte het eerste Nederlandse toernooidoelpunt op het gras van het Wagener.
498 duels, 2.046 goals
Na het WK 1973 is het Wagener stadion plek van handeling geweest bij acht Europese kampioenschappen, tien Champions Trophy’s, een Grand Final in het eerste seizoen van de FIH Pro League (2019) en twee WK’s bij de vrouwen, inclusief het huidige WK dat deels in het Spaanse Terrassa wordt gespeeld.
Tot nu toe waren er tien toernooien in het mannenhockey en dertien bij de vrouwen. In de 498 wedstrijden op al die kampioenschappen vielen in totaal 2.046 doelpunten.
Eerdere toernooien niet erkend
Het Wagener Stadion werd in 1938 geopend en was in de beginjaren een paar keer het toneel van een officieus landentoernooi. Zo werd de opening van het stadion én het veertig jarig jubileum van de KNHB medio oktober 1938 gevierd met een vierlandentoernooi waaraan Nederland, Duitsland, België en Frankrijk deelnamen.
In april en mei 1948 werd in het stadion een mondiaal vrouwentoernooi gehouden, dat werd gewonnen door Engeland. De bestuursleden van de All England Women’s Hockey Association weigerden echter dit toernooi officieel te erkennen, zodat het in de vergetelheid raakte en nooit is opgenomen in de officiële hockeystatistieken, zoals sporthistoricus Jurryt van de Vooren al eens beschreef.
2 Reacties
Runa Honig
Waar blijft de tijd! Als jong meisje zat ik met mijn team op de tribune tijdens de finale en zag hoe Maarten Sikking tegen India 2 strafballen stopte en Nederland aan de wereldtitel hielp. Het heeft op mij veel indruk gemaakt en ik kan me herinneren dat het ook op tv was en dat veel klasgenoten voor het eerst van hun leven naar hockey hadden gekeken. Rond 2000 kwam ik Sikking tegen in Bergen, volgens mij in zijn eigen strandtent, en raakte met hem in gesprek. Hij vertelde me dat hij nog vaak werd herkend en aangesproken op dat ene moment, terwijl hij nooit meer actief is geweest in de hockeywereld. Helaas is hij veel te vroeg overleden.
peter-de-ruiter
Beetje slechte timing dit artikel wat het Wagener de hemel in prijst nu er zo veel ophef bij de HHCV clubs is om het Wagener stadion te gebruiken voor de finale van het landskampioenschap...