Pro League (H): India verrast België, eerste Spaanse en Argentijnse zege

De hockeyers van India geven de tweede editie van de FIH Pro League kleur. De mannen van bondscoach Graham Reid verrasten zaterdag in het regenachtige Kalinga Stadium in Bhubaneswar wereldkampioen België: 2-1. India wordt steeds vaker voor de Olympische Spelen in Tokio als medaillekandidaat beschouwd. Terecht, gezien de uitslagen tot nu toe in de Pro League.

De Red Lions keerden sinds het gouden WK voor het eerst terug naar het Kalinga Stadium in Bhubaneswar. De Belgen hadden hun terugkeer zaterdag waarschijnlijk anders voorgesteld.

Mandeep Singh scoorde al na negentig seconden tegen België. Foto: FIH

Net als in de eerste wedstrijd tegen Nederland begon India ijzersterk in het imposante Kalinga Stadium. Toen duurde het slechts dertien seconden voordat India voor het eerst mocht juichen. Tegen de Belgen lag de bal er na anderhalve minuut in. Een schot van Dilpreet Singh werd bij de eerste paal getoucheerd door Mandeep Singh, waardoor de Belgische doelman Vincent Vanasch kansloos was.

De nummer één van de wereld rechtte de rug en ging vol op jacht naar de Indiase cirkel, maar stuitte onder toeziend oog van scheidsrechter Coen van Bunge keer op keer op de excellerende keepers Krishan Pathak en Sreejesh Parattu. Vanuit een strafcornervariant wist Gauthier Boccard met een streep richting de kruising Pathak dan eindelijk te verslaan. Daar bleef het zaterdag bij voor de ploeg van bondscoach Shane McLeod. Een kwartier voor tijd tikte Ramandeep Singh vanuit een strafcorner de winnende voor India van dichtbij binnen: 2-1.

Spektakel in tweede wedstrijd

En zo lijkt India na de 5-2 zege op Oranje en de winst op de Belgen in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio zich te kunnen meten met de absolute wereldtop. Ook in de tweede confrontatie zondag tegen de Belgen deed de ploeg van Graham Reid nauwelijks onder. Er werd dan wel met 2-3 verloren, maar het scheelde niet veel of de regerend wereldkampioen liep opnieuw averij op in Bhubaneswar.

Tom Boon (links) en Thomas Briels (midden) feliciteren Gauthier Boccard met zijn fraaie goal. Foto: FIH

Na de openingsgoal van Pinoké-speler Alexander Hendrickx zette Vivek Prasad India na een kwartier spelen weer naast de Belgen. Nicolas de Kerpel scoorde namens België de 1-2, maar binnen een minuut was het weer gelijk door een goal van Amit Rohidas. Het doelpunt na 26 minuten spelen van voormalig HGC’er Maxime Plennevaux maakte een einde aan een zeer aantrekkelijke eerste helft. Na rust werd er niet meer gescoord, al was India een aantal momenten dichtbij de gelijkmaker.

Eerste Spaanse en Argentijnse zege in 2020

De Spaanse heren hebben zich in Buenos Aires tegen Argentinië gerevancheerd na de nederlagen (3-4 en 2-4) tegen Nederland. Argentinië werd zaterdag met 3-4 verslagen. Het betekende de eerste zege van 2020 voor de mannen van bondscoach Frederic Soyez.

Quico Cortes (300 caps) ontbrak bij Spanje. Mario Garin verdedigde daarom het doel tegen Argentinië. Foto: FIH

De ervaren Pau Quemada, die wegens knie- en schouderklachten ontbrak tegen Nederland, keerde weer terug in de selectie. De Spaanse vedette kwam meteen met twee strafcornergoals op het scorebord, waarvan zijn tweede (een minuut voor tijd, de winnende) de belangrijkste was. Ook Alvaro Iglesias en Vincenc Ruiz scoorden namens Spanje. Namens het gastland waren HGC-speler Maico Casella (twee keer) en Jose Tolini trefzeker.

Ook in de tweede confrontatie in Buenos Aires was Quemada trefzeker. De aanvaller maakte na 22 minuten spelen de gelijkmaker. Het was zo’n beetje het enige Spaanse hoogtepunt in de tweede wedstrijd tegen Argentinië. Het gastland overtuigde zondag voor eigen publiek: 5-1. Lucas Martinez, speler van Oranje-Rood, scoorde twee keer. Ook Martin Ferreiro, Lucas Vila en Tolini kwamen op het scoreformulier. De 5-1 overwinning op Spanje betekende de eerste Argentijnse zege van het jaar. Kanttekening is wel dat de komende tegenstander van Oranje van komend weekend pas twee wedstrijden in de Pro League dit jaar heeft gespeeld.

Nieuw-Zeelandse keeper Joyce laat twee gezichten zien

Het duurde liefst 55 minuten voordat Groot-Brittannië eindelijk de Nieuw-Zeelandse keeper Richard Joyce wist te verslaan. Na een goede aanval stuiterde de bal diep in de cirkel richting de stick van Christopher Griffiths. De Britse aanvaller bedacht zich geen moment en pushte de bal vanuit de lucht achter de sterk keepende Joyce: 1-1. Dertien minuten eerder opende Stephen Jennes met een snoeiharde backhand de score namens het gastland, dat dit Pro League-seizoen nog niet binnen de reguliere speeltijd heeft gewonnen. Gewonnen werd er wel met shoot-outs. Met name dankzij het sterke optreden van keeper Joyce die tevens een paar engeltjes op de paal had zitten.

Die engeltjes had Joyce in de tweede wedstrijd op zondag niet mee naar het North Harbour Hockey Stadium in Auckland meegenomen, getuige de 0-3 overwinning van Groot-Brittannië de volgende dag. Vlak voor het einde van het eerste kwart opende Adam Dixon vanuit een strafcorner de score. Die sleeppush leek houdbaar voor de goalie. Tot overmaat van ramp vloog de push van Liam Ansell tien minuten voor tijd via de binnenkant van de paal binnen, waarna het slotakkoord van Dixon vijf minuten voor het laatste fluitsignaal opnieuw houdbaar leek voor de Nieuw-Zeelandse keeper.


2 Reacties

  1. robvisser

    Het blijkt toch wel lastig te zijn om in India te spelen, zelfs voor de Belgen, al hadden ze wel een betere bijdrage dan de Oranje heren. Verder maakten de vrouwen van Argentinië geen grootse indruk, met name verdedigend en (deels) op het middenveld. De Oranje vrouwen moeten minder respect tonen dan vorig jaar en vol in de aanval gaan. Vorig jaar was het te afwachtend en lieten ze het initiatief bij Las Leonas. Dat is helemaal niet nodig en je voorkomt dan ook dat ze gedragen gaan worden door het publiek.

  2. aussiepie

    als toeschouwer bij beide wedstrijden kan ik stellen dat Reid de juiste man voor India is.Hij heeft weer het plezier bij de Indiers gebracht om te spelen en uitstekend spel.IN belgiesch eerste duel was het duidelijk dat men te laat wakker werd in het tweede duel was het kantje boord.In mijn ogen is dit de finale van Tokio.Misschien is er een diepere reden waarom Possum voor india koos ,zou het kunnen zijn dat Caldas geen inspraak en "hulp" accepteerde?Was de band Caldas en Bakker te sterk ? Ik blijf erbij dat nederland na Tokio eens ernstig naar zichzelf moet gaan kijken.


Wat vind jij? Praat mee...