Plotseling moest reservekeepster Cristina Cosentino opdraven voor de shoot-outs, waarbij de Argentijnse doelvrouw de matchwinner werd in Buenos Aires door drie Australische shoot-outs te keren. Twee rake strafcorners bepaalden eerder de eindstand van 1-1 na zestig minuten, waarna het bonuspunt ging naar de ploeg van bondscoach Carlos Retegui. Bij de mannen wonnen de bezoekers in Buenos Aires met 1-2.
Dames: Argentinië – Australië 1-1 (Argentinië wint shoot-outs met 3-1)
De bezoekers – vooraf op de vierde plaats in de stand – schoten in Buenos Aires goed uit de startblokken met twee achtereenvolgende strafcorners. De eerste poging was nog een prooi voor Maria Mutio, maar de keepster had geen antwoord op de tweede poging van Maddy Fitzpatrick. Aan de andere kant mochten de Argentijnen binnen de eerste vijf minuten eveneens een poging wagen vanaf de rand van de cirkel, waarbij Rachael Lynch voor het eerst reddend moest optreden. Na een wervelende eerste vijf minuten viel het een beetje stil, afgezien van een kleine kans voor Savannah Fitzpatrick.
In het tweede kwart speelde Argentinië met iets meer durf en profiteerde van een slordigheid in de Australische defensie, dat gemakkelijk een strafcorner weggaf. Uiteindelijk tekende Silvina D’Elia voor de gelijkmaker, nadat haar inzet via een verdedigende stick in het doel verdween. Vlak voor de rust was daar een nieuwe strafcorner voor de ploeg van bondscoach Carlos Retegui, alleen dit maal was de poging te hoog en tevens op de knie van de eerste uitloper. Aan de andere kant mocht Maddy Fitzpatrick ook aanleggen, maar beide pogingen vlak voor rust werden onschadelijk gemaakt.
Keepers blinken uit in de tweede helft
De grootste kans uit het tweede kwart stond lang op naam van Micaela Retegui. Plotseling stond zij vrij voor keepster Lynch, maar de Australische maakte haar doel snel genoeg klein. Eerder zorgden Ambrosia Malone aan de ene kant en Eugenia Trinchinetti aan de andere kant voor werk voor de twee keepsters. Gaandeweg werd de Argentijnse ploeg steeds gevaarlijker, waarbij Lynch onder meer een overtreding moest maken om Carla Rebecchi af te stoppen. De strafcornervariant kwam terecht bij Trinchinetti, die tot grote verbazing van het publiek vrij bij de tweede paal de bal niet volledig miste. Niet veel later moest Lynch – die het eerste en derde kwart keepte – weer handelend optreden en hield daarmee haar ploeg goed in de wedstrijd.
In een slordige slotfase was het de thuisploeg dat het meeste aanspraak maakte op de overwinning, met een paar gevaarlijke ballen in de vijandige cirkel. Tot grote kansen kwam het slotoffensief echter niet in het laatste kwart, enkel strafcorners aan beide kanten die geen doel troffen. Na zestig minuten stond een eindstand van 1-1 op het scorebord, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met minstens een punt. Retegui zette reservekeepster Cristina Cosentino in als geheim wapen, die het vertrouwen van de bondscoach uitbetaalde met drie reddingen en een bonuspunt voor Argentinië.
Heren: Argentinië – Australië 1-2
De Argentijnse heren ontvingen Australië met een duidelijk strijdplan: vroeg druk zetten om fouten te forceren bij de tegenstander. In de eerste minuten van de wedstrijd leverde dat meteen een grote kans op voor Isidoro Ibarra. De Argentijn produceerde een rollertje, die keeper Tyler Lovell stijlvol wist te stoppen met zijn stick. Gaandeweg in het eerste kwart nam Australië het initiatief over en hockeyde makkelijker onder de de druk van de thuisploeg uit. Vlak voor het einde tekende voormalig Bloemendaal-speler Blake Govers uiteindelijk voor de openingstreffer. Zijn inzet uit de strafcorner was laag en hard genoeg om doelman Juan Vivaldi te kloppen.
Na de openingstreffer schroefden de Hockeyroos de druk verder op. De thuisploeg had daarbij steeds meer moeite om onder de Australische druk uit te hockeyen. Zo kwam Tom Craig met een buikschuiver net tekort om de voorsprong te verdubbelen.Veel grote kansen waren er verder niet voor de rust, afgezien van Jake Whetton die zijn wippertje over de inglijdende Vivaldi naast zag gaan. Na de rust hield diezelfde Vivaldi zijn ploeg in de wedstrijd door een inzet van Govers te keren. Niet veel later kreeg Maico Casella dé kans op de gelijkmaker, maar de Argentijn maaide bij de tweede paal vol over de bal heen.
Opportunistisch en fysiek
De ploeg van Orozco speelde na de rust een stuk opportunistischer dan in het tweede kwart en kreeg vervolgens de eerste strafcorner van de wedstrijd, die na een scrimmage werd gepromoveerd tot doelpunt. Uiteindelijk was het Martin Ferreiro die de bal met de backhand hoog in het doel pushte. De blijdschap was echter van korte duur, aangezien de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal niet buiten de cirkel gestopt werd bij de betreffende strafcorner. Een dikke streep door de rekening van Orozco’s mannen.
Daarna ging het van kwaad tot erger, toen Australië uit het niets de voorsprong verdubbelde. De inzet van Lachlan Sharp werd nog gekeerd door de doelman, maar Corey Weyer tenniste de rebound in het lege doel. Vervolgens voorkwam Lovell vlak voor het einde van het derde kwart de aansluitingstreffer van Maico Casella met de borst, terwijl Vivaldi weer handelend moest optreden. Lang leek Australië de wedstrijd professioneel uit te spelen, maar een rake tip-in van Casella zorgde voor een spannend slot van het duel. Een slotoffensief – met een extra veldspeler ten koste van doelman Vivaldi – leverde genoeg spannende momenten op, maar een gelijkmaker was niet besteed aan de Argentijnen. Voor de Australische mannen was het de zevende overwinning op een rij.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.