Als assistent van de vrouwen van Duitsland – Die Danas – verloor hockeylegende en drievoudig Wereldspeler van het Jaar Teun de Nooijer (44) het afgelopen dubbelweekend twee keer van Nederland. ‘Ik geniet ervan om als trainer in het buitenland actief te zijn.’
Met zijn kalende hoofd verscholen onder een donkere muts, zijn gezicht verstopt achter een lichtblauw mondkapje en zijn bovenlichaam gestoken in een zwarte jas met daarop het woord ‘Deutschland’, valt de recordinternational van Nederland (453 caps, 214 goals) afgelopen weekend bijna niet op. Ongezien sluipt hij zondagmiddag na de 3-0 nederlaag het Wagener Stadion uit. De plek waar hij zoveel memorabele wedstrijden speelde, toen nog voor de iconische overdekte tribune met houten bankjes.
Buiten het Wagener Stadion treffen we de beste hockeyer van Nederland aller tijden alsnog. Zijn mondhoeken beginnen te krullen om de opmerking dat hij haast incognito lijkt. ‘Na al die jaren in het oranje te hebben gespeeld, voelt het raar om hier – op deze plek – in deze zwarte jas te staan. Maar ik vind het ongelofelijk leuk om hier te zijn.’
Connectie met Duitsland
Na drie jaar als hoofdcoach van de hockeysters van Bloemendaal wist hij zeker dat hij geen hoofdverantwoordelijke meer wilde zijn. In oktober 2019 kwam de klus van assistent bij de vrouwen van Duitsland op zijn pad.
‘Het liefst had ik nog dertig jaar door gehockeyd, bij wijze van spreken. Dat gaat helaas niet. Ik vind het hartstikke fijn om toch iets in het hockey te doen. Ik was op zoek naar iets dat te combineren was met mijn werk bij een headhuntersbureau. Toen deze kans op mijn pad kwam, voelde dat eigenlijk meteen goed. Sterker nog, het was eigenlijk een logische keuze. Ik heb altijd een connectie met Duitsland gevoeld.’
Als speler hockeyde hij in Duitsland, bij de Hamburgse club Harvestehuder, waarmee hij in 1998 landskampioen werd. Ook op persoonlijk vlak voelt hij een band met Duitsland. Zijn vrouw komt uit Hamburg.
De Nooijer woont nog altijd op ’t Kopje, naast zijn hockeyliefde Bloemendaal. Hij reist alleen naar Duitsland af als het nationale team op stage gaat. ‘In Nederland komen internationals tijdens de competitie vaak op maandag en dinsdag bij elkaar, maar dat is in Duitsland niet. Daar is het land te groot voor. Trainen ze onderling in groepjes in verschillende regio’s, zoals Hamburg, of Berlijn. Ik ben er altijd bij als we als team een week of langer bij elkaar zijn. Óf in het buitenland, óf in Duitsland. De afgelopen periode hebben we twee trainingsstages in Mannheim gehad. Voorafgaand aan deze twee interlands met Nederland zijn we week in Düsseldorf geweest, waar we vier wedstrijden tegen India hebben gespeeld.’
Tokio
De Nooijer richt zich als assistent vooral op het middenveld, vertelt hij. De Belgische bondscoach Xavier Reckinger is als voormalig verdediger van Oranje Zwart vooral bezig met de achterhoede. De Duitser Florian Keller kneedt vooral aan de aanval. ‘Dat we allemaal een andere nationaliteit hebben, maakt ons als staf divers. Daar leer ik als coach van. Hoe kijken ze in Duitsland naar bepaalde zaken? Of vanuit Belgisch perspectief? Als mens vind ik het fijn om uit je bubbel te stappen en je horizon te verbreden.’
Uiteindelijk moet de staf het team klaarstomen voor de Spelen. ‘Duitsland is een team met veel potentie. Dat zie je aan de jonge meiden die net bij de selectie horen. Ik denk dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt. Het is nu aan de staf en de speelsters om al in Tokio waanzinnig goed te zijn.’
8 Reacties
RobV
Ik moet zeggen dat ik wat meer van Duitsland had verwacht afgelopen weekend. Met name zondag waren ze behoorlijk tam, al speelde Nederland natuurlijk ook wel beter dan de dag ervoor en die vroege achterstand geeft je meteen ook weer een klap. Die vier oefenwedstrijden die Duitsland speelde in de week van (en in aanloop naar) het afgelopen weekend was ook wel wat veel natuurlijk. Aan de andere kant had Oranje juist te weinig ritme doordat geen enkele oefeninterland was gespeeld. Voor Teun de Nooijer is er nog genoeg werk aan de winkel. Ik ben benieuwd hoe Duitsland het tegen Argentinië gaat doen over een kleine maand. Toch wel een kraker.
opleidenkey
Duitsland wordt de opvolger van Nederland. Fysiek hebben zij altijd een voorsprong, en technisch komen ze steeds dichterbij. Neem daarbij de tegenwoordige keuzes van Nederland om steeds meer te selecteren op fysieke kracht, dan wordt dat een strijd die we niet kunnen winnen. Ik hoop het niet, en vind nog steeds dat wij juist moeten durven te blijven investeren in techniek en inzicht, dan zie ik onze dames nog jaren aan de top staan.
Eelco Houwink
Het interessante aan hockey is dat (anders dan bij gewichtheffen...) fysieke kracht niet altijd de doorslag geeft. Er is met allerlei spelopvattingen aan te ontkomen dat een krachtploeg altijd wint. Dat heeft iets met coaching, tactiek en slimme inzet van andere vaardigheden te maken. Dus vanuit het gegeven betere techniek gaan werken, zorgen dat je veldbezetting en baltempo zodanig zijn dat BRD nauwelijks meer aan de bal komt.
RobV
@opleidenkey Denk je? Ze zijn wel wat dichterbij gekomen de afgelopen jaren, maar ik zie ze (voorlopig althans) nog niet aan Nederland voorbij gaan. Is dat wel zo dan doen we echt iets verkeerd, zoals je zelf ook suggereert. Het spel wordt sowieso wel fysieker, dat is waar, maar Nederland is wel een van de weinige landen die daar onderuit kan hockeyen met haar spel, mits goed uitgevoerd natuurlijk. Na de OS zullen wel weer enkele NL toppers stoppen, maar tot nu toe wordt dat steeds behoorlijk opgevangen. Op de Olympische Spelen zien we denk ik weer een wat sterker Duitsland (en Oranje) dan het afgelopen weekend maar ik verwacht dat Argentinië toch wel de lastigste ploeg blijft, al hebben die vaak meer problemen met andere sterke landen dan Nederland dat heeft. Maar stilstand is achteruitgang en Nederland zal echt aan de bak moeten om een dichterbij komende ploeg als Duitsland van zich af te houden. En ze moeten vooral niet teveel in het Duitse spel van 'in de duels gaan' meegaan.
lynnBosman
Grotendeels eens met RobV. Duitsland heeft een betere lichting dan enkele jaren geleden, maar ik vind de basis bij Nederland echt hoger. Bij Nederland is elke plek in het veld dubbel bezet door echt een topspeler, daar waar andere landen dit niet hebben. Het is niet voor niets dat landen terug grijpen op topspeelsters die al gestopt waren. Nederland moet inderdaad haar eigen spel blijven spelen, mentaal sterk zijn en niet meegaan met het fysieke spelletje. Maar dat NL fysieker geworden is lijkt mij niet geheel onlogisch om je completer te wapenen tegen landen als GB, NZ en Australië. Elk land heeft te maken met een karige voorbereiding, ik denk dat Europese landen dan toch wat geluk hebben met het ek. Ik denk niet dat Australië, NZ naar Europa komen.
RobV
@lynnBosman Het EK is inderdaad een ideale testcase, ook voor Annan om een definitieve selectie te bepalen voor de OS. En je bedoelt dat Australië en NZ ook niet voor de Pro League naar Nederland komen? Dat zou jammer en vervelend zijn, maar het is niet uit te sluiten.
lynnBosman
Haha het staat inderdaad krom, maar ik bedoel dat ik niet verwacht dat deze landen naar Europa komen voor de Pro League.
René Winteraeken
Wat een verhalen allemaal! Waar het in de essentie omgaat is de opmerking over het kiezen voor fysiek of de technische vaardigheid als uitgangspunt pakken! Tuurlijk al weer even geleden maar feitelijk onveranderd! Kies voor de verdere ontwikkeling van de technische vaardigheden! Dat hebben wij in o.a. de periode van Teun de Nooijer in de nationale opleiding gedaan en het resultaat en succes op langere termijn is gebleken! En Teun......geweldig veel succes met dat wat je leuk vindt!