Waarom negen Nederlanders nee zeggen tegen het geld van de HIL

Geen Duco Telgenkamp. Geen Xan de Waard. Geen Jonas de Geus, geen Seve van Ass en geen Terrance Pieters. Geen Pirmin Blaak en geen Jorrit Croon. Geen Jeroen Hertzberger. En geen Eva Drummond-De Goede. Negen Nederlanders die een zak geld hadden kunnen verdienen in de Hockey India League, die deze zaterdag van start gaat (28 december–1 februari), besloten uiteindelijk om deze kans te laten schieten. Waarom?

Meer dan 220 buitenlandse spelers (150 mannen, 70 vrouwen) schreven zich gretig in voor de veiling van de zesde editie van de Hockey India League, de lucratieve competitie die na zeven jaar afwezigheid nieuw leven werd ingeblazen. Maar het breed gedragen enthousiasme bleek van korte duur. Veel geveilde spelers keerden de HIL al snel de rug toe.

Negen dagen duurde het slechts voordat bekend werd dat international Jonas de Geus zich – samen met de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg – als eerste had afgemeld. Daarna ging het hard. Heel hard. Naast de negen geveilde Nederlanders die de HIL alsnog links lieten liggen, trokken ook 22 andere buitenlandse spelers (vijftien mannen, zeven vrouwen) zich de afgelopen twee maanden terug. Onder hen bevonden zich onder meer de Duitse ster Christopher Rühr en de Belgische topspits Tom Boon. Typerend was de situatie rondom de Duitse middenvelder Cécile Pieper. De ene week werd ze nog vastgelegd als vervangster van de Engelse Anna Toman, de week daarna meldde Pieper zich alweer af.

De 31 afmeldingen vertegenwoordigen bijna een derde van de 96 buitenlandse spelers die oorspronkelijk waren geveild. Voor elke speler die zich terugtrok werd wel een nieuwe ingevlogen, maar desondanks begon de terugkeer van de HIL met een valse start. Zo snel als de vonk van het enthousiasme oversloeg, zo vlug doofde de vlam bij veel spelers ook weer uit. Kerstmis, tegenvallende salarissen en blessures werden vaak genoemd als redenen voor het terugtrekken.

Paul van Ass bij veiling Hockey India League

Mijn vriendin en ik hebben net een nieuw huis gekocht. Dan is zo’n bedrag natuurlijk meer dan welkom. Lars Balk over de 44.000 euro die hij gaat verdienen

Strafcornerspecialist Jip Janssen, voor wie de Tamil Nadu Dragons een bedrag neerlegden van 59.000 euro, zat op Tweede Kerstdag niet aan tafel bij zijn familie in Nederland. Hij stond ergens in India in een sporthal, voor een indoor crickettraining – een beeld dat hij deelde via zijn Instagram Stories. Lang gingen de spelers ervan uit dat ze pas na Kerstmis naar India hoefden te vertrekken. Maar uiteindelijk werden de meeste van hen gevraagd om toch al voor die tijd hun koffers in te pakken en naar het hockeygekke land af te reizen.

Voor de meeste grootverdieners bleek een Kerstmis zonder hun familie geen struikelblok. ‘Kerstmis komt volgend jaar wel weer’, zei topverdediger Lars Balk in het AD/Utrechts Nieuwsblad. De UP Rudras, onder leiding van Paul van Ass, legden voor hem een bedrag op tafel van ongeveer 44.000 euro. ‘Mijn vriendin en ik hebben net een nieuw huis gekocht. Dan is zo’n bedrag natuurlijk meer dan welkom.’ Ook andere spelers die een klapper maken, zoals Thierry Brinkman (41.000 euro) en Floris Wortelboer (29.000 euro), vonden het geen bezwaar om nog voor Oud & Nieuw in het vliegtuig naar India te stappen.

Als je 22 jaar oud bent, of Jip Janssen heet en 59 duizend euro in India gaat verdienen, kun je best een kerst overslaan. Maar ik hecht veel waarde aan tijd met mijn gezin. Jeroen Hertzberger

Maar lang niet alle geveilde spelers zouden voor vijf weken hockeyen in India een fortuin verdienen. Het bedrag dat Terrance Pieters kon opstrijken: 11.000 euro. Jorrit Croon: eveneens 11.000 euro. Jonas de Geus: 12.000 euro. Zelfs voor Xan de Waard, in 2023 nog de beste speelster van de wereld, werd niet meer dan 11.000 euro geboden. Croon, De Geus, De Waard én Telgenkamp (39.000 euro) gaven hun blessure op als reden van hun afmelding.

Jeroen Hertzberger (38), voor wie 23.000 euro werd geboden, gaf in het AD/Rotterdams Dagblad aan dat het tegenvallende salaris in combinatie met het missen van Kerstmis voor hem de doorslag gaf om zich terug te trekken. ‘Als je 22 jaar oud bent, of Jip Janssen heet en 59 duizend euro in India gaat verdienen, kun je best een kerst overslaan. Maar ik hecht veel waarde aan tijd met mijn gezin. Mijn ouders zijn ook de jongsten niet meer. Dat zijn dingen die ik wil koesteren. Dan is het bedrag waarvoor ik ben geveild niet zo indrukwekkend, dat ik dat allemaal ervoor ga opgeven.’

De afbeelding die de Hockey India League naar buiten bracht na de veiling van Jip Janssen (59.000 euro).

Het meeste geld werd nu niet meer uitgegeven aan buitenlanders, maar aan nationale sterren

Bij de lancering van de HIL in 2013 verdiende de Nederlandse hockeylegende Teun de Nooijer het meest van iedereen. Hij werd geveild voor een bedrag van 66.000 euro. Keeper Jaap Stockmann behoorde dat seizoen ook tot de grootverdieners in India, met een bruto salaris van 52.000 euro.

Deze keer vielen de bedragen een stuk lager uit. Dit had twee oorzaken: allereerst valt het spelersbudget omgerekend naar euro’s lager uit, door de ongunstigere wisselkoers. Daarnaast is de status van het Indiase hockey veranderd. Op internationale topspelers als Jorrit Croon en Jonas de Geus werd stukken minder geboden dan op het 20-jarige talent Araijeet Singh Hundal (47.000 euro), nota bene een speler van Jong India.

Waar het Indiase hockey bij de vorige edities van de HIL nog aan de grond zat, heeft het zich sindsdien opgewerkt, met twee bronzen olympische medailles in Tokio en Parijs die de herwonnen status onderstrepen. Het meeste geld werd zodoende niet meer uitgegeven aan buitenlanders, maar aan nationale sterren, zoals Harmanpreet Singh (85.000 euro) en Hardik Singh (79.000 euro). Strafcornerspecialisten Gonzalo Peillat (74.000 euro), Jip Janssen (59.000 euro) en Jeremy Hayward (46.000 euro) waren nog de enige buitenlandse spelers die werden geveild voor een bedrag boven de 40.000 euro.

Paul van Ass stelde terecht: ‘De vraag is alleen of alle buitenlandse spelers dat voor de veiling zelf ook al helemaal doorhadden.’

Waar spelen de Nederlandse mannen?

Naam Bedrag Team
Lars Balk 44.000 euro UP Rudras
Floris Wortelboer 29.000 euro UP Rudras
Jip Janssen 59.000 euro Tamil Nadu Dragons
Boris Burkhardt 5.500 euro Soorma Hockey Club
Thierry Brinkman 41.000 euro Vedanta Kalinga Lancers

Het mannentoernooi begint deze zaterdag met de wedstrijd tussen Team Gonasika en Delhi SG Pipers. De eerste Nederlandse olympiër die in actie komt, is Jip Janssen. Hij speelt zondag met de Tamil Nadu Dragons tegen het Soorma Hockey Club van Boris Burkhardt. Het volledige speelschema van het mannentoernooi vind je hier.

Waar spelen de Nederlandse vrouwen?

Naam Bedrag Team
Yibbi Jansen 32.000 euro Odisha Warriors
Freeke Moes 11.000 euro Odisha Warriors
Michelle Fillet 7.200 euro Odisha Warriors
Maria Verschoor 11.000 euro Soorma Hockey Club

Het vrouwentoernooi begint op 12 januari en eindigt met de finale op 26 januari. Het volledige speelschema van het vrouwentoernooi vind je hier.


1 Reactie

  1. robdux

    Is het tegenwoordig normaal dat je eerst toezegt en daarna net zo makkelijk weer afhaakt? Is een woord tegenwoordig geen woord meer? Niet genoeg verdienen? Je weet toch dat dit kan gebeuren?


Wat vind jij? Praat mee...