Liefst 44 wedstrijden worden gespeeld tijdens het WK Dames in Amsterdam en Terrassa. Elke dag pikken wij er een opvallende krachtmeting tussen twee buitenlandse teams uit. Vandaag: Argentinië-Zuid-Korea Zaterdag 2 juli. Afslag: 18.00 uur.
Waarom is dit duel bijzonder?
Het is het eerste optreden van titelkandidaat Argentinië. De ploeg van bondscoach Fernando Ferrara wordt gezien als de grootste uitdager van Nederland dit toernooi. Met acht WK-medailles zijn de Argentijnse dames na Oranje de meest gelauwerde ploeg uit de WK-historie. Tegenstander Zuid-Korea wordt niet gerekend tot de titelkandidaten. De nummer twee van het eerder dit jaar gehouden Aziatische kampioenschap en voor de negende maal present op een wereldkampioenschap is op jacht naar eerherstel.
Eerherstel voor Zuid-Korea. Leg eens uit.
Zuid-Korea wil de ‘schande’ van vier jaar geleden uitwissen. De ploeg eindigde in Londen op een twaalfde plaats. Het slechtste resultaat in de historie van Zuid-Korea. Op het WK ging het in de eerste wedstrijd al compleet mis. Nederland stond na tien minuten al met 4-0 voor en de 7-0 eindstand was al bij rust bereikt. Ook werd verloren van Italië (1-0). Een 1-1 gelijkspel tegen China stelde een plek in de cross-overs veilig. Daarin werd verloren van Engeland (2-0).
Blessures waren een oorzaak, maar in 2018 lag de prioriteit niet bij het WK, maar bij de Asian Games dat een aantal maanden na het WK werd gespeeld. Daar was een ticket voor de Spelen in Tokio te verdienen en de Koreaanse bond zette haar kaarten vol op dat toernooi. De Olympische Spelen werden echter niet gehaald. De Asian Games eindigden in een teleurstelling. Zuid-Korea werd vierde. Ook een laatste mogelijkheid om via de olympische kwalificatie Tokio te halen strandde. Spanje was in twee duels te sterk.
Hoe is het nu met Zuid-Korea?
De teleurstelling is inmiddels verwerkt en Zuid-Korea is weer opgekrabbeld. Vorig jaar behaalde de ploeg zilver tijdens de Aziatische Champions Trophy en eerder dit jaar eindigde Zuid-Korea als tweede bij de Asian Cup, het Aziatische equivalent van het EK.
En Argentinië?
Dat bulkt van het zelfvertrouwen na de winst van de Pro League. Dertien van de zestien wedstrijden werden in winst omgezet, waarvan twaalf zeges op rij. De andere drie duels eindigden in een gelijkspel. Minpuntje was wel dat de drie daaropvolgende shoot-outseries werden verloren, twee keer van Nederland en eenmaal van India. Eerder dit jaar wonnen Las Leonas ook de Pan American Cup, de Amerikaanse tegenhanger van het EK.
In de WK-selectie kan ik de naam van Delfina Merino niet vinden.
Dat klopt. De voormalige aanvalster van SCHC is niet geselecteerd door Fernando Ferrara. Hij vindt andere speelsters op dit moment beter dan Merino, die komend seizoen weer op de Nederlandse hockeyvelden te zien is. Dit keer in de kleuren van Kampong.
Hoe goed kennen beide landen elkaar?
Argentinië en Zuid-Korea speelden in 2016 voor het laatst tegen elkaar. Het was een serie van drie wedstrijden waarbij elk een zege boekte en een duel in een gelijkspel eindigde. De laatste competitieve ontmoeting dateert van 2013 toen beide ploegen elkaar troffen in de kwartfinales van de Hockey World League Final. Argentinië won dat duel met 3-1. Op het WK speelden Argentinië en Zuid-Korea vijf keer tegen elkaar: 1994, 1998, 2002, 2006 en 2010.
Op wie moeten we ons geld zetten?
We gaan all-in op Argentinië. Zuid-Korea is dan wel een stugge ploeg, maar de kwaliteit en de passie van de Argentijnse dames geven de doorslag.
Staat er nog een rekening open?
Net als gisteren kunnen we kort en krachtig zijn: nee.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.