België is de eerste finalist van het WK in Bhubaneswar. De Red Lions klopten in de halve finale Engeland (0-6) en mogen zich voor het eerst in de geschiedenis gaan opmaken voor een WK-finale, waarin zij Australië of Nederland treffen.
Voor het Belgische team van bondscoach Shane McLeod was het bereiken van de halve finale van een wereldkampioenschap al een unicum. De Engelse ploeg, onder leiding van 430-voudig international Barry Middleton, was daarentegen voor de derde keer op rij halve finalist op een WK. Zij zorgden in de kwartfinales voor een daverende verrassing door Olympisch kampioen Argentinië uit te schakelen (3-2), terwijl België het toen nog ongeslagen Duitsland uit het toernooi knikkerde (2-1). Na de eerste halve finale van de dag zijn het uiteindelijk de Belgen die morgen om 14:30 uur gaan spelen om het wereldkampioenschap.
Strafcorner effectief wapen van de Belgen
Het eerste deel van de wedstrijd had Engeland grotendeels het balbezit, maar de Belgen noteerden de eerste kansen van de wedstrijd en kwamen dan ook op voorsprong na acht minuten. Na gemiste mogelijkheden van Florent van Aubel en Cedric Charlier was het aanvaller Tom Boon, eerder al de gevierde man in de kwartfinales tegen Duitsland, die de 0-1 scoorde met een tip-in. Diezelfde Boon verdubbelde net voor het einde van het eerste kwart bijna de voorsprong, maar zag zijn prachtige inzet op de lat uiteenspatten.
De Belgen demonstreerden dat de toekomstige mede-finalist op zijn hoede moet zijn bij de strafcorners, aangezien zij dit toernooi diverse malen al het net wisten te vinden vanaf de rand van de cirkel. De halve finale was daarin geen uitzondering: de eerste strafcorner van de wedstrijd was meteen raak. De inzet van Alexander Hendrickx werd nog gekeerd, maar aangever Simon Gougnard was alert en zette de 0-2 op het scorebord. Gougnard, wiens vader vannacht was overleden, werd dan ook met extra enthousiasme bejubeld door zijn teamgenoten.
Van Doren (Bloemendaal) voorkwam snelle aansluitingstreffer
In de laatste minuten voor de rust moest Engeland nu wel aanzetten, maar wist doelman Vincent Vanasch niet echt te testen voor de rust. Sterker nog, Dockier liet na de 0-3 aan te tekenen. De speler van hoofdklasser Den Bosch kon de bal vrij inschieten bij de tweede paal, maar schoof de bal naast het Engelse doel. Daardoor ging België met een overbrugbare voorsprong de kleedkamer in.
De eerste strafcorner voor Engeland, in de eerste minuut na de rust, leverde bij de eerste echte kans bijna de 1-2 op: Vanasch had geen antwoord op de inzet vanaf de rand van de cirkel, maar Bloemendaal-speler Artur van Doren was alert op de doellijn en wist de sleep te keren. De rebound was niet besteed aan Middleton, maar de Engelsen lieten zien niet zomaar op te geven.
Score liep uit in de omschakeling
Engeland zette in het derde kwart nog aan, maar moest diverse malen waken voor de snelle omschakeling van België. Na een mislukte deflectie van de Engelse aanvallers kon Charlier in de omschakeling de derde treffer van de wedstrijd aantekenen. De aanvaller speelde zich met een wippertje vrij en drukte af met een schot in de lange hoek. De enige grote kansen voor Engeland in het restant van de wedstrijd kwamen voort uit strafcorners, die allemaal onschadelijk werden gemaakt door Vanasch.
Vanuit de omschakeling kregen de Red Lions nog meer kansen om de score verder uit te breiden, met onder meer Gauthier Boccard die een mooie combinatie niet wist af te ronden. Uiteindelijk was het Hendrickx die uit een strafcorner de 0-4 scoorde en de wedstrijd, met nog een kwart te gaan, in het slot gooide. Niet veel later herhaalde het strafcornerkanon zijn kunstje voor zijn zevende doelpunt van het toernooi. Dockier deed met een rake klap nog een duit in het zakje, waardoor de Belgische mannen voor het eerst in de geschiedenis een WK-finale gaan spelen. De tegenstander komt voort uit het duel tussen Australië en Nederland.
6 Reacties
robvisser
Makkie voor de Belgen, voorspelbaar natuurlijk tegen een ploeg als Engeland die zeer verrassend in de halve finale kwam. Nederland wacht straks een echte uitdaging, tegen Australië.
vostammer
De Belgische machine blijft maar draaien. Van Doren was weer magnifiek. Wie kan ze stoppen?
de-leermeester
Het hockeyontwikkelingswerk van Nederlandse spelers en trainers ( waaronder ik) in België en het hockeyen van Belgische spelers in Nederland heeft dus zin gehad en is mede een onderdeel van hun huidige succes. Prima gedaan België.
francakh
Niet echt een verrassing natuurlijk.
robvisser
@de-leermeester Klopt, dat is zeker van grote invloed geweest, al willen de Belgen dat liever niet horen. Laten we niet vals bescheiden zijn, Nederland heeft daar beslist een stevig aandeel in gehad.
Mark Bouwman
Ik wil even de grote inspanningen van Bert Wentink voor België memoreren, de jaren geleden door de KNHB afgeserveerde trainer/coach van het Ned. Damesteam.