Het is een van de opvallendste veranderingen in het nieuwe seizoen. In de Onder 12-jeugd wordt vanaf komend hockeyjaar ook op grote schaal in negentallen gespeeld. Ook door sommige teams die zich als elftal hebben ingeschreven. Wij zetten de belangrijkste vragen over deze nieuwe hockeyvorm nog even op een rijtje.
Om bij het begin te beginnen. Waarom gaan we ook alweer in negentallen spelen in de Onder 12?
Om deze vraag goed te beantwoorden moeten we even terug naar vorig seizoen. Toen is er bij 28 clubs in Noord- en Oost-Nederland een pilot gehouden met deze hockeyvorm. Uit dit oefenseizoen bleek dat kinderen bij negen-tegen-negen meer plezier hebben en zich beter ontwikkelen. Dit komt omdat ze meer balcontacten hebben en betrokkener zijn in het spel. Deze conclusies sluiten aan bij de hockeyvisie die de KNHB in 2018 heeft gelanceerd. De KNHB heeft vervolgens besloten om voor alle clubs in het land negen-tegen-negen aan te bieden in de Onder 12.
En je hebt als club sneller een team op de been in die leeftijdsgroep.
Klopt. Dat is voor de bond niet de hoofdreden om deze vorm aan te bieden, maar uiteraard is het wel een voordeel. Zeker bij de kleinere clubs is het makkelijker om een team samen te stellen, omdat je simpelweg minder spelers nodig hebt. Hierdoor zijn er meer ploegen samen te stellen, wat de reisafstand ook weer ten goede komt.
Voor de duidelijkheid: de elftallen bestaan in de Onder 12 toch ook nog?
Inderdaad, de clubs hadden een keuze. In totaal hebben 206 verenigingen besloten om een negental in te schrijven. Daar zitten trouwens ook clubs bij die daarnaast een elftal hebben ingeschreven. Dat was namelijk ook mogelijk. Het komt ook voor dat negen- en elftallen bij elkaar in dezelfde competitie zitten. De bond heeft zoals bij elke indeling gekeken naar reisafstanden en de sterkte van de teams. Die complexe puzzel heeft ervoor gezorgd dat er inderdaad ‘gemengde’ poules zijn ontstaan. Hoe vaak dit voorkomt verschilt overigens per district, omdat ook de verhoudingen tussen de negentallen en elftallen flink afwijken.
Oké. Wat gebeurt er dan?
Dan past het team dat normaal gesproken met elf speelt, zich aan. En sta je dus met negen spelers. Dit wordt voorgeschreven door de KNHB, die daarover deze week een mail heeft gestuurd aan alle clubs in het land – dus ook de verenigingen die geen negental hebben ingeschreven.
Zijn de spelregels anders bij een negental ten opzichte van elftalhockey?
Nee, feitelijk niet. Ook bij een wedstrijd in de negen-tegen-negen mag de wedstrijdselectie bestaan uit zestien spelers. Verder wordt er gespeeld met dezelfde regels, alleen zijn de afmetingen van het veld wel anders. Negen-tegen-negen wordt gespeeld op driekwart van het veld. De KNHB beschrijft de vormgeving van het veld als volgt: ‘de goal staat aan één kant op de 23-meterlijn en de cirkel wordt uitgezet met flaps of fieldmakers. De middenlijn wordt met pylonen aan de zijlijn aangegeven. Ook voor de middenstip kan een marker worden gebruikt.’
Hoeveel materialen heb je dan nodig?
Ook daarin adviseert de bond. We citeren: ‘Voor het uitzetten van de cirkellijn adviseren we je om minimaal negen fieldmarkers te gebruiken. Verder is het prettig om zes pylonen uit te zetten: twee voor de middenlijn, twee voor de hoeken van het veld aan de kant van de 23 meterlijn en twee voor het aangeven van de strafcorner op circa tien meter (9,14 m) van het doel.’
Hoe zet je die cirkel uit?
We halen opnieuw de tekst van de KNHB aan, uit die mail aan de verenigingen: ‘De cirkel is het makkelijkst uit te zetten met twee personen. Als je een touwtje hebt met een lengte van 14,63 meter gaat één persoon in het midden van de goal van de uit te zetten cirkel staan en houdt hij of zij een uiteinde van het touwtje vast. De tweede persoon loopt met het andere uiteinde naar de kop van de cirkel tot het touwtje strak gespannen is en legt daar een flapje neer, vervolgens loopt deze persoon in een boog (met strak gespannen touwtje) naar de achterlijn terwijl hij/zij nog vier flapjes neerlegt. Doe dit ook aan de andere zijde.’
Tot slot. Wie zet dit veld klaar?
Die verantwoordelijkheid ligt, net als bij de velden voor de jongste jeugd, bij de thuisspelende vereniging. Voor de duidelijkheid: dus ook de ontvangende clubs die zelf niet met een negental spelen.
19 Reacties
robdux
Als je als trainer en / of coach gewoon je werk doet, zijn er genoeg balcontacten met 11-11. De pilot in Noord en Oost waar de verenigingen vaak niet meer dan 900 leden hebben, had veel breder getrokken moeten worden. Ik zie momenteel bijna alle grote verenigingen vasthouden aan elftallen. In sommige districten is er bijna geen 9-9 te ontdekken. Heeft ook te maken met capaciteit (regelen: extra velden, extra trainers, extra coaches). Voor een aantal verenigingen niet te regelen. Er is te weinig overleg geweest en de bijeenkomsten die de KNHB heeft georganiseerd, waren in de communicatie 1 richtingsverkeer.
stefanvanderree
Daarnaast heeft de KNHB helemaal niet onderzocht of er meer balcontacten waren, ze hebben in een enquete aan spelers uit de pilot gevraagd of ze het gevoel hadden dat ze meer balcontacten hadden. Ondertussen zijn er 9:9 teams die 13/14 spelers hebben. Die spelen straks minder minuten per wedstrijd dan in 11:11 en hebben zeker niet meer balcontacten.
ericwolff
Ik vrees dat Robdux weinig inzicht heeft in de problematiek van de kleinere verenigingen. Maar als je een vereniging van minder dan 900 leden als kleinere vereniging beschouwt is dat ook wel logisch. Het merendeel van de verenigingen in het hele land , dus niet alleen in NO , is kleiner. Hier in ZN hebben ook grotere verenigingen O12 negentallen ook voor spelers en speelsters die nog niet vanaf O7 hockeyen en de hele Jongste Jeugd doorlopen hebben en nog niet toe zijn aan elftalhockey
John de Jong
In Zuid-Holland is slechts 28% (99 vd 355) vd teams ingeschreven als een 9v9 en zijn er gelukkig geen gemengde poules. Ik heb de hoop dat de bond - na alle kritiek in de overleggen - op haar schreden terugkeert en de elftallen voor 2025-26 e.v. behoudt.
ericwolff
28% van de teams is best een hoog percentage. En het percentage verenigingen dat om wat voor reden een of meer negentallen is dan nog veel groter !
robdux
Dat is idd heel weinig John. Ik denk dat er in andere districten nog minder teams ingeschreven staan als 9-9. Ik denk dat veel verenigingen niet meedoen om organisatorische redenen en omdat het technisch en tactisch niet substantieel bijdraagt aan het beter worden van een hockeyer. Misschien een oplossing voor kleinere verenigingen met minder hockeyers.
FrankEgmond
Gaan we het bij de O12 nou over tactisch beter worden hebben. Dat lijkt me wat misplaatst. En het is heel simpel, hoe minder spelers er in het veld staan, hoe meer balcontacten een speler gemiddeld heeft.
robdux
Zeker Frank. In deze leeftijd beginnen een paar tactische dingetjes. Anders moet je even kijken hoe sommige d teams al een pressje zetten of rondspelen. Ik zou mij maar grote zorgen maken over je staf als ze niet in staat zijn voor genoeg balcontacten te zorgen bij 11-11 in de o12.
FrankEgmond
Een pressje zetten en rondspelen in de D heeft alles met het 1:1 duel en technische vaardigheden te maken. Ben je met andere dingen bezig, kan je jezelf afvragen of je voor de korte of lange termijn bezig bent. Coaches die zich richten op de press terwijl kinderen nog niet voor 50% een fatsoenlijk frontaal duel kunnen spelen. Kinderen beginnen doorgaans pas vanaf hun 14/15de jaar voldoende ruimtelijk inzicht te krijgen om überhaupt een plaatje te gaan zien.
robdux
Totaal oneens Frank. Je hebt 1-1 en team verdedigen. De topclubs brengen dat er vroeg in. Die 20 m korter gaat nergens over. Het is ook niet voor niets dat de meeste topclubs met hun d1 teams 11-11 spelen. Los van de organisatie en veldcapaciteit. Niet over nagedacht en als een dictaat opgelegd. Een aantal verenigingen gaan hun 8 tallen inschrijven als 9-9. Eerste jaars die 9-9 spelen ook prima, maar dan moet een club genoeg capaciteit hebben.
danielschong
@ericwolff Ik denk dat veel van de mensen hier wel degelijk de "problematiek" van de kleinere verenigingen wel begrijpen (ongeacht bij welk ledenaantal een vereniging klein is of niet). Echter, is 9x9 nooit bedoeld als oplossing voor deze problematiek, het gaat immers om meer plezier en betere ontwikkeling. Dus deze problematiek nu aanhalen als reden om wel door te gaan met 9x9 is dus niet op zijn plaats. Daarnaast denk ik dat 9x9 sowieso geen oplossing is voor de kleinere verenigingen, maar alleen uitstel van executie. Immers bij de O14 categorie zijn de problemen niet minder. Dus wanneer de kleinere 9x9 O12 teams na 2 jaar O14 gaan spelen, kampt een vereniging met dezelfde schaarste. Zoals @robdux ook al schreef, brengt 9x9 voor de grotere verenigingen juist weer problemen met zich mee. Je wilt immers geen 9x9 teams van 15 of 16 spelers, want dan zitten ze veel meer op de bank dan bij 11x11. Dus zul je kleinere teams moeten maken, wat tot gevolg heeft dat je, bij gelijk blijvende ledenaantal, meer O12 teams moet gaan vormen. En daar zit nu net het probleem. Te weinig veldcapaciteit op wedstrijddagen en te weinig capaciteit aan trainers en coaches (de laatste tijd staan de vrijwilligers nou ook niet in de rij om zulke taken op te pakken). Een andere oplossing zou dan een krimp in ledenaantal zijn, maar dat is natuurlijk financieel niet haalbaar, omdat nu een krimp bij de O12 op termijn ook een krimp bij de O14, O16 en O18 tot gevolg heeft. Overigens ben ik in de basis geen tegenstander van 9x9. Zeker in de situatie van spelers/speelsters die na, of laat in, de jongste jeugd instromen is het een prima manier om aan het hockeyen te wennen. Echter moet het altijd een keuze blijven die elke vereniging elk jaar opnieuw kan nemen, simpelweg omdat er meer belangen zpelen waar de bond nu de ogen (en oren) voor sluit. Overigens kom ik ook bij een kleine vereniging vandaan (<200) en ik heb zelf de problemen ervaren waar jij op doelt. Tegenwoordig zit ik bij een gote(re) vereniging waar ik de capaciteitsproblemen zie. Er is in deze geen absolute oplossing die de problemen van beide verenigingen op zal lossen. Mede daarom, beste KNHB, houd vast aan de hybride vorm zoals het dit jaar is en bied altijd de keuze tussen 9x9 en 11x11.
lenny-baker
Bij het voetbal zijn ze bij de jongste jeugd een aantal jaren geleden ook naar kleinere veldjes gegaan. Veel weerstand in het begin, nu ziet men de voordelen en wordt het omarmd.
John de Jong
@lenny. Wat is 9v9 dan? Want de O10 is het laatste van de Jongste Jeugd en vanaf O12 zijn het Junioren met volledige regels en veld. Ik zie nu al dat het gat groter geworden is tussen O10 en O12 door de shootout ipv strafcorner en de hang naar speelregels ipv spelregels t/m O10. Klinkt leuk op papier, maar het laissez-faire concept werkt niet echt in een (team)sport. Zeker jongens hebben behoefte aan spelregels en ook de handhaving ervan. Voor hun gevoel willekeurig fluiten voor bv shoot helpt ze niet bij begrip van spelregels. Overigens is bij voetbal ook dat zodra er 12 spelers op hun DWF staan, ze als elftal moeten spelen. Geen 9v9 dan. Die regel is hier niet gekomen, waardoor je 9v9 kan krijgen met veel bankzitters. Die hadden dan ook als elftal kunnen spelen.
danielschong
Ik moet toegeven dat ik niet weet hoe het bij voetbal zit qua veldgroottes, maar bij hockey is het probleem dat een 9x9 slechts driekwart van een veld nodig heeft, maar wel een heel veld gebruikt. Dat is dan het capaciteitsprobleem wat op wedstrijddagen ontstaat.
lenny-baker
@John, Idd is er ook nog een onderwerp waar jongste jeugd ophoudt. Veel clubs hebben de O12 bij de jongste jeugd gevoegd. Vanaf O12 zijn het nu junioren met volledige regels, maar niet dezelfde veldgrootte. Net zoals bij de jongste jeugd komen daar meerdere veldgroottes en teamgroottes voor (en ook omgang met spel-/speelregels). Het zou dan niet willekeurig fluiten moeten zijn, maar wel een herkenbaar consequent. Het laissez-faire wat je noemt, kan ik me in vinden, de wat vroegrijpere/bijdehantere jongens ligt dit wat meer. De corner is onbelangrijk in de opleiding, helemaal omdat er internationaal discussies zijn om de corner af te schaffen. De corner train je eigenlijk alleen maar om een wedstrijd te winnen. Hopelijk zitten er niet teveel kinderen op de bank omdat er poules met 9-tallen en 11-tallen gemengd zijn. Geef het een tijd om te kijken wat het daadwerkelijk met het plezier en de ontwikkeling doet.
John de Jong
Wat ons betreft is O12 begin van elftalhockey met alles wat erbij hoort, zoals het hele veld. Wij hebben dan ook geen 9v9-teams ingeschreven en gaan dat ook alleen doen als er echt geen andere optie meer is (of hele jonge O14's inschrijven...). De blije koppies dat ze nu eindelijk op een heel veld mogen, priceless. De toelichting van de Bond die wij ergens in april hebben gehad was rijkelijk laat, midden in de formaties voor het seizoen erop. Men wil het doordrukken terwijl de clubs het daar nog lang niet mee eens zijn en/of er ook geen meerwaarde in zien t.o.v. gewoon 11v11. Je wint er geen velden mee, je teams blijven in basis even groot (maar meer wissels) en 2 jaar later moeten ze alsnog een elftal vormen. Niet elke regio heeft de problemen van N/O-Nederland. Ik mag hopen dat de strafcorner blijft. Het is een prima intermediair tussen vrije slag buiten de cirkel en de strafbal. Een shootout is een veredelde strafbal en bij de O10 hebben we al gezien welke invloed dat op wedstrijden heeft. De shootout is 1v1, corners zijn circa 6v5. Dan hebben we het over promoten van teamsport, terwijl we er een veel te strenge 1-op-1 van gaan maken. Want een overtreding die normaliter een strafcorner was (shoot/bolle kant/hakken ergens in een hoek van de drukke cirkel), werd een shootout en dus een veel te zware sanctie t.o.v. de overtreding. We hebben wedstrijden gehad die 6-3 werden, maar zonder SO 1-3 zouden zijn geworden. Sommige teams kiezen enkel hun beste speler voor de SO om ze te winnen. Kan je alles van vinden.
BaltienLibourel
De shoot outs bij 010 slaan helemaal nergens op. Elke kleine overtreding in de cirkel wordt een SO, wat een run- wedstrijd wordt richting het doel. Dit heeft helemaal niks met het hockey spel te maken. Er wordt niks geleerd, het verbaast mij niks dat het gat tussen 010 en O12 groter wordt. Begrijp clubs die 8 tallen gaan overslaan, ondanks het gepuzzel met ruimte op de velden
Casper Kaub
Waar moeten de spelers dan staan bij een strafcorner. Staan die achter de 23?