NK: S’weijde O18, Den Bosch O18, Pinoké O16 en HDM O16 kampioen

HDM MO16-1, Pinoké JO16-1, Den Bosch MO18-1 en Schaerweijde JO18-1 hebben zaterdag de landstitels veroverd op hun NK’s. Zij wonnen hun finales op het complex van Rotterdam. Alle wedstrijden zijn hieronder helemaal terug te kijken.

MO16: HDM – Den Bosch 7-3

De meiden van HDM waren duidelijk een maatje te groot voor Den Bosch. De finale eindigde in 7-3, mede door drie treffers van Lotte Vorderman.

Den Bosch begon flitsend aan de finale en kwam al na twee minuten op voorsprong uit een strafcorner. Het was aanvaller Carlijn Vogelaar die de variant prachtig binnenpushte: 0-1. Lang kon de formatie van coach Joseph Flipsen niet genieten van die voorsprong, want in de negende minuut trok Anna Bylard de stand alweer gelijk na een heerlijke solo door de Bossche cirkel: 1-1.

HDM-doelpuntenmaakster Yara Akkerman wordt geknuffeld na haar goal in de finale tegen Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Het breekpunt in de wedstrijd vond halverwege het tweede kwart plaats, toen Den Bosch even met tien speelsters verder moest vanwege een groene kaart van Manou van den Berg. In de tijd dat Van den Berg op het strafbankje zat, sloeg HDM keihard toe met twee goals in twee minuten: Lotte Vorderman tikte de 2-1 binnen en Yara Akkerman scoorde uit de rebound van een strafcorner: 3-1.

Die klap kwam Den Bosch niet meer te boven. HDM slaagde er zelfs nog in vóór rust de finale definitief te beslissen via treffers van Wietske de Waard en opnieuw Vorderman. Zo stand het halverwege de eenzijdige finale 5-1, een voorsprong die voor HDM in de tweede helft geen moment meer onder druk kwam te staan. Akkerman en Vorderman breidden de voorsprong na rust zelfs nog uit naar 7-1. In het vierde kwart deed een dapper strijdend Den Bosch nog wat terug via Jidde Pels en Meike Simon. Die knappe opleving kwam te laat om HDM nog echt aan het wankelen te brengen.

JO16: Kampong – Pinoké* 1-1

Pinoké JO16-1 versloeg Kampong na shoot-outs, nadat de wedstrijd na zeventig minuten in 1-1 geëindigd was. Keeper Olivier Smeets keerde vier (!) shoot-outs, waardoor de beker meegaat naar Pinoké.

Het waren de jongens uit Utrecht die sterk aan de finale begonnen. Twee keer mocht Palle Roest Crollius aanleggen voor zijn specialiteit: de sleeppush. Maar twee keer werd de inzet onschadelijk gemaakt. Skip van Bijnen – de jongste van de drie Van Bijnen broers) kreeg van dichtbij een grote kans voor zijn ploeg en ook Fabrice Evers probeerde het. Eerst met zijn forehand, daarna met zijn backhand. Maar de verdedigers van Pinoké deden goede zaken.

Wereldgoal op wereldmoment

Waar Kampong in het begin dus aardig de touwtjes in handen had, was het Pinoké dat uit het niets op voorsprong kwam. En hoe. Stijn Temmerman beukte de bal via rechts vanaf een meter of twintig de cirkel binnen. Een snoeiharde klap, die al stuiterend op het doel van Kampong af ging. Het lukte aanvaller Tom Beelen om vlak voor de goal zijn stick voor de bal te krijgen. Zo tipte hij de voorzet superhard in het dak van de goal: 0-1. Een wereldgoal, op een wereldmoment.

Het was precies wat Pinoké nodig had, want de Amsterdammers deden daarna weer mee aan de finale. De tieners mochten ook tweemaal aanleggen voor een strafcorner. Maar het lukte Pepijn Moritz – aanvoerder en sleepkanon – niet om de score uit te breiden. Vlak voor rust kreeg Kampong nog de kans om de stand gelijk te trekken. De pubers in het blauw kregen drie (!) uitspeelcorners, maar wat ze ook probeerden – rechtstreeks of een variant – Pinoké had telkens een antwoord. En schreeuwden het ook uit, toen het definitieve rustsignaal klonk.

Lang leek het erop dat er in de Onder 16-finale maar één doelpunt zou gaan vallen. Tot Palle Roest Crollius de zevende corner voor Kampong snoeihard raak pushte. Vlak voor het einde van het derde kwart stond het ineens weer 1-1 en beloofde het laatste kwart een zenuwslopend schouwstuk te worden.

Brutale actie van de allerkleinste Pinoké-speler

Het was ook meteen genieten toen de allerkleinste speler – na drie kwarten toekijken – het veld betrad. Dat was de veertienjarige invaller Neil Stronach Hardy. Die brutaal uit zijn eerste actie – via links over de achterlijn pielend – een strafcorner haalde. Er volgden een reeks aan corners. Vijf om precies te zijn. Maar het bleef 1-1 in Rotterdam. Het werd een slijtageslag. Met kramp, vermoeide spelers en gele en groene kaarten. Waar shoot-outs uiteindelijk een winnaar moesten bepalen.

Die nam Pinoké beter. Met een prachtrol voor keeper Olivier Smeets. Hij keerde vier shoot-outs.

MO18: Den Bosch – HDM 4-1

Den Bosch MO18 was in Rotterdam met 4-1 te sterk voor HDM. Bij de Bosschenaren maakte spits Valentine Hulsbergen een hattrick.

Het was aan keeper Laurette Abelen te danken dat Den Bosch de openingsfase van de finale ongeschonden doorkwam. De sluitpost redde drie keer bekwaam op inzetten van HDM-speelsters Juul Sauer, Roos Alkemade en Dymph Luttge. Tussendoor sloeg de ploeg van Holewijn genadeloos toe via Valentine Hulsbergen, die moederziel alleen op HDM-keeper Laila Schuttevaer kon afstormen en met haar backhand raak schoot: 0-1.

Die klap dreunde de hele eerste helft na bij HDM, dat er steeds minder goed in slaagde gaatjes de vinden in de hechte Bossche defensie. In een verder tam tweede kwart was het Den Bosch dat opnieuw efficiënt met de spaarzame kansen omsprong. Lieve Wijckmans zette op het middenveld een aanval op en zag – net als bij het openingsdoelpunt – ploeggenote Hulsbergen geheel vrij staan. Zij tipte de voorzet van Wijckmans van dichtbij onhoudbaar tegen de touwen: 0-2.

Hattrick Hulsbergen

Vlak na rust was het wéér Hulsbergen die een dreun uitdeelde: vanaf rechts kwam een doorgeschoten bal in de cirkel ineens voor haar stick. Ze draaide naar haar backhand en vuurde opnieuw raak: 0-3. HDM kreeg in het restant van die tweede helft nog wel de nodige kansen uit een aantal strafcorners, maar die waren niet aan de ploeg van coach Robbert-Jan de Vos besteed. Ook een open kans voor Juul Sauer leverde niet de broodnodige treffer op.

Den Bosch had halverwege het vierde kwart op 0-4 kunnen komen, maar HDM-keeper Laila Schuttevaer keerde de strafbal van Kim Peters met haar linkerhandschoen. Die vierde treffer kwam er alsnog via Luna van der Veer, die van dichtbij kon binnentikken na een fraaie aanval over rechts. Als klein doekje voor het bloeden poetste HDM in de slotminuut uit een strafcorner de hatelijke nul van het bord: Roos Alkemade schoot via de kluts raak: 1-4.

JO18: Schaerweijde – Pinoké 1-0

Schaerweijde JO18-1 kroonde zich tot vierde en laatste kampioen van de lange en mooie dag. De ploeg van coach Jur van der Have versloeg Pinoké met 1-0. Lucas Corstens was de grote meneer, hij maakte één minuut voor tijd de winnende treffer uit de stafcorner.

Schaerweijde was heer en meester tijdens de landsfinale. Niels de Joode kreeg al vroeg in de wedstrijd een giga-kans en ook de broertjes Juup en Peppe Veen hadden de openingstreffer op hun stick. Maar scoren lukten de jongens uit Zeist niet. Pinoké had het behoorlijk op orde en vooral keeper Ralph Grevenstuk deed zijn werk uitstekend.

Lang leek het erop dat daarom shoot-outs een winnaar zouden bepalen. Tot Lucas Corstens op stond, vlak voor tijd. Uit de achtste strafcorner pushte hij de bal op de plank. En schreeuwde iedereen met een Schaerweijde-hart de longen uit het lijf. Daardoor pakten de Utrechters, net als vorig jaar, de titel in deze leeftijdscategorie.