Een striemend fluitconcert klonk vrijdagavond in het hockeystadion van Santiago in Chili uit de kelen van het Argentijnse publiek, elke keer als er een Belgische speelster op het punt stond een shoot-out te nemen. Het is een voorbode voor wat Jong Oranje zondagavond te wachten staat in de WK-finale tegen Argentinië, die om 23.15 uur Nederlandse tijd begint.
Er is een bekend Chileens stripfiguur dat luistert naar de naam Condorito. Condorito beleeft allerlei avonturen met Che Copete, een Argentijn die eruit ziet als een tangodanser. Hij is in de ogen van een Chileen het stereotype Argentijn. Che is arrogant. Hij schept veel op en is ongelofelijk trots op Argentinië. Hij herhaalt zó vaak hoe geweldig Argentinië is dat het lachwekkend wordt. Toch kan Condorito prima met hem door één deur.
Chilenen en Argentijnen zijn elkaars buren en pesten elkaar een beetje, maar ze houden ook van elkaar. Sergio Vigil, de bondscoach van het nationale Chileense vrouwenelftal, is een Argentijn. Hij zat tijdens de halve finale Argentinië-België op de tribune in een Argentijns voetbalshirt, van Lionel Messi. In Nederland was het hoogst ongebruikelijk geweest wanneer Max Caldas dat een paar jaar geleden zou hebben gedaan. Hier in Chili kan het gewoon.
Elke keer als Argentinië een strafcorner haalde, begon het publiek massaal met hun voeten te stampen
Chilenen juichen op dit WK niet alleen voor Chili, maar ook voor Argentinië. Argentijnen zijn er sinds de afgelopen dagen ook in overvloed. Afgelopen donderdag, de dag voor de halve finales, arriveerde er een grote groep supporters uit Mendoza, een stad in het westen van Argentinië. De groep bestaat vooral uit jonge meiden. Vrijdagavond tijdens Nederland-Engeland ging hun entree op de hoofdtribune van Estadio Claudia Schüler niet ongemerkt voorbij. Amper een minuut in het stadion maakten zij al een kabaal dat zijn weerga niet kende.
Argentijnen kijken niet naar een hockeyinterland alsof het een tenniswedstrijd is. De supporters die tegen België een stoeltje op de eerste rij hadden bemachtigd, gingen niet zitten, maar bleven staan. Ze hingen tegen het hek aan en schreeuwden van alles richting de spelers. Er was een man die een trommel had meegenomen waar hij vaak op sloeg. Elke keer als Argentinië een strafcorner haalde, begon het publiek massaal met hun voeten te stampen. Bij elke strafcorner die België miste, ontplofte het stadion alsof Argentinië had gescoord.
Hoogtepunt waren het aantal decibellen dat de Argentijnse supporters produceerden tijdens de zenuwslopende shoot-outserie. In het Wagener Stadion kun je op een EK of een WK een speld horen vallen als een tegenstander van Nederland een shoot-out neemt. In Santiago maakten de Argentijnen juist extra veel herrie, om de tegenstanders te intimideren en uit hun concentratie te halen. De arme Perrine De Clerck (16), Louise Dewaet (17), Astrid Bonami (19) en France De Mot (20), die namens België achter de bal gingen staan om een shoot-out te nemen, werden getrakteerd op een hels fluitconcert. Het was zelfs zo erg dat het Argentijnse publiek ook telkens massaal boe naar hen riep.
Dit bericht op Instagram bekijken
‘Wij gooien onze ziel en zaligheid erin’
Het valt onmogelijk te bewijzen wat het effect van al dat kabaal was op de speelsters van België. Maar de Argentijnse keepster Mercedes Artola was vervolgens nauwelijks te passeren. Drie van de vier Belgische shoot-outs werden door haar gestopt.
‘Wij zijn Argentijnen. Wij spelen voor ons land. Het blauw en wit zit in ons bloed’, zei de heldin van de avond nadat zij met Las Leoncitas – De Kleine Leeuwinnen – op het veld een uitbundig feest had gevierd. ‘De finale wordt ongetwijfeld een zware wedstrijd. Wij zullen onze ziel en zaligheid erin gooien.’
Hockeyend gezien zou Jong Oranje het moeten kunnen winnen van Argentinië. Maar ook voor het kabaal op de tribune is Nederland niet bang, zei Lilli de Nooijer zaterdag in de voorbeschouwing op de WK-finale: ‘Ik vind het juist heel vet. Het motiveert mij juist alleen maar meer om te laten zien wie er de baas is.’
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.