Jong Oranje haalt net de tien niet tegen Frankrijk: 9-0

Overtuigend hebben de Jong Oranje Dames de poulefase van het EK-21 in Terrassa afgesloten. Nederland walste over Frankrijk heen: 9-0. Vrijdagochtend om 10.00 uur wacht de halve finale, tegen Engeland.

Frankrijk was de ideale tegenstander voor Jong Oranje om zelfvertrouwen te tanken. Maandag worstelde Nederland zich tegen België naar het eindsignaal, door na een 3-0 voorsprong de Belgen terug te laten komen tot 5-4. Zover kwam het tegen de zwakke Fransen niet. Eerder deze maand verloren zij met 5-0 van Nederlands Meisjes U18. Zodoende gunde bondscoach Kai de Jager het tweede keepster Phileine Hazen om de hele wedstrijd onder de lat te staan, in plaats van Babette Backers.

Hazen hoefde heel de wedstrijd niet één keer in actie te komen. Vier kwarten lang domineerde Nederland, op een paar counters na. Ook de ouders en de familieleden van de Franse speelsters zagen dat Jong Oranje veel sterker was. Bij elke strafcorner die Nederland versierde, schreeuwden zij de longen uit hun lijf, om de Fransen aan te moedigen. Ook die keer dat Frankrijk de bal wanhopig naar de helft van Nederland sloeg, om onder de druk van Jong Oranje uit te komen, trakteerden zij hen op een applaus. Frankrijk was simpel gezegd een maatje te klein.

Een supporter van Frankrijk moedigt het elftal aan met twee opblaasstokbroden. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Schouderophalend lachte Van der Laan na haar 1-0 naar de bank

Twee dagen voor de halve finale kon Nederland heerlijk het eigen spel finetunen. Met een prachtig schot opende verdediger Pam van der Laan na twaalf minuten de score. Hard schoot ze de bal in de kruising. Vervolgens lachte ze schouderophalend naar de bank. Ze wist zelf ook niet hoe ze dit voor elkaar had gekregen. Zondag was ze nog helemaal in extase toen ze tegen Spanje haar eerste doelpunt in Jong Oranje maakte. ‘Ik was vergeten hoe het voelt om te scoren’, zei ze toen lachend.

Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Nederland de 2-0 en vervolgens ook de 3-0. Eline Jansen fungeerde als stopper bij de eerste Nederlandse strafcorner en sloeg de bal zelf binnen. Kort daarop maakte aanvaller Mea de Vries een prachtig doelpunt. Ze liftte de bal over de Franse keepster Pauline Gineste heen: 3-0.

Pam van der Laan valt Imke Verstraeten in haar armen nadat ze de 1-0 heeft gemaakt tegen Frankrijk. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Beljaars maakte haar vierde EK-goal

Nederland bleef op jacht naar doelpunten. Aanvaller Trijntje Beljaars maakte in de 21ste minuut van dichtbij de 4-0. Strafcorner op strafcorner haalde Jong Oranje vervolgens. Maar omdat de bal regelmatig verkeerd werd aangegeven, liet de 5-0 op zich wachten. Wel pushte Beljaars de bal via de keepster op de paal.

Kort na rust viel de 5-0 alsnog. Frankrijk liep een Nederlandse strafcorner uit, maar in de rebound schoot verdediger Noor van den Nieuwenhof de bal via een Franse stick alsnog tegen de touwen. Dat was haar derde doelpunt van dit EK. Even later maakte Beljaars de 6-0.

In het vierde kwart schoot De Vries de 7-0 tegen de touwen. Voor haar was het eveneens haar derde goal van het EK. Daarna maakte Noa Muller de 8-0. In de slotminuut sleepte Beljaars uit een strafcorner de 9-0 nog binnen. Daardoor heeft zij nu vier EK-goals gemaakt, waarmee ze gedeeld topscorer van het toernooi is. Vrijdag tegen Engeland wacht Nederland een sterkere tegenstander. Dan begint het EK pas echt.