Jong Oranje worstelt zich naar eindsignaal tegen België: 5-4

Moeizaam hebben de Jong Oranje Dames maandag op het EK-21 in Terrassa ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen, tegen België (5-4). Onnodig bracht Jong Oranje zichzelf in de problemen na een comfortabele 3-0 voorsprong in de rust. Nederland is wel zo goed als zeker van een ticket voor de halve finale.

In eerste instantie was er voor Nederland helemaal niets aan de hand. Slechts negen minuten had Jong Oranje nodig om afstand te nemen van België. Eerst sleepte Imke Verstraeten de tweede Nederlandse strafcorner via de stick van de Belgische uitloper tegen de plank. Vervolgens gingen de gedachten bij de derde Nederlandse corner uit naar een sleeppush van Trijntje Beljaars. Maar zij legde de bal terug op aangeefster Mette Winter, die de bal hoog tegen de touwen pushte. Twee-nul stond er nog voor het einde van het eerste kwart al op het scorebord. Een droomstart voor Jong Oranje.

Imke Verstraeten heeft al vroeg in de wedstrijd uit een strafcorner de 1-0 gescoord. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Een snelle 3-0 voorsprong

Dat betekende echter niet dat de Nederlandse hockeymachine op volle toeren draaide. Te veel passes kwamen ook toen al niet aan. Soms werd er onnodig veel balverlies geleden. Twee strafcorners gaf Nederland in de eerste helft cadeau, wat de ploeg met een beetje pech al in de problemen had kunnen brengen. Verstraeten moest nota bene de bal van de lijn halen om te voorkomen dat er een doelpunt viel.

Gevoelsmatig kon Jong Oranje ook voor rust al een hoger niveau aantikken, ondanks dat Nederland zich snel naar de 2-0 voorsprong hockeyde. Voor rust lieten aanvallers Mette Winter en Trijntje Beljaars kansen liggen op de 3-0. Toen Mea de Vries in de 27ste minuut met haar backhand de bal laag tegen de plank schoot, leek Nederland de wedstrijd toch al vroeg in het slot te gooien.

Mette Winter juicht nadat ze tegen België de 2-0 heeft gemaakt. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Van 3-0 naar 4-3, naar 5-4

Maar na rust werden de kwetsbaarheden van dit elftal blootgelegd. In het derde kwart gaf Jong Oranje twee doelpunten weg. Marthe-Marie Geerts was eerst het eindstation van een mooie combinatie in het hart van de cirkel. Zes minuten later speelde Nederland van achteruit de bal zomaar in een Belgische stick, wat het volgende tegendoelpunt inleidde. Opnieuw was het Geerts die de bal binnen tipte. Omdat Noor van den Nieuwenhof tussendoor de 4-2 tegen de plank had geflatst, bleef de voorsprong comfortabel, waardoor Jong Oranje nog niet meteen onder druk kwam te staan.

Dat veranderde na een gele kaart van Kaatje Walhof in de 50ste minuut. Dat Nederland met een speelster minder op het veld stond, was brandstof voor de Belgen. Een counter leidde het derde tegendoelpunt in, met wederom Geerts als eindstation: 4-3. Haar derde goal van de wedstrijd. Even later versierde België ook nog een strafcorner, waarbij het de kans kreeg om de stand op 4-4 te brengen.

Toen de Belgische keepster een opzettelijke overtreding op Iris de Kemp maakte, twee minuten voor tijd, verschafte Nederland zichzelf lucht door via Van den Nieuwenhof de strafbal raak te pushen: 5-3. Maar zelfs daarna kwam Nederland weer in de problemen. Met nog minder dan een minuut op de klok verzilverde ook België een strafbal: 5-4.

Dat doelpunt kwam voor de Belgen echter te laat om een gelijkspel af te kunnen dwingen. Duidelijk is wel dat de ploeg van De Jager de eerste EK-titels in vier edities niet cadeau krijgt en huiswerk heeft voor de komende dagen. Woensdag speelt Nederland om 20.00 uur de laatste groepswedstrijd tegen het zwakke Frankrijk, de ideale wedstrijd om aan het spel te finetunen.