Jong Oranje Europees kampioen ondanks bizarre comeback Spanje

Op bizarre wijze heeft Jong Oranje zaterdag in Terrassa de Europese titel veroverd. Nederland gaf in het laatste kwart tegen Spanje een 3-0 voorsprong weg tot 3-3, in twee (!) minuten tijd. Even leken de Spanjaarden de finale dus volledig om te draaien, maar na goals van Eline Jansen en Guusje Moes won Nederland alsnog, met 5-3.

Negen minuten voor tijd leek er voor Jong Oranje bij een 3-0 voorsprong geen vuiltje aan de lucht. Twee minuten later zag de situatie er totaal anders uit. Toen stond het 3-3. In slechts 77 seconden gaf Nederland drie doelpunten weg, na een groene kaart voor Guusje Moes. Het leek een hele dure kaart te gaan worden. Maar toen slalomde Eline Jansen door de Spaanse verdediging heen en schoot ze met haar backhand raak: 4-3. Er was toen nog vijf minuten te spelen. In de slotfase besliste Guusje Moes de wedstrijd met een intikker: 5-3.

Juichend van geluk sprintten de wisselspeelsters het veld in na het klinken van de toeter. Dat Jong Oranje de Europese titel heeft veroverd is misschien minder vanzelfsprekend dan dat het lijkt. De laatste twee edities kende het EK een andere winnaar dan Nederland. Jong Oranje werd voor het laatst Europees kampioen in 2017, zeven jaar geleden.

Voor speelsters als Mette Winter, Emma Reijnen, Alessia Norbiato, Pam van der Laan en keepster Babette Backers was het hun laatste toernooi met Jong Oranje. Naast het EK in Terrassa wonnen zij ook het WK in Chili (waar Norbiato reserve was). Volgend seizoen, na de Olympische Spelen van Parijs, wordt duidelijk of zij de stap kunnen zetten naar het Nederlands elftal. Van de huidige EK-selectie van Jong Oranje trainde middenvelder Eline Jansen al een paar weken met Oranje mee. Talenten als Imke Verstraeten (19), Noor van den Nieuwenhof (20) en Trijntje Belaars (20) zijn ook potentiële parels.

Trijntje Beljaars heeft Jong Oranje in de EK-finale op voorsprong gezet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Trijntje Beljaars bezorgt Jong Oranje droomstart

Jong Oranje schoot als een raket uit de startblokken. Eénenvijftig seconden duurde het slechts toen aanvoerder Emma Reijnen een tik op haar stick kreeg en meteen al de eerste Nederlandse strafcorner verdiende. Aanvaller Trijntje Beljaars meldde zich op de kop van de cirkel. Over de grond sleepte ze de bal tegen de plank: 1-0. Dit was een droomstart voor Jong Oranje, dat in de poulefase de Spanjaarden al had verslagen (3-0).

Daarna bleef Nederland het Spaanse doel onder vuur nemen. Corner na corner sleepte Jong Oranje, via Beljaars en Verstraeten, op de Spanjaarden af. Schot na schot werd gelost. Maar Winter, Reijnen, Roovers en Jansen zagen hun inzet allemaal gekeerd worden. Zodoende slaagde de ploeg van Kai de Jager er niet in om al voor rust de voorsprong uit te bouwen.

Verdediger Noor van den Nieuwenhof heeft vanaf de strafbalstip de 2-0 binnengepusht. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

De 2-0 van Noor van den Nieuwenhof

Dat zorgde ervoor dat Spanje in de wedstrijd bleef. Teresa Lima tipte de bal net voor het doel van Backers langs, wat zomaar de 1-1 had kunnen zijn. Na rust trok Spanje ook direct ten aanval en miste het via Estel Pechame een kans. Omdat Nederland vervolgens zowel de achtste, de negende als de tiende strafcorner niet verzilverde, kregen de Spanjaarden steeds meer geloof in een stunt. Spaanse haalde zelfs voor het eerst een strafcorner. De bal vloog op het bovenbeen van Verstraeten, maar Nederland was gewaarschuwd.

Van den Nieuwenhof was uiteindelijk degene die Jong Oranje de juiste weg wees. Eerst sleepte zij de elfde Nederlandse strafcorner op het lichaam van de lijnstop, wat resulteerde in een strafbal. Vervolgens pushte zij zelf vanaf de strafbalstip raak. Halverwege het tweede kwart leidde Nederland met 2-0, een klap die de Spanjaarden niet meer te boven kwamen. Van den Nieuwenhof flikte het kunstje daarna nog een keer. Opnieuw pushte ze een strafcorner op de lijnstop en opnieuw verzilverde ze zelf de strafbal: 3-0.

Van 3-0 naar 3-3 in twee minuten

Het EK-goud leek al binnen, maar dertien minuten voor tijd haalde Spanje de keepster naar de kant. Vervolgens pakte Guusje Moes groen. Dat resulteerde in een bizarre slotfase. Binnen een minuut (!) maakte Teresa de Santa Maria eerst met een tip-in de 3-1 en vervolgens met een schot de 3-2. Daarna maakte Lucia Casado uit een strafcorner ook nog de 3-3. Plotseling was het goud ver weg. Maar na de goal van Eline Jansen kon Nederland alsnog juichen. Toen Moes vervolgens de 5-3 scoorde, kon het Nederlandse feest definitief losbarsten.