Casper Berkman na tweede geel: ‘Ik laat mijn team in de steek’

Twee gele kaarten kreeg Casper Berkman (21) in de laatste twee wedstrijden van Jong Oranje. De één voor een hak. De ander voor een duw. Direct na de winst op Ierland (4-1) is hij hard voor zichzelf. ‘Ik heb het gevoel dat ik mijn team in de steek laat’, zegt hij.

Dapper staat Berkman na de wedstrijd tegen Ierland de pers te woord. Hij weet welke vragen er gaan komen. Al bij de eerste vraag trekt hij het boetekleed aan. Hoe hij terugblikt op de wedstrijd? ‘Het eerste wat nu in me opkomt is dat ik baal. Baal dat ik weer een domme kaart heb gepakt’, concludeert de speler van HGC die volgend seizoen voor Amsterdam hockeyt. Tegen Ierland moest hij in de 45ste minuut vijf minuten naar de kant.

Dinsdag tegen Spanje kreeg hij ook al geel. Onhandig deelde hij in de 38ste minuut met zijn stick een hak uit. Bondscoach Jesse Mahieu noemde het een ‘domme kaart’. Ook de timing was slecht. Spanje jaagde bij een 3-0 achterstand met man en macht op een doelpunt. Kort na het geel van Berkman viel de 3-1. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3.

Berkman: ‘Eerlijk gezegd was ik het wel met Jesse eens. Zeker toen ik de beelden terugzag. Het was mijn eigen fout. Gewoon een domme hak’, oordeelt Berkman, die wel het gevoel heeft dat geel misschien een zware straf was. Groen had volgens hem ook gekund. ‘Maar dat doet er eigenlijk niet toe. Ik moet alleen naar mezelf kijken. Ik moet de scheidsrechter überhaupt niet de kans geven geel te trekken.’

Casper Berkman krijgt van Finn van Bijnen een arm om zich heen geslagen. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Berkman was tegen Spanje niet de enige Nederlander die een kaart kreeg. Bij lange na niet zelfs. Tim Knapper kreeg geel voor praten. Dylan Lucieer werd bestraft met groen. Pepijn van der Heijden kreeg groen én geel. Negentien van de zestig minuten speelde Jong Oranje dus met tien man.

‘Sommige kaarten waren indirect beslissend. Een 3-0 voorsprong mogen we natuurlijk nooit weggeven. Daarom hebben we na Spanje juist afgesproken om zo weinig mogelijk kaarten te pakken. We hamerden daar echt op. Gisteravond al. Vanochtend ook weer. Dat ik vandaag dus toch weer geel pak, is gewoon heel pijnlijk.’

Toen ik zag dat ik geel kreeg, kon ik wel door de grond zakken. Ik benadeel mijn team hiermee. Casper Berkman

De gele kaart die Berkman tegen Ierland kreeg was voor een duw. Deze keer waren de gevolgen niet zo desastreus als tegen Spanje. Nederland versloeg Ierland met 4-1. Maar toch staat Berkman er teleurgesteld bij. Hij loopt niet weg voor de verantwoordelijkheid. Hij is volwassen genoeg om in de spiegel te kijken.

‘We hadden als team een doel. We wilden die pot aanvliegen zonder een kaart te halen. Toen ik zag dat ik geel kreeg, kon ik wel door de grond zakken. Ik benadeel mijn team hiermee. Dat is wat nu bij mij overheerst. Ik heb het gevoel dat ik mijn team in de steek laat. Fysiek spelen zit nu eenmaal in mijn spel en ik ben van mening dat ze hier sneller kaarten trekken dan in de Hoofdklasse. Maar dan is het alsnog aan mij om mijn spel daarop aan te passen. Dit mag mij absoluut niet overkomen’, zegt Berkman, die wederom niet de enige speler van Jong Oranje was die een kaart pakte. De scheidsrechters gaven groen aan Casper van der Veen en Miles Bukkens en geel aan Timo Boers.

Casper Berkman aan de bal in de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Ierland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Mogelijk wordt Berkman geschorst voor de halve finale

Omdat Berkman dit EK nu al twee keer is bestraft met geel, hangt hem mogelijk een schorsing boven het hoofd. Donderdagmiddag moet hij zich melden voor de toernooi-directie. Dan wordt beslist of hij wel of geen schorsing krijgt opgelegd. ‘Ik heb dit net te horen gekregen, ja’, zegt Berkman. ‘Ik weet eerlijk gezegd niet wat me precies te wachten staat. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.’

Vrijdagavond om 16.45 uur speelt Nederland de halve finale tegen Duitsland. ‘Die Duitsers zijn goed. Ze klappen er bovenop en spelen gedisciplineerd. Wij moeten daar veel energie tegenover stellen.’ Dan verschijnt er gelukkig toch een glimlach op zijn gezicht: ‘Ik hoop alleen wel dat ik ‘m mag spelen.’

Update: Berkman is niet geschorst.


Wat vind jij? Praat mee...