Jong Oranje begint aan EK met 3-2 winst op Engeland

De Jong Oranje Heren hebben zondag de eerste poulewedstrijd op het EK-21 in Terrassa gewonnen. De ploeg van Jesse Mahieu was met 3-2 te sterk voor Engeland. Nederland gaf een 2-0 voorsprong weg, maar won alsnog via een strafbal van aanvoerder Timo Boers.

In Terrassa jaagt Jong Oranje op de tweede Europese titel op rij en op de vierde in vijf edities. Het EK is het eerste toernooi sinds het wereldkampioenschap afgelopen december in Kuala Lumpur. Dat eindigde voor Jong Oranje in een teleurstelling. Nederland verloor in de kwartfinale van India. Vervolgens won het wel van Argentinië en Australië en eindigde het op de vijfde plaats.

Elf spelers van de lichting in Kuala Lumpur zijn nu ook van de partij. Dat zijn Nieki Verbeek, Daan Taphoorn, Pepijn van der Heijden, Timo Boers, Joppe Wolbert, Casper van der Veen, Casper Berkman, Jan van ’t Land, Gijs ter Braak, Dylan Lucieer en Lucas Veen. Eigenlijk zouden ook WK-gangers Boris Aardenburg en Jacky van Hout tot de EK-selectie behoren, maar zij raakten geblesseerd en ontbreken daarom.

Miles Bukkens miste het WK-21 door een blessure, maar is in Terrassa wel van de partij. De andere spelers die zijn geselecteerd zijn Jens de Vuijst, Matthijs van der Wielen, Tim Knapper, Thies Bakker, Danilo Trieling en Finn van Bijnen.

Jong Oranje juicht na de 1-0 van Casper van der Veen. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jong Oranje begon sterk en kwam op 2-0

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en nam snel het initiatief. Al na drie minuten hield Engeland geen afstand op een scoop de cirkel in, wat leidde tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Op de kop van de cirkel meldde aanvoerder Boers zich. Zijn sleeppush kwam op de voet van een Engelse uitloper. Boers pushte ook de daaropvolgende corner, maar die poging werd gestopt door de Engelse keeper James Carleton.

Jong Oranje bleef de betere ploeg. Veen kreeg vervolgens twee kansen achter elkaar. Eerst draaide hij knap weg bij zijn verdediger en schoot hij naast. Kort daarop werd de bal vanaf de achterlijn op hem teruggelegd. Ook nu plaatste Veen de bal naast.

In het tweede kwart was het wachten op een doelpunt van Jong Oranje. Nederland nam via Bukkens en Boers twee strafcorners vlak achter elkaar, maar verzilverde ze niet. Een schot van Van der Veen ging over. Het doelpunt viel uiteindelijk in de 24ste minuut. Van der Veen tipte bij de tweede paal een voorzet van Bukkens binnen: 1-0. Jong Oranje bleef vervolgens de aanval zoeken. In de 28ste minuut werd er een bal de cirkel ingepompt die door Trieling werd binnengetipt: 2-0. Een comfortabele voorsprong voor Jong Oranje.

Het Nederlandse publiek juicht na de 3-2 van Timo Boers. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Engeland terug tot 2-2

Tot dat moment was Engeland alleen gevaarlijk geweest via een schot vroeg in de wedstrijd. Maar de 2-0 was het startsein voor de Engelsen om bij te schakelen. Nog voor rust haalden ze drie strafcorners vlak achter elkaar. De derde poging was raak. Achtentwintig seconden voor rust sleepte Rory Penrose de bal hoog langs keeper Verbeek, die de hele wedstrijd de voorkeur kreeg boven Taphoorn: 2-1.

Onnodig kwam Jong Oranje na rust verder in de problemen. In de 37ste minuut schoot Harrison Stone uit de draai de 2-2 tegen de touwen. Nederland probeerde de schade te herstellen en haalde al snel een corner. Boers sleepte de bal tegen de voet van de Engelse keeper. Een fractie later schoot Lucieer de bal voorlangs.

Hoogtepunt van het derde kwart was een heerlijke actie van Bukkens. Hij draaide handig weg bij twee Engelse verdedigers. Vervolgens liftte hij de bal richting het doel, maar vlak voor de lijn werd de bal uit de lucht geplukt door een Engelse verdediger.

Jong Oranje is blij na het klinken van de toeter. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Rake strafbal Boers: 3-2

Juist op het moment in het vierde kwart dat Engeland sterker was, sloeg Nederland toe. Met nog acht minuten op de klok versierde Jong Oranje een strafbal. Aanvoerder Boers was degene die Nederland op voorsprong moest brengen. Koelbloedig pushte hij de bal links in het doel, laag tegen de touwen: 3-2.

Jong Oranje hield daarna het hoofd koel, maar moest uitkijken voor uitbraken van Engeland. Drie minuten voor tijd overleefde Nederland een strafcorner. Bij het klinken van de toeter gingen veel handen trots de lucht in. Maandag heeft Jong Oranje een rustdag. Dinsdag wacht de volgende groepswedstrijd, om 19.15 uur tegen thuisland Spanje.