Jong Oranje geeft tegen Spanje 3-0 voorsprong weg: 3-3

Op pijnlijke wijze hebben de Jong Oranje Heren dinsdag in hun tweede groepswedstrijd op het EK-21 tegen thuisland Spanje een vroege 3-0 voorsprong uit handen gegeven: 3-3. Bij winst was Nederland al groepswinnaar geweest. Nu moet de ploeg van Jesse Mahieu nog aan de bak om de halve finale te bereiken, woensdag tegen Ierland.

Witheet beenden de spelers van Jong Oranje in Terrassa het veld af. Het weggeven van een al bijna zekere overwinning kwam hard aan. Het gelijkspel voelde ongetwijfeld als een nederlaag. Al moest Nederland na de bloedstollende slotminuten nog blij zijn dat niet ook de 3-4 nog was gevallen.

Het verschil tussen Nederland voor en na rust was levensgroot. Als een raket schoot Jong Oranje uit de startblokken. Al binnen veertig seconden steeg er een massaal gejuich op in de cirkel van de Spanjaarden. Nederland versierde direct een strafcorner. Hard klapten Miles Bukkens en Jens de Vuijst met hun borsten tegen elkaar, om dit eerste succesje meteen te vieren. Het zei alles over het belang van deze wedstrijd.

Dat Timo Boers de bal vervolgens via een Spaanse stick naast sleepte, deed niets af aan de sterke openingsfase van Nederland. Nog geen minuut later juichte Oranje namelijk opnieuw. Hard sloeg aanvaller Casper van der Veen de bal met zijn backhand tegen de touwen: 1-0. De wisselspelers langs de lijn explodeerden van vreugde. Dit was de start waar Nederland op hoopte.

Danilo Trieling juicht nadat hij Nederland op een 3-0 voorsprong heeft gezet. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Een vroege 3-0 voorsprong

Ook verdedigend werden kleine succesjes groots gevierd. Net als het behalen van de tweede Nederlandse strafcorner. De volle tribune aan de lange zijde, met zowel Nederlands als Spaans publiek, werkte misschien wel als brandstof voor Jong Oranje. Opnieuw vloog de sleeppush van Boers naast, maar dat was allemaal niet erg. Jong Oranje hockeyde voor rust met de instelling alsof dit al de EK-finale was.

Twee doelpunten scoorde Jong Oranje vervolgens nog voor rust. Het was indrukwekkend om te zien hoe snel de ploeg van Mahieu afstand nam van hun Spaanse leeftijdsgenoten. Eerst sleepte Timo Boers de bal tegen de plank, aan de handschoenkant van de Spaanse keeper: 2-0. Nog geen twee minuten later schoot Danilo Trieling uit een rebound raak.

Het Spaanse ontploft na de late 3-3 van Bruno Avila. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

In een kwartier van 3-0 naar 3-3

Een 3-0 voorsprong in de rust mocht Nederland natuurlijk niet meer uit handen geven. Achterin was het zaak om geen cadeautjes weg te geven. Zondag tegen Engeland gaf Jong Oranje een 2-0 voorsprong weg, al repareerde het de schade daarna wel.

Maar ook nu kwam Nederland na rust diep in de problemen. Spanje opende de jacht op een doelpunt en Jong Oranje overleefde twee strafcorners achter elkaar. Casper Berkman en Tim Knapper pakten in de tussentijd geel. De 3-1 van Pere Amat in de 43ste minuut viel niet uit de lucht. Maar de schok was nog groter toen Amat nog voor het einde van het derde kwart ook de 3-2 binnenschoot. Plotseling was de winst geen zekerheid meer.

Vijftien minuten lang moest Nederland zien te overleven. Daarin jaagde Spanje op een doelpunt. Finn van Bijnen miste een kans op de 4-2. Door een gele kaart van Pepijn van der Heijden stond Jong Oranje vijf minuten met een man minder op het veld. Dat bleek voor Nederland de genadeklap. Uit een strafcorner sleepte Bruno Avila de 3-3 binnen. Een enorme domper voor Jong Oranje, dat al met anderhalf been in de halve finale stond.

Met vier punten uit twee wedstrijden staat Nederland in de poule nog wel bovenaan. Vanuit dat perspectief gezien is het gelijkspel tegen Spanje helemaal geen slecht resultaat. Woensdag om 17.45 uur speelt Jong Oranje de laatste groepswedstrijd tegen Ierland. Al bij een gelijkspel is het ticket voor de halve finale alsnog binnen.