Jong Oranje mag zich op het WK in Kuala Lumpur opmaken voor de strijd om de vijfde plek. Donderdag werd op karakter gewonnen van Argentinië, dat evenals Nederland z’n kwartfinale niet had overleefd. Dylan Lucieer maakte in het derde kwart de enige treffer voor de formatie van coach Jesse Mahieu, 1-0. Australië, dat in een knotsgek duel met 7-5 van Pakistan won, is zaterdag de laatste tegenstander van onze talenten op dit toernooi.
Ze mochten natuurlijk even heel erg treuren om de verloren kwartfinale (4-3) tegen India van afgelopen dinsdag. Een nederlaag die erin hakte, de medaille-ambities om zeep hielp. Daar gaven ze zichzelf tijd voor. Maar woensdag op de rustdag ging het steeds vaker voor ‘de volgende’ in plaats van ‘de vorige’.
En die volgende was dus Argentinië. Uitgerekend de ploeg waardoor Nederland werd uitgeschakeld op het vorige WK, in 2021 in Bhubaneswar. Vijf spelers van de huidige selectie – Menno Boeren, Olivier Hortensius, Guus Jansen, Casper van der Veen en Luke Dommershuijzen – liepen ook daar een litteken op in de kwartfinale, die met 2-1 werd verloren. Vandaag lukte het niet snel om lekker in de wedstrijd te komen.
Vijf kaarten in een half uur
Argentinië was het meest dominante team in het eerste kwart, maar tot heel veel gevaar leidde dat niet. Alleen een schotje van Nicolas Rodriguez was het vermelden waard. Nederland oogde voorzichtig en afwachtend, maar absoluut niet onrustig. Er kwam een goede kans, na een kwartier toen Pepijn van der Heijden de eerste corner mocht slepen.
Maar Argentinië toonde wederom aan dat het geweldig goed kan verdedigen. In de groepsfase kreeg de ploeg van gouden olympiër Juan Gilardi geen goal tegen. Die viel pas in de verloren kwartfinale tegen Duitsland, die de Zuid-Amerikanen met 2-1 verloren. Na afloop was er een opstootje, waar veel spelers bij betrokken waren. Het zorgde ervoor dat woensdag de tuchtcommissie van het toernooi nog flink aan de bak moest. Tot schorsingen leidde dat niet. Alle agressie werd met de mantel der liefde bedekt.
Agressief was de eerste helft tussen Nederland en Argentinië zeker niet. Toch regende het kaarten, niet voor het eerst dit toernooi. De scheidsrechters uit Nieuw-Zeeland en Japan deelden liefst vijf groene kaarten uit in het eerste half uur. Het zorgde er mede voor dat Nederland in Q2 tijdelijk met negen spelers kwam te staan.
Argentinië spuwt vuur na de openingsgoal
In de rust verschenen twee spelers op het veld. Reserve-speler Jacky van Hout en tweede keeper Nieki Verbeek, die werd ingespeeld door zijn teamgenootje van Oranje-Rood. Dat was niet zomaar. Verbeek verving in het derde kwart Daan Taphoorn, die tot nu toe alles had gekeept op dit toernooi. Hij moest meteen aan de bak bij een Argentijnse schietkans, die bovendien leidde tot een corner. Die werd er keurig uitgelopen door Boris Aardenburg. Aan de overkant werd de eerste kans van het derde kwart wél benut. Dylan Lucieer maakte van dichtbij z’n eerste van het toernooi, na een fraaie assist – uit de draai – van Jan van ’t Land: 1-0.
Het zorgde ervoor dat de Zuid-Amerikanen wat vuriger werden. Vlak na de openingsgoal reageerde de onttroonde kampioen furieus toen Guus Jansen een duwtje uitdeelde. Meteen waren twee, drie spelers ter plekke om hun boosheid te tonen. Maar het vuur zorgde er ook voor dat er kansen kwamen. Twee corners bijvoorbeeld, zo’n tien minuten voor het einde. Die werden gekraakt door Nederland, dat vandaag veel stabieler oogde dan tegen India. De dalen waren ook minder diep in fases waarin het niet liep. In de laatste minuten liepen de gemoederen weer hoog op, wat nog tot twee gele kaarten leidde bij Oranje, voor Aardenburg en Casper Berkman.
Argentinië zocht de confrontatie, wilde oorlog maar kreeg uiteindelijk de deksel op de neus. Want kansen kwamen er niet meer. Hierdoor speelt Jong Oranje zaterdag op de slotdag van het toernooi om de vijfde plek. En misschien wel belangrijker: ze kunnen zichzelf een schouderklopje geven. De kater van de kwartfinale is nog niet helemaal verdwenen. Maar de eerste nare nasmaak is al wel weg.
1 Reactie
Eelco Houwink
Fijn dat die toptoernooien altijd gespeeld worden in landen waar ze zulke goede beelden kunnen maken en niemand een mobieltje heeft (aanstaan) Waar is de volgende: in Oost-Knoezbekistan of Pulabuhindramapala ?