Jong Oranje in EK-finale onderuit tegen Spanje: 1-3

De Jong Oranje Heren hebben zaterdag in Terrassa de EK-finale tegen Spanje verloren. Nederland kwam al vroeg op voorsprong, maar liet Spanje in de wedstrijd groeien en verloor, met 1-3. Bij het vorige EK was Jong Oranje nog de winnaar.

Verslagen stortten de spelers van Jong Oranje na het klinken van de toeter neer op het veld. Tranen rolden over de wangen van Miles Bukkens. Dylan Lucieer vond de armen van Jan van ’t Land. Gijs ter Braak omhelsde Matthijs van der Wielen. Bondscoach Jesse Mahieu liep het veld in en gaf al zijn spelers een aai over hun bol. Het verliezen van de EK-finale kwam hard aan.

Nederland had in de poulefase ook al tegen Spanje gespeeld. Toen gaf Jong Oranje in de eerste helft een galavoorstelling (3-0), maar speelde het alsnog gelijk (3-3). In de EK-finale haalde Nederland niet het niveau van de eerste helft van de poulewedstrijd tegen Spanje. Een overwinning zat er nu niet in, omdat Nederland niet in staat bleek om de achterstand ongedaan te maken.

Verslagen ligt Dylan Lucieer op het veld. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Vroege goal van Pepijn van der Heijden

Nederland begon juist sterk aan de EK-finale. Verdediger Pepijn van der Heijden, de man die in de halve finale tegen Duitsland (3-2) het eerste Nederlandse doelpunt maakte, scoorde direct al na vier minuten hockeyen, in het hol van de leeuw. Voor de tribune met vooral Spaanse supporters sleepte hij zijn eerste strafcorner van de wedstrijd direct tegen de touwen: 1-0. Dit was de start waar Jong Oranje op hoopte, nadat via aanvoerder Timo Boers al twee strafcorners waren gemist.

Waar het Spaanse publiek direct stil viel, vierden de spelers van Jong Oranje kleine succesjes, zoals geslaagde verdedigende acties, telkens weer alsof ze hadden gescoord. De passie waarmee ze dit toernooi speelden was mooi om te zien. Nederland probeerde de voorsprong snel uit te bouwen en miste via Finn van Bijnen de kans op 2-0.

In het tweede kwart miste Nederland de overtuiging van het eerste kwart en kwamen de Spanjaarden beter in de wedstrijd. Jong Oranje gaf een paar corners weg en maakte enkele overtredingen. Knap wist keeper Nieki Verbeek met twee belangrijke reddingen een Spaans doelpunt nog zo lang mogelijk uit te stellen. Maar de gelijkmaker hing steeds nadrukkelijker in de lucht. Twee minuten voor rust kreeg Thies Bakker de bal op zijn voeten, wat leidde tot de derde Spaanse strafcorner. Verdiend sleepte Bruno Avila de bal tegen de plank: 1-1.

De spelers van Jong Oranje zoeken na het verliezen van de EK-finale troost bij elkaar. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Van 1-1 naar 1-3

In het derde kwart kwam Nederland nog dieper in de problemen. Eerst pushte Spanje al een strafcorner tegen de binnenkant van de paal. Toen kwam Nederland nog goed weg, maar even later viel de 1-2 alsnog. Op prachtige wijze zette de Spanjaard Pere Amat de Nederlandse verdediging te kijk. Ter hoogte van de 23-meterlijn slalomde hij vanaf de linkerflank naar binnen. Hij passeerde Casper van der Veen en Pepijn van der Heijden en pushte de bal in de verre hoek: 1-2.

Jong Oranje probeerde bij te schakelen, maar had het moeilijk tegen Spanje. Miles Bukkens was met een schot en met een sleeppush het gevaarlijkst, maar de gelijkmaker viel niet. Bukkens nam tussen het derde en het vierde kwart het woord in het Nederlandse kringetje en zei: ‘Vijftien minuten. Vijftien minuten. Nadenken. Dat is heel lang. Houd elkaar vast. We gaan het doen.’

Maar hoezeer Nederland het laatste kwart ook op jacht ging naar de gelijkmaker, de 2-2 viel niet. Acht minuten voor tijd werd het voor Jong Oranje zelfs nog veel erger. Spanje counterde naar de andere kant van het veld en Nicolas Alvarez gleed op zijn buik de bal tegen de plank: 1-3. Kort daarop wisselde bondscoach Jesse Mahieu keeper Verbeek voor een extra veldspeler. Jong Oranje bleef de bal de cirkel in pompen, maar moest genoegen nemen met zilver.