Timo Boers: ‘We kunnen nog wel wat stappen zetten’

Timo Boers (20) pushte Jong Oranje zondag in de groepswedstrijd tegen Engeland uit een strafbal naar een 3-2 overwinning. Het was voor de ploeg van bondscoach Jesse Mahieu een mooie start van het EK. Maar Boers zag ook dat Jong Oranje onnodig een 2-0 voorsprong weggaf.

Welk gevoel de verdediger van Den Bosch aan de wedstrijd tegen Engeland heeft overgehouden? ‘We kunnen veel beter dan we hebben laten zien. Dat denk ik echt. We hebben niet ons beste hockey laten zien. Zowel aanvallend als verdedigend niet. Misschien heeft dat te maken met de toernooispanning. We kunnen dus nog wel wat stappen zetten’, concludeert Boers, die het aanvoerderschap deelt met Pinoké-aanvaller Miles Bukkens.

Het was zondag alsof de 2-0 van Danilo Trieling in de 28ste minuut een verlammende werking had op Jong Oranje. De comfortabele en terechte voorsprong verdampte snel. Eerst was daar het offensief van Engeland, dat twee kwarten lang op één schot na niet gevaarlijk was geworden, maar nu opeens drie strafcorners achter elkaar versierde. Vervolgens was daar de sleeppush van Rory Penrose, hard en hoog in het Nederlandse doel: 2-1. Acht minuten na rust kwam daar het schot van Harrison Stone bij. Uit de draai schoot hij de 2-2 binnen, waarmee de voorsprong was verdwenen.

Timo Boers heeft een strafcorner op het doel van Engeland gepusht. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Volgens mij heeft de keeper van Engeland mij geanalyseerd. Hij had de bal hoger verwacht. Ik vond het mooi om hem te verrassen met een lagere bal Timo Boers over zijn rake strafbal, de 3-2

Twee tegendoelpunten weggeven in minder dan tien minuten, zonder de rust meegerekend, dat mag niet gebeuren, vindt Boers. Hij wil niet te hard voor zijn ploeg zijn. Hij heeft ook gezien dat Nederland tot de 2-0 niet in de problemen kwam. Maar de schoonheidsfoutjes van daarna, die moeten eruit, stelt hij.

‘Wij maken eerst de 2-0. Dan weet je dat Engeland er een schepje bovenop gaat doen. Dan moet je er zelf ook een schepje bovenop doen. Alleen dat deden we niet. De 2-0 zat er nog niet in of het stond alweer 2-1. Dat mag niet gebeuren’, zegt Boers, die Jong Oranje best redelijk uit de rust zag komen. ‘Maar het werd toch weer rommelig. Die Engelsen gooiden er iets meer energie in dan wij. Op een gegeven moment valt die 2-2 en loop je achter de feiten aan.’

Dat Jong Oranje alsnog de overwinning uit het vuur sleepte, was onder meer aan Boers te danken. Acht minuten voor tijd kreeg Nederland een strafbal. Koelbloedig pushte Boers de bal binnen. ‘Volgens mij heeft de keeper van Engeland mij geanalyseerd. Hij had de bal hoger verwacht. Ik vond het mooi om hem te verrassen met een lagere bal’, zegt hij glimlachend.

Nederland juicht na de 2-0 van Danilo Trieling. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Dinsdag tegen gastland Spanje

Al met al kan Jong Oranje tevreden zijn. Winnen van Engeland verschaft de ploeg van Jesse Mahieu nu al een goede uitgangspositie voor het bereiken van de halve finale. Een nederlaag had de druk vol op de volgende groepswedstrijd gelegd, dinsdag tegen Spanje. ‘Dus wat dat betreft doen we het goed. Delen van de wedstrijd hadden we de overhand. In de slotfase raakten we ook niet in paniek. Daar mogen we tevreden over zijn.’

Tegen Engeland speelde Jong Oranje op veld twee op het complex van Atlètic Terrassa. Een bescheiden veldje met vooral ouders en andere familieleden langs de kant. Tegelijkertijd speelden de Jong Oranje Dames op veld één, tegen gastland Spanje. Daar zaten vele tientallen Spanjaarden op de tribune. Een mooi vooruitzicht voor de wedstrijd van dinsdag tegen Spanje, vindt Boers.

‘Hopelijk komen er veel mensen kijken. Ik kijk ernaar uit. Ik denk dat we tegen de Spanjaarden hard moeten vechten. Het is een goede ploeg. Ze spelen goed hockey. Daar moeten we scherp op zijn. We kunnen niet te veel foutjes maken. Want zij straffen die nog meer af dan de Engelsen.’