Jong Oranje naar halve finale ondanks opnieuw een kaartenfestijn

Jong Oranje mag zich opmaken voor de halve finale van het EK in Terrassa. De mannen van Jesse Mahieu versloegen Ierland met 4-1. Vrijdag speelt de ploeg om 16.45 uur tegen Duitsland. Dan moet de ploeg vooral het hoofd koel houden en niet opnieuw de kaarten aaneenrijgen. 

Een punt was voldoende tegen de Ieren. Met een gelijkspel was Jong Oranje zeker van een plek in de halve finale. De Ieren speelden eerder al gelijk tegen Spanje (3-3) en tegen Engeland (1-1). Uitslagen die ze wellicht zelf ook niet verwachtten. Zeker met de wetenschap dat een deel van de ploeg niet eens op het hoogste niveau in Ierland hockeyt. 

Hoe anders is dat bij de ploeg van Jesse Mahieu. Waar het barst van de Hoofdklasse-ervaring. En Timo Boers en Miles Bukkens met een handjevol interlands zelfs al aan het grote Oranje hebben geroken. Het was vooral interessant hoe Oranje zich weerde tegen de verdedigende vechtmachine, waar Mahieu eerder al voor waarschuwde. 

Binnen één minuut was het al raak 

Maar van een groene muur was geen sprake. Al na een minuut mocht het Oranje-publiek juichen. Het was Timo Boers die uit de allereerste strafcorner snoeihard raak pushte. De bal was niet eens uiterst precies richting de hoek, maar vooral heel hard de touwen in. Binnen vijf minuten kreeg Oranje ook een tweede en derde poging vanaf de rand van de cirkel. Ditmaal mocht Pepijn van der Heijden aanleggen. Zijn eerste inzet werd gekeerd en dat leek ook te gebeuren bij zijn tweede poging. Toen lette Finn van Bijnen echter goed op en tikte de spits van dichtbij het tweede doelpunt binnen: 2-0. 

De goal van Finn van Bijnen. Foto: WorldSportPics

Oranje speelde met energie. Iedere actie en bal ging voorwaarts. Een lust voor het oog. Dylan Lucieer beloonde dat bijna toen hij een snoeiharde klap van Miles Bukkens net niet raakt tipte en in dezelfde aanval een voorzet van Van der Heijden tegen de paal werkte. Smullen voor de hockeyliefhebber, maar zoals vaker dit toernooi, lag een counter bij Jong Oranje op de loer. Toen Casper van der Veen een tik op een stick uitdeelde en met groen naar de kant moest, kreeg Nederland twee corners om de oren. Het was eerst keeper Nieki Verbeek met een heerlijke redding met zijn stick en later maakte uitloper Joppe Wolbert een sleep onschadelijk. 

De Ieren kregen vertrouwen en presteerde het om nog twee strafcorners te versieren. Weer was daar Wolbert en later Boers die als verdedigers de nul hielden voor de ploeg van Mahieu. Het was werken om geen tegentreffer te krijgen, in plaats van zelf aan hockeyen toekomen. Zoals het de eerste minuten draaide, draaide het voor rust eigenlijk geen moment meer. Van ervaring was ook geen sprake meer. Het was af en toe extreem onvolwassen. Bukkens mocht met groen naar de kant en Boers kreeg voor zijn hele ploeg een reprimande. Hij schreeuwde de boodschap van de scheidsrechter luidkeels over het veld naar zijn teamgenoten: ‘Dit was de laatste waarschuwing jongens!

Tegentreffer een gele kaart 

Toen Matthijs van der Wielen de bal na het fluitsignaal de cirkel uitwerkte, was de straf dan ook streng. Ierland kreeg – alweer – een strafcorner. De vijfde poging was wel raak voor de tegenstander. De sleep bleef wat hangen in de cirkel waardoor aangever Mark Collins voor de aansluitingstreffer kon zorgen: 2-1. 

Aanvoerder Timo Boers, met rechts Miles Bukkens. Foto: WorldSportPics

Een tegentreffer om de oren krijgen was wat Oranje nodig had. Het was een wake-upcall. Althans, voor even. Miles Bukkens ramde met zijn forehand het derde doelpunt binnen (3-1) waardoor de opgelopen ‘schade’ weer hersteld was. Voor wat het waard was, want weer liep Oranje tegen een kaart aan. Nu was het Casper Berkman die een zetje gaf en met geel – secondes voor het einde van het derde kwart – naar de zijlijn moest. Zijn tweede gele kaart dit toernooi. Hij pakte tegen Spanje (net als Van der Heijden en Knapper) ook al vijf minuten tijdstraf. De verdediger zal later horen of zijn tweede geel ook daadwerkelijk een schorsing op gaat leveren.

Oranje begon het laatste kwartier met een man minder, maar van ingraven was geen sprake. Meteen na het uitnemen kreeg Lucieer een bal in de diepte gespeeld. Hij sprintte alleen op de Ierse goalie af en sloeg met zijn backhand de touwen in: 4-1. 

Eerste minuten voor Daan Taphoorn

Zeven minuten voor tijd kreeg ook keeper Daan Taphoorn zijn eerste minuten dit toernooi. Hij stond een tel onder de lat toen Oranje weer een strafcorner tegen kreeg. Boers hield niet voldoende afstand waardoor het vonnis niet alleen een corner was, maar ook een gele kaart. Taphoorn keerde de drietal Ierse pogingen. Van der Heijden redde later nog op de doellijn. 

De marge was ruim genoeg waardoor de kaart van Boers niet zo heel veel meer uitmaakte. Oranje plaatst zich door de overwinning als nummer één uit de poule voor de halve finale. Die wedstrijd is vrijdag (om 16.45 uur) tegen Duitsland. Dan is het vooral zaak dat Oranje rustig blijft en een wedstrijd lang met elf kan blijven staan. 

De goal van Miles Bukkens. Foto: WorldSportPics


Wat vind jij? Praat mee...