Timo Boers sleept Jong Oranje in laatste minuut naar EK-finale

Op prachtige wijze hebben de Jong Oranje Heren zich geplaatst voor de EK-finale. Nederland wipte wereldkampioen Duitsland uit het toernooi: 3-2. Zaterdag om 20.00 uur is Spanje de tegenstander in de finale.

De klok tikte al richting de shoot-outs, toen Jong Oranje in de laatste minuut de tiende Nederlandse strafcorner nog mocht nemen. Aanvoerder Timo Boers sleepte hem tegen de touwen, via de stick van de Duitse lijnstop. Het Oranje-publiek ontplofte. Juichend sprintte Boers naar de hoek van het veld, met een sliert van Nederlandse spelers achter zich aan. Dit was de beslissing van de wedstrijd. Jong Oranje was de winnaar van de halve finale die laat op gang kwam, maar die uiteindelijk een schitterend gevecht werd.

Aanvoerder Timo Boers heeft de halve finale in de laatste minuut met een rake sleeppush beslist: 3-2. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Jong Oranje op achterstand

Vierendertig minuten duurde het maar liefst voordat het eerste doelpunt van de wedstrijd viel. Verdediger Tim Knapper verkeek zich op een pass van Duitsland die de Nederlands cirkel in werd gepompt. Spits Ben Hasbach, bij wie de teller op dat moment al op negen EK-doelpunten stond, wist wel raad met dit buitenkansje. Van dichtbij pushte hij de bal hoog tegen de touwen, waardoor Nederland op een 0-1 achterstand kwam.

Tot die tijd was het lange tijd aftasten geweest, vooral in de eerste 20 à 25 minuten van de wedstrijd. Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de halve finale en deden weinig voor elkaar onder. Nederland – bij wie Jens de Vuijst vanwege een knieblessure heel de wedstrijd niet in actie kwam – was in het begin nog het dichtst bij een doelpunt. De ploeg van Jesse Mahieu kreeg kansjes voor Danilo Trieling en Finn van Bijnen, maar had met een beetje pech ook op achterstand kunnen komen, omdat een Duitse voorzet niet werd binnengetipt.

Pas in de 25ste minuut haalde Nederland de eerste strafcorner van deze halve finale. Voorzichtig kwam het duel daarna wat los. Jong Oranje groeide in de wedstrijd en kreeg voor het einde van het tweede kwart nóg twee corners. Aanvaller Miles Bukkens was het dichtst bij de openingsgoal. Hard pushte hij de derde Nederlandse strafcorner op de lat.

Jan van ’t Land springt in de armen van assistent Nanco Jansonius. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Pepijn van der Heijden pusht de 1-1 binnen

Casper Berkman – die niet was geschorst voor zijn twee gele kaarten in de poulefase – liep in de eerste helft tegen een blessure aan. Hij kreeg tijdens een duel een tik op zijn hoofd. Zijn wenkbrauw sprong gelijk open. Met een bebloed gezicht verliet hij het veld, maar na rust verscheen hij weer in het veld.

Het spektakel barstte na de openingsgoal van Duitsland definitief los. De halve finale werd een prachtig gevecht. Lang duurde het niet voordat Nederland op gelijke hoogte kwam. Pepijn van der Heijden pushte de vierde strafcorner van Jong Oranje snoeihard tegen de plank: 1-1. Nog geen twee minuten later haalde Nederland opnieuw een corner en sleepte Van der Heijden de bal tegen de lat.

De nederlaag komt bij wereldkampioen Duitsland hard aan. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

De winnende goal van Boers

Na de zesde corner versierde Nederland ook een zevende strafcorner, waarbij Van der Heijden de bal op het lichaam van de lijnstop pushte. Nederland kreeg een strafbal. Speciaal voor dit moment wisselde de Nederlandse coach Rein van Eijk zijn eerste keeper Florian Simon voor tweede doelman Jasper Ditzer. Maar Timo Boers liet zich niet van de wijs brengen. Laag pushte hij raak aan de stickkant van de keeper, die meteen weer het veld verliet: 1-2.

De Duitser Paul Glander sleepte direct daarna uit de eerste Duitse strafcorner de 2-2 binnen. Nederland haalde vervolgens de achtste en de negende corner, maar verzilverde die niet. Dat Jong Oranje zoveel meer corners versierde dan Duitsland was veelzeggend. Jong Oranje was sterker, gaf weinig weg en mocht deze wedstrijd niet verliezen.

Toch leken shoot-outs de beslissing te moeten gaan brengen. Maar toen brak de laatste minuut aan en sleepte Boers zijn ploeg naar de EK-finale. Na het klinken van de toeter barstte het Nederlandse feest los.