Sterk Jong Oranje met zeven goals naar EK-finale

Jong Oranje heeft zich vrijdagochtend geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. De ploeg van Kai de Jager versloeg Engeland in de halve finale met 7-0. De strafcorner die dit toernooi nog niet opperbest draaide, was nu het perfecte wapen. 

Al binnen vier minuten stond Jong Oranje op een 1-0 voorsprong. Maar dat was misschien een beetje tegen de verhoudingen in. Het waren de opportunistische Engelsen die namelijk vol branie aan het duel begonnen. Dat leverde de tegenstander direct twee strafcorners op. Babette Backers redde en moest later ingrijpen bij een schot van Scarlett Spavin. Grote kansen voor Engeland, terwijl Nederland toen nog niet eens in het 23-metergebied van de tegenstander geweest was. 

Dat was een kwestie van tijd. Trijntje Beljaars bediende Mette Winter, maar haar inzet ging mis. Zelfs verdedigers Julie Roovers en Alessia Norbiato kregen kansen op een doelpunt, maar hun schoten mislukten. Toen Jong Oranje de allereerste strafcorner kreeg, was er meteen gevaar. Winter liftte de bal – die uit de rebound in haar stick belandde – als aangever over de doellijn, maar een goal kreeg ze niet. De scheidsrechter had namelijk al gefloten voor een strafbal. Tot teleurstelling van de spits. Noor van den Nieuwenhof maakte het (te) vlugge ingrijpen va de scheids goed en pushte raak, 1-0. Alweer de tweede strafbal en in totaal vijfde goal voor de verdediger. 

Kaat Walhof en Julie Roovers vieren het ‘doelpunt’ van Mette Winter al. Foto: WorldSportPics

Verstraeten sleept prachtig de kruising in

Jong Oranje liet Engeland te veel hun gang gaan, waardoor Nederland weer twee strafcorners om de oren kreeg. Maar de Engelse inzetten waren pover. Een flats belandde snoeihard op de voeten van een medespeler en een schot vanaf kopcirkel ging meters naast. Toen Jong Oranje later de tweede corner haalde, werd het kwaliteitsverschil nog duidelijker. Weer was er namelijk rendement voor Nederland. Nu geen strafbal, maar een perfecte push in de touwen. Imke Verstraeten sleepte op de allermooiste wijze de bal de kruising in: 2-0. 

Het was aan keeper Molly Smith te danken dat Jong Oranje de score niet verder uitbreidde. Want ze had een antwoord op alle ‘halve’ kansjes van Nederland. Er was geen enkele spits van Oranje die de Engelse sluitpost niet al een keer getest had. Smith had alleen geen antwoord op echt grote kansen. Zoals de vierde strafcorner van Jong Oranje. Weer was het de push van Verstraeten die de kruising in vloog. Nu via de voet van de goalie: 3-0. De push was simpelweg veel te hard. 

Imke Verstraeten was in de halve finale goed voor twee goals. Foto: WorldSportPics

De 4-0 en 5-0 in één minuut

De Oranje-machine begon te draaien, Engeland werd moe en binnen no time stond het 5-0 in Terrassa. En zowaar met twee velddoelpunten. Julie Roovers gaf een splijtende pass van een meter of veertig op Iris de Kemp. De spits ging alleen op de Engelse goalie af en ze ramde met haar backhand de touwen in: 4-0. Mette Winter deed later via de achterlijn ook een duit in het zakje: 5-0. 

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Van Engelse branie was totaal geen sprake meer en het laatste kwart was het dan ook eenrichtingsverkeer. Guusje Moes tikte van dichtbij ook het zesde doelpunt binnen: 6-0. Haar eerste treffer dit toernooi. Van den Nieuwenhof sleepte vlak voor tijd ook raak: 7-0. Een monsterscore, maar er hadden tegen dit Engeland – hoe gek het ook klinkt – zelfs meer dan zeven goals ingezeten.

De weg naar het goud kent nog één halte. De finale van het EK. Die wedstrijd is zaterdag om 17.45 uur. De Spaanse tegenstander (Spanje versloeg Duitsland met 3-2 in de andere halve finale) krijgt het zwaar tegen dit Jong Oranje, dat na het missen van de twee vorige titels (2019 en 2022), gebrand is op eerherstel. 


Wat vind jij? Praat mee...