Bij hun eigen club fluiten vrouwen bijna net zo vaak als mannen, maar op hoger niveau zijn ze sterk in de minderheid. Slechts tien tot twintig procent van de bondsscheidsrechters is vrouw, zo blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. Om dames te motiveren die stap wel te zetten, start op 10 februari de campagne #zijfluittop. Doel? Vrouwen op verenigingsniveau laten zien en ervaren hoe uitdagend en leerzaam fluiten is, zodat ze wellicht ook willen doorstromen naar een hoger niveau.
Te weinig stimulans
Het achterblijven van het aantal vrouwelijke bondsscheidsrechters heeft verschillende oorzaken. Zo worden vrouwen te weinig gestimuleerd om vanuit hun eigen club door te stromen naar een hoger niveau. Wie dit wel ziet zitten, moet dat op eigen initiatief doen. Ook hebben veel vrouwelijke scheidsrechters het gevoel dat ze over onvoldoende kwaliteit beschikken om op hoog niveau te fluiten en laten ze zich vaak leiden door het commentaar langs de velden.
En dat moet veranderen, vinden NOC*NSF en de deelnemende bonden KNVB, Nevobo, KNHB, NBB, NHV, KNKV en de KNZB. Want als meer vrouwen zouden fluiten, neemt naar verwachting het aantal scheidsrechters over de hele linie toe. De landelijke en sportbrede campagne ‘Meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport’ moet hiervoor gaan zorgen. De bonden gaan zorgen voor meer begeleiding bij wedstrijden en scheidsrechters worden bijgeschoold in ‘mentale weerbaarheid’, ‘omgaan met agressie’ en ‘zelfvertrouwen’.
Vandaag de kick-off van #zijfluittop verzorgd @Omnisport. Een mooi initiatief van @nocnsf om meer vrouwelijke bondsscheidsrechters in de sport te creëren. Leerzaam om hier eens bewust bij stil te staan! pic.twitter.com/wh1fnZ4In2
— Ireen van den Assem (@IreenvdAssem) February 10, 2018
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.