Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Daarom lanceert de KNHB nu de campagne ‘Hockey voor iedereen’. Verenigingen kunnen een toolkit krijgen, en er zijn ook tips voor spelers, scheidsrechters, bestuurders en trainers/coaches.
Eerlijk is eerlijk, de tips zullen voor sommigen wat voor de hand liggend zijn, maar toch blijkt het lang niet altijd vanzelfsprekend. Maak afspraken met elkaar aan het begin van het seizoen over hoe je met elkaar om wil gaan, bijvoorbeeld. Over afzeggen van trainingen, maar ook over het gebruik van scheldwoorden. Spreek je teamgenoot aan als je merkt dat hij of zij zich afzondert of niet meer komt. En het moeilijkste maar wel het belangrijkst: grijp in als het misgaat. Als je ziet dat iemand zich misdraagt of veel scheldt bijvoorbeeld. Wat voor de één geen scheldwoord is, kan bij de ander hard aankomen. Denk aan schelden met ‘homo’, ‘flikker’, ‘rooie’ of ‘kanker’.
Om de campagne kracht bij te zetten zijn drie portretten gemaakt. De eerste is met Pepijn Keppel. Hij worstelde zelf toen hij jong was met zijn geaardheid en durfde daar niet voor uit te komen in zijn hockeyteam. Nu hij trainer is van Bloemendaal JC1 en probeert hij een open klimaat te realiseren, waarin de jongens over alles kunnen praten.
Meer weten over homo-acceptatie in de hockeysport en ervaringen van anderen? Lees onze serie hockeyhomo’s.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.