KNHB wijzigt selectieproces op weg naar het grote Oranje

De KNHB heeft wijzigingen doorgevoerd in de opzet van haar jeugdopleiding, de weg die talentvolle hockeyers uiteindelijk naar het Nederlands elftal moet leiden. De zes oude districten verdwijnen voor de talentvolle jeugd en worden vervangen door acht regio’s. De veranderingen moeten aan meer kinderen de kans bieden om deel te nemen aan de selecties voor een opleidingsteam. Daardoor is de verhouding tussen reistijd en trainingstijd voor veel jonge hockeyers beter in balans.

De KNHB verandert de vertrouwde benamingen voor haar opleidingsteams. Districtsteams, Opleidingsteams Jongens B/Meisjes B, Nederlands B Jongens/Meisjes, Nederlands A Jongens/Meisjes en Jong Oranje zijn vervangen door een internationalere benaming voor de opleidingsteams: U14 (13-14 jaar), U15 (14-15 jaar), U16 (15-16 jaar), U18 (16-18 jaar) en U21 (Jong Oranje, 18 tot 21 jaar).

De huidige zes districten op de Nederlandse hockeykaart worden – louter voor de KNHB-selectieteams, dus niet voor het competitiehockey (!) – uitgebreid en omgezet naar acht regio’s met ieder hun eigen U14-opleidingsteam (jongens én meisjes) die trainen op een locatie in die regio. Deze acht regio’s vormen samen vier steunpunten met een eigen trainingslocatie, zoals op onderstaande kaart te zien is. De U15 opleidingsteams (jongens en meisjes) trainen bij deze vier steunpunten.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Door deze nieuwe verdeling beslaat iedere regio nu zo’n twaalf procent van de hockeyers in Nederland, een veel gelijkmatigere verdeling dan in de oude situatie. ‘De districten Zuid-Holland, Zuid Nederland en Midden-Nederland leveren maar liefst 65 procent van alle hockeyers in ons land, zegt Gerold Hoeben, Talentcoördinator van de KNHB. ‘Dat maakte het voor talentvolle hockeyers in die districten veel moeilijker door te dringen tot een districtsteam dan voor iemand uit Noord-Nederland, waar maar vier procent van alle hockeyers actief is.’

Gemiddeld minder reistijd

Naast de betere verdeling van hockeyers gaat de gemiddelde reistijd voor kinderen die geselecteerd worden voor een opleidingsteam naar beneden. Hoeben: ‘Ons streven was om spelers uit opleidingsteams maximaal één uur laten reizen om op de trainingslocaties te komen. De enige regio waarbij dat niet kon was Noord Nederland. Hier zijn de reisafstanden deels zelfs groter zijn geworden omdat de regio een groter gebied beslaat dan voorheen.’ Toch heeft dat niet op verzet gestuit. ‘De betrokken coaches en vertegenwoordigers vonden het hogere spelniveau in deze grotere regio belangrijker dan een kortere reisafstand.’

De opleidingsteams U14 en U15 trainen decentraal in het land, op twaalf verschillende locaties die in principe voor drie jaar vastliggen. De nationale selecties U16, U18, Jong Oranje en het Nederlands elftal Dames en Heren trainen allemaal centraal, onder meer op het nationale trainingscentrum, de club Kampong. Dat was ook in de oude situatie zo.

Beeld uit de wedstrijd tussen Meisjes Midden Nederland en Noord Nederland tijdens de DOD van 2015. Foto: Koen Suyk

Talenten aanmelden

Verenigingen kunnen zoals vertrouwd talenten opgeven om selectie te doen voor het U14-opleidingsteam van hun regio. De KNHB zal de clubs daar in de week van 11 mei afzonderlijk om vragen. Het gaat om de lichting jongens en meisjes die in 2007 geboren zijn. Spelers die voor dit opleidingsteam geselecteerd worden trainen een jaar lang op de trainingslocatie van die regio.

Zij spelen tijdens het seizoen onderlinge wedstrijden tegen de U14-opleidingsteams van de overige regio’s, onder meer tijdens het KNHB Opleidingstoernooi (voorheen de Districtsontmoetingsdag, DOD). ‘Normaal gesproken zouden de selecties voor de opleidingsteams onder 14 jaar altijd rond deze tijd van het jaar plaatsvinden, maar door de coronacrisis hebben we dat nu verschoven naar september. Uiteraard onder de voorwaarde dat er dan onder volledige weerstand kan worden gehockeyd’, aldus Hoeben.

Meer weten over de herstructurering van de KNHB Jeugdopleiding? Klik dan hier voor een uitgebreidere uitleg.


24 Reacties

  1. maus2018

    Prima idee. Je zal maar talent hebben en in Groningen of Friesland wonen.

    1. klausdrieschner

      Van Leeuwarden of Groningen wekelijks naar Hattem voor de grote U14 groep is idd veel gevraagd. Maar eerder moest men ook een uur tijden van Emmen naar Drachten, van Sneek naar Assen, enz. Weinig aan te doen. Maar zorgen dat ze tenminste toppersoneel krijgen.

    2. Derrick Bijker

      Geef ze maar een treinkaart. Een half uur langer of korter bij mama in de Range Rover kweekt geen topsportmentaliteit.

  2. René Winteraeken

    Prima opzet! Complimenten Gerald! Goed bezig! 👍

  3. knap

    Ben benieuwd naar de staf die erop wordt gezet. Was niet zelden van heel matig niveau.

  4. misha-van-oostveen

    Goede opzet, nu op naar een beter selectiebeleid en ik krijg weer vertrouwen in de bond. Veel breder kijken naar alle facetten vh hockey en niet enkel naar het kunnen doen van een ‘trucje’.

    1. asjemenou

      Eens, als je niet technisch genoeg bent dan kom je niet eens in aanmerking. Maar je hebt ook andere talenten en sportmentaliteit nodig voor een succesvol team. Dus niet alleen ballerina’s maar ook stofzuigers en bruggenbouwers selecteren en ontwikkelen. Mooi voorbeeld en zijn van dijk van liverpool, jan wouters van ajax.

  5. kasparstevens

    Lijkt me voor alle talenten van Den Bosch (toch 1 van de clubs met zowel een H als zeker een D top opleiding) niet echt ideaal ...

    1. Derrick Bijker

      Omdat ze 25 minuten onderweg zijn naar Raamsdonksveer? Ajb zeg.....

    2. solo

      En hoeveel komen er echt uit de eigen jeugd (minioren) en niet van clubs uit de regio? Misschien juist goed om deze dagen niet op de grote clubs te doen, voorkomt discussie achteraf.

    3. knap

      Haha je zult een half uur moeten rijden. Wat een straf! Topjeugdopleiding?

  6. ruurdjanrauwerda

    Mooie opzet en een goede stap vooruit.

  7. misha-van-oostveen

    Kasparstevens: heb jij enig idee hoeveel eigen jeugd DB nog zelf opleidt? Er zitten in de A en B lichtingen meer dan de helft meiden van buitenaf. Gelukkig voor de kleinere clubs komen hierdoor weer mogelijkheden.

  8. Mark Bouwman

    Goed initiatief. Misschien ook (nog) een keer presenteren wat de KNHB belangrijke basiscriteria per leeftijdsgroep vindt voor deelname aan deze trainingen.

  9. magnus-querqus

    Wijzigen van de benamingen was natuurlijk nergens voor nodig...

  10. aussiepie

    leuk om te lezen maar het hangt af van de mensen die selecteren .Er moet ruimte zijn voor herkansingen.Waar mogelijk moeten selecteurs van zuid in noord werken en vv.Idem oost /west/midden.Mogelijk ook coaches maar dat wordt teveel van het goede.Maar de basis van de pyramide is gelegd. De grootste talenten komen niet uit de basis maar uit "de middenmoot" wanneer de teenager zichzelf gaat kennen.(16/17)

  11. AvA

    En hoe dan verbeteringen bij U16 en U18 en Jong Oranje? Hier wordt niet voor gescout maar altijd rond gedansd in een bekend groepje. Veelal met bekende namen en veelal met grote clubnamen, dit terwijl er talent rondloopt die totaal niet gezien worden. Ook dit moet strakker en beter geregeld worden.

    1. fantophockey

      Er is geen budget en dus geen scouting. Dan ben je daardoor dus afhankelijk van clubmensen met beperkt, niet voldoende zicht op andere clubs. Hockey is afhankelijk van selectietrainingen maar het is juist belangrijk dat je competitiewedstrijden ziet.

  12. fantophockey

    Prima idee maar laten ze de data van leeftijd van competitie (1 oktober) en oranje-teams ( 1 januari) eens gelijk trekken. Kinderen geboren na 1 oktober hebben ALTIJD een nadeel omdat de helft van hun jeugd ( 2e jaars van DCBA) ze altijd op een lager niveau spelen bij hun club als spelers met hetzelfde geboortejaar maar dan voor 1 oktober..

    1. j-koppenol

      Je hebt helemaal gelijk, dit is een gemiste kans om het eindelijk gelijk te trekken. Helemaal nu we door de Covid-19 maatregelen een half seizoen missen. ik stoor me hier ook al een tijd aan de achterhaalde peildatum van 1 oktober. Op heel veel scholen is 1-10 ook geen grens meer dus de redenatie mbt klas- en schoolgenoten is ook afgevallen

    2. m-hockeygek

      Leeftijd naar januari verschuiven hebben wij al eens aangekaart bij de bond. Ook vanwege school waar de grens inmiddels op 1 januari ligt. Maar ze wilden er niet aan. Dit is idd een mooi moment om alles recht te trekken....

  13. lexi-b

    De KNHB volgt nu een opzet die in Engeland al decennia wordt gehanteerd. Beter goed gejat dan slecht verzonnen 😀

  14. marmer

    Wanneer je het als KNHB echt goed wil doen zal men een scoutingsorganisatie moeten opzetten waarbij scouts contacten onderhouden met alle clubs in Nederland en (competitie)wedstrijden bezoeken. Dan krijgen meer talenten een kans.

  15. detari

    Dit artikel hieronder slaat in mijn ogen de spijker op de kop. Clubmensen (zonder kennis, ervaring) zien veel talent over het hoofd of sturen elke keer dezelfde kinderen naar clinics, district etc. Jammer, zie zelf veel meisjes die echt goed zijn en nooit een kans krijgen (altijd in 2e team of zelfs eronder geplaatst). Mentale en fysieke vaardigheden worden nauwelijks meegenomen bij de selecties, terwijl techniek, trucjes en motorskils overschat worden. https://www.daardan.nl/2020/05/hockey-sluit-talent-buiten-door-eenzijdige-selectiemethode/


Wat vind jij? Praat mee...