Het was het bizarre scenario waarvoor iedereen in het veld stiekem een beetje bang was. En dat zaterdag ook nog uitkwam. Dat meisjes Onder 18 van Phoenix zich plaatste voor de Landelijke competitie was al knap. Maar de manier waarop was ronduit krankzinnig. Via shoot-outs (4-3, na een 1-1 gelijkspel) rekenden ze af met tegenstander Nijmegen, dat tot zaterdag precies gelijk opging met de ploeg uit Zeist.
Even terug naar de koude zaterdagochtend in Zeist, afgelopen zaterdag. De klok loopt richting de zeventig minuten. De stand is 1-1. Iedereen op het complex van Phoenix weet hoe laat het is. Want Nijmegen en Phoenix staan in de voorcompetitie op alle vlakken gelijk. Na vijf duels hebben ze even evenveel punten en ook evenveel gewonnen wedstrijden. Zelfs het doelsaldo en het aantal gemaakte goals zijn gelijk. Vooraf wisten beide teams precies waar ze aan toe waren: bij een gelijkspel zou een shoot-serie beslissend zijn voor de plaats in de Landelijke competitie.
En dat gebeurt dus ook. Na het laatste fluitsignaal is de wedstrijd niet klaar. Het spannendste komt nog. De vele ouders langs de propvolle zijlijn houden het niet meer. Na tien shoot-outs is de stand (weer) precies in evenwicht, waardoor de specialisten nog een keer aan de bak moeten. Na een misser van Nijmegen staat Sam Stofkooper achter de bal. Ze dribbelt naar de keeper en draait met haar rug naar de goal. Daarna faket ze alsof ze naar haar backhand gaat, maar pusht ze vervolgens met haar forehand binnen. De strijd om het landelijke ticket is beslist.
Dit bericht op Instagram bekijken
Met mazzel in de voorcompetitie beland
‘Op dat soort momenten kan ik best wel goed m’n spanning uitschakelen’, zegt de maker van de gouden shoot-out na afloop. ‘We moesten iemand naar voren schuiven. Eigenlijk wilde niemand ‘m natuurlijk graag nemen op zo’n moment. Toen zei ik: ‘ik neem hem wel’.’
Stofkooper bezorgde haar ploeg daarmee een plek tussen de beste jeugdteams van Nederland. Dat hadden coaches Floor Jansen en Marieke Houtackers totaal niet verwacht. ‘Het was überhaupt al bijzonder dat we hier stonden, want we waren in eerste instantie eigenlijk in de subtop ingedeeld’, vertelt het duo. ‘Omdat IJsseloever MO18-1 zich had teruggetrokken, mochten wij naar deze voorcompetitie. Dus we hebben ook tegen de meiden gezegd dat ze al blij moesten zijn dat we sowieso in de Super A zouden gaan spelen.’ In die competitie zet nu Nijmegen, dat achter Phoenix derde werd in de poule, het seizoen voort.
Toen de meiden van Phoenix een week eerder verloren van koploper Klein Zwitserland (3-1) en zagen dat Nijmegen wel drie punten pakte tegen hekkensluiter Naarden (5-1), wisten ze al hoe laat het was. Ze kenden natuurlijk de stand in de poule en hielden rekening met shoot-outs. ‘Daar hebben we de hele week op getraind’, vertelt Stofkooper. ‘We hebben op donderdag zelfs nog een extra training gedaan om ons goed voor te bereiden.’ Haar coaches waren die zaterdag tot maandagavond bezig met het schetsen van alle eventuele scenario’s. ‘Keeper eruit, zij misschien een keeper eruit, wat we zouden gaan doen met kaarten. We hebben echt alles doorgenomen’, zeggen Jansen en Houtackers.
Champagne
Die voorbereiding werd beloond met die winnende shoot-out van Stofkooper. Zij werd na afloop bedolven onder haar teamgenoten. De champagne knalde door de lucht. Het juichende publiek kreeg een bedankje met een heel feestelijk ererondje en de ene foto na de andere werd genomen. Stofkooper: ‘We zijn nog even op de club gebleven. Bij Jongens Onder 18-1, die speelden hun kampioenswedstrijd. Daarna hebben we nog een klein feestje gevierd. We zijn zo trots. Dit is zo bijzonder.’
Phoenix gaat als underdog de landelijke competitie in, die na de herfstvakanties begint. De kans dat ze daar weer hun shoot-outs nodig hebben, lijkt klein. Die komen normaal gesproken alleen in de play-offs weer om de hoek kijken.
1 Reactie
denengelsen@home.nl
Hulde voor de speelster van nijmegen die zich meteen om de keepster bekommert.