De naam van Nederland ontbreekt zaterdag bij halve finales van het meisjestoernooi op het EK U18 in Krefeld. Oranje slaagde er donderdag niet in zich bij de laatste vier landen te voegen, ondanks een 5-0 overwinning op Oostenrijk. Het team van bondscoach Robbert-Jan de Vos kwam vijf doelpunten tekort voor de tweede plek in de poule.
Drie wedstrijden gespeeld, twee gewonnen, zes goals vóór en maar eentje tegen. Op het oog prima rapportcijfers, maar ze hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd voor Oranje. Nederland ligt uit het toernooi om de Europese titel en kan zaterdag nog hooguit vijfde worden.
De uitschakeling voelde als een mokerslag voor de ploeg van De Vos. Het is voor de achttien speelsters misschien wel de grootste sportieve teleurstelling in hun hockeyloopbaan tot nu toe. En dat kost tijd om te verwerken.
Hopen op Engels puntenverlies
Voordat we de reactie uit het Oranje-kamp optekenen, eerst even terug naar donderdagmiddag. Het was nagelbijten, op en langs de velden van de Krefelder Hockey und Tennis Club. Terwijl in Oranje’s poule Spanje en Engeland op het hoofdveld hun onderlinge duel uitvochten, speelden de Nederlandse meiden enkele meters verderop hun laatste groepswedstrijd tegen het zwakke Oostenrijk, dat al twee keer flink was afgedroogd (10-0 en 9-0).
Om de halve finale te bereiken moest Oranje zelf winnen en hopen op puntenverlies van de Engelse meiden. Bij een Engelse zege zouden Spanje, Engeland en Nederland alledrie op zes punten in de groep eindigen, en zou het doelsaldo de doorslag geven.
In de pauze tussen het derde en vierde kwart – bij een 5-0 voorsprong – kreeg Oranje vanaf veld 1 door dat Engeland met 2-1 had gewonnen van Spanje. Dat duel begon namelijk een kwartier eerder dan de wedstrijd van Oranje. Daarmee was de opdracht voor de formatie van De Vos in de laatste vijftien minuten helder: scoren, scoren en nog eens scoren om het doelsaldo op te krikken. In die missie onder hoogspanning beet Oranje zich stuk.
Knuffel in stilte
Enkele uren na de domper tegen Oostenrijk hebben we Iris de Kemp aan de lijn. De bloedfanatieke 17-jarige aanvaller van Oranje, in clubverband spelend voor Kampong, moet hoorbaar bijkomen van de uitschakeling op het EK. ‘We hebben in de avond nog even bij elkaar gezeten in een kringetje, zodat iedereen nog wat kwijt kon over de wedstrijd. Maar veel is er niet gezegd, het was vrij stil. Je verwerkt zo’n teleurstelling toch vooral alleen, op je eigen manier.’
De Kemp kon na afloop van de wedstrijd haar eerste emoties kwijt bij haar ouders en oudere zus, die langs de lijn getuige waren van de bizarre en onverwachte uitschakeling. ‘Ik ben in de armen gevallen van mijn oudere zus, zonder iets te zeggen. Die knuffel was genoeg, daar hoefden geen woorden aan toegevoegd te worden.’
Zelfkritisch
De grote vraag is hoe het toch heeft kunnen gebeuren dat Oranje zich voor het eerst in de historie van het EK U18 níet onder de laatste vier landen kon scharen. Als we met De Kemp terugkijken naar het verloop van de wedstrijd, durft ze de vinger op de zere plek te leggen. Ze doet dat met een dosis zelfkritiek waar menig sporter nog wat van kan leren.
‘Al tijdens onze line-up hoorden we vanaf het andere veld dat Engeland op een 1-0 voorsprong was gekomen. Toen wisten we meteen waar we aan toe waren. Het begin was goed: ik scoorde al na twee minuten uit een strafcornervariant, maar helaas konden we daarna niet doorpakken’, zegt De Kemp, die uiteindelijk pas vlak vóór rust de marge verdubbelde met haar tweede goal van de wedstrijd.
Te weinig connectie
Verdere goals van Julie Smorenburg, Dymph Luttge en Iris Dominicus tilden de voorsprong na het derde kwart naar een comfortabele 5-0, maar in de pauze tussen het derde en vierde kwart kwam er dus opnieuw een vervelende mededeling vanaf veld 1.
De Kemp: ‘Toen was het duidelijk dat we vijf goals nodig hadden om in de stand over Engeland heen te gaan. We hebben het hele laatste kwart zonder keeper gespeeld, veel kansen gecreëerd en tien strafcorners gehaald, maar het is ons niet gelukt om meer doelpunten te maken. Het was lastig hockeyen: Oostenrijk stond in de eigen 23-meter en de tijd begon steeds meer te dringen. Het is ontzettend balen dat we niet meer gescoord hebben.’
Ze laat een kleine pauze vallen, en zegt dan: ‘Als ik terugkijk naar onze drie groepswedstrijden dan hebben we in de voorhoede te weinig connectie met elkaar gehad. Af en toe liepen we elkaar in de weg en we maakten ook niet altijd de goede keuzes. Dat reken ik ook mezelf aan. En we moeten ook eerlijk zijn over onze corners: die zaten er helaas niet lekker op.’
Knop omzetten
In plaats van een mooi affiche in de halve finale wacht Oranje zaterdagmiddag om 14.45 uur de ongewenste wedstrijd om plek vijf tegen Frankrijk, de nummer drie van de andere poule. Vandaag proberen de meiden van De Vos hun gedachten onder meer te verzetten met een onderling padel-toernooi. Daarna wil De Kemp niets liever dan de knop omzetten en alles geven voor een positieve afsluiting van het toernooi.
‘In de meisjeslijn van Oranje zijn de verwachtingen op toernooien altijd hoog’, zegt De Kemp. ‘Het is zuur dat wij nu de generatie zijn die er niet in is geslaagd die verwachtingen waar te maken. Daar zal door de buitenwereld misschien negatief op gereageerd worden, maar daar moeten we ons niet door uit het veld laten slaan.’
‘Ik ben trots dat ik tot deze lichting behoor en dat ik hier elke wedstrijd het Wilhelmus mag zingen’, gaat ze verder. ‘Ik wil nog steeds elke wedstrijd winnen en dat zal zaterdag tegen Frankrijk niet anders zijn. Ik weet dat dat ook voor de andere meiden geldt. Het is alleen zo jammer dat we ons nu niet kunnen meten met landen als België en Duitsland, want juist van die wedstrijden leer je veel.’
Oostenrijk – Nederland 0-5
2. Iris de Kemp (sc) 0-1
28. Iris de Kemp 0-2
34. Julie Smorenburg 0-3
42. Dymph Luttge 0-4
43. Iris Dominicus 0-5
Oranje Iza Osborne (k), Laila Schuttevaer (k); Bente Kolmus, Fleur Wolfert, Julie Roovers, Anouk Brouwer, Iris de Kemp, Noor Knoop, Katerina Langedijk, Iris Dominicus, Kaatje Walhof, Dymph Luttge, Veere ter Horst, Maud van den Heuvel, Delany van den Broek, Florine Rodenburg, Julie Smorenburg, Babs Reijnen.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.