Welke spelers en speelsters waren de uitblinkers in Parijs? Hockey.nl stelt op basis van het olympisch toernooi twee All-star teams samen, een voor de heren en een voor de dames. We beginnen met de beste elf dames.
Doel:
Anne Veenendaal (Nederland)
De heldin van de olympische finale. Anne Veenendaal pakte drie Chinese shoot-outs waardoor de Oranje Dames de gouden medaille wonnen. Een sprookje voor de keepster van Amsterdam die vaak tweede keus was achter Josine Koning. In de aanloop naar Parijs gaf bondscoach Paul van Ass de voorkeur aan Veenendaal omdat hij vond dat ze meer kon pieken. Met haar optreden in de finale rechtvaardigde Veenendaal de keuze van Van Ass om haar tot de onbetwiste nummer één bij Oranje te bombarderen.
Verdediging:
Agustina Gorzelany (Argentinië)
Was na Yibbi Jansen de meest trefzekere cornerspecialiste in Parijs. Met vijf rake strafcorners bewees de 28-jarige Argentijnse andermaal te beschikken over een snoeiharde sleep. Daarnaast benutte Gorzelany een strafbal en was ze met een totaal van zes doelpunten veruit de productiefste speelster bij Las Leonas. Niet alleen op de kop van de cirkel, maar ook verdedigend stond Gorzelany in Parijs haar mannetje. Aankomend seizoen is ze te bewonderen in de Tulp Hoofdklasse in het shirt van Amsterdam.
Sanne Koolen (Nederland)
Is niet meer weg te denken uit Oranje. Koolen is de steunpilaar in de verdediging. De stille kracht is nauwelijks te betrappen op een foutje. Ze heeft een prima pass in huis en kan met de flats ook op de kop van de cirkel uit de voeten.
Hélène Brasseur (België)
Behoort ondanks haar 22 jaar tot één van de routiniers van België. Bondscoach Raoul Ehren omschrijft de verdedigster als de pitbull van de Red Panthers. Brasseur ziet er dan wel tenger uit, maar is binnen de lijnen voor niets en niemand bang. Ze schuwt geen enkel duel en weet aanvallers prima af te blokken.
Pien Sanders (Nederland)
De vrolijke flapuit is binnen de lijnen een speelster waar niet mee valt te spotten. Is als aangeefster een belangrijke schakel in het cornersucces van de Oranje Dames. Pikt haar doelpuntjes bij de strafcorner mee zoals tegen België. Ook bij de corner verdedigend speelt Sanders een belangrijke rol. Als uitloopster haalt ze veelvuldig de angel uit de aspiraties op de kop van de cirkel van de tegenstander.
Middenveld:
Yibbi Jansen (Nederland)
Is ‘s werelds beste op het gebied van de strafcorner en bewees dat opnieuw in Parijs. Met een gemiddelde van één op drie stond Yibbi Jansen op eenzame hoogte. Ze werd topscorer van het toernooi met negen doelpunten. De ster van Jansen is nog altijd rijzende.
Nike Lorenz (Duitsland)
Een van de belangrijkste pionnen bij Duitsland. De aanvoerster is de tempobepaler van Die Danas. Daarnaast beschikt Lorenz over scorend vermogen. Ze was verantwoordelijk voor zes van de in totaal dertien Duitse doelpunten in Parijs. Met dat aantal bleef Lorenz haar teamgenote en erkend goaltjesdief Charlotte Stapenhorst zelfs voor.
Dan Wen (China)
De Chinese ploeg baarde met name opzien in de knock-outfase waarin op weg naar de finale de nummer drie van het WK, Australië, en de nummer twee van het EK, België, werden verslagen. Eén van de opvallendste speelsters was Dan Wen. Met elf doelpunten uit 104 interlands is de 25-jarige geen vermaard schutter, maar Wen was met drie doelpunten wel één van de vier topschutters in de ploeg van Alyson Annan. Haar doelpunt tegen Australië, de 2-1, zette de ploeg op het spoor van een uiteindelijke zilveren medaille.
Aanval:
Charlotte Englebert (België)
Zonder twijfel de beste speelster van België. De combinatie van snelheid en techniek maakt haar tot een complete speelster. Vanwege haar snelheid is ze niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend van grote waarde voor de Red Panthers. Englebert maakt doelpunten, drie in Parijs, maar schuwt het vuile werk ook niet door ballen te veroveren.
Zoe Diaz (Argentinië)
Met haar schitterende backhanddoelpunt in de kruising in het duel tegen Groot-Brittannië drukte Zoe Diaz haar neus tegen het venster van het internationale tophockey. Met 18 jaar was ze de jongste speelster in de Argentijnse selectie. De tiener bewees over stalen zenuwen te beschikken door zowel in de shoot-outserie tegen Duitsland als tegen België te scoren. Kortom, een offensieve kracht waar Las Leonas veel plezier aan zal gaan beleven, want haar wordt een grote toekomst voorspeld.
Jiaqi Zhong (China)
Eén van de offensieve krachten van China. Ze maakte in Parijs drie doelpunten waaronder de controversiële treffer tegen Australië (3-2) in de kwartfinales. Zhong maakte de 3-1 maar voordat ze in balbezit kwam, had de bal het been van een teamgenote geraakt. Dat werd niet gezien door de videoscheidsrechter. In de finale was Zhong de enige Chinese die in de shoot-outserie scoorde tegen keepster Anne Veenendaal.
Reserves: Yao Jie (China/doel), Stephanie Kershaw (Australië/middenveld) en Charlotte Stapenhorst (Duitsland/aanval)
16 Reacties
robvisser
Ik vond Englebert geen goed toernooi spelen. Om in dit sterrenteam te staan moet je toch wat meer brengen. Ook bij Den Bosch valt ze nog niet erg op. Misschien wordt het komend jaar wat beter.
edwin-smolders
Englebert hoort zonder enige twijfel in dit sterrenteam. Je hoeft niet altijd op te vallen om goed te spelen en van (meer)waarde te zijn voor je team.
FrankEgmond
Sterker nog, ik vond haar echt tegenvallen en heb bijna alle wedstrijden gezien van België.
Sjang Fijen
Mooi doordacht verhaal, maar ik mis de prima interparis van het wereldvrouwenhockey : XAN DE WAARD. Het is maar dat jullie dat nu weten.
Piensmits
Dat ligt eraan wat je criterium is. Heb je het over beste speelsters dan hoort natuurlijk de Waard hier tussen. Heb je het over speelsters die voor hun team belangrijk zijn geweest door strafcorners of een winnende goal te maken, kom je op deze namen uit. Sanders, Englebert, Lorenz en Diaz zijn het beide geweest en horen samen met Koolen wat mij betreft absoluut in dit rijtje. Veenendaal ook. De rest kan prima vervangen worden door andere namen waarmee ik absoluut niet tekort wil doen aan de fantastische strafcorners van Jansen en Gorzelany. China vond ik als collectief vooral heel sterk maar had ook het nodige geluk.
Reinout van Leeuwen
Pien Sanders hoort hier zeer zeker bij, maar de gebruikte argumentatie verbaasd mij nogal. Hierin spreekt men vooral over gemaakte goals en verdedigende en aanvallende corner. Maar Pien is vooral iemand die 'opstaat' in wedstrijden die er toe doen. Zowel in het aangaan van verdedigende duels als het onder druk opbouwen straalt zij enorm veel zelfvertrouwen uit. Kijk ook naar de eerste NL shoot-out die zij vol overtuiging maakte. Overigens ben ik van mening dat de hele defensie een erg goed toernooi speelde. Verdedigend mischien niet altijd maar dit is inherent aan de gokken tactiek.
eugeappel
Hockey.nl, jammer dat jullie door dit “team” samen te stellen, speelsters tegenover elkaar uitspelen. Ik vind de opmerking bij de keepster, dat jullie Josine daar zéér mee tekort doen en ik denk ook haar pijn doen. Dit slaat gewoon nergens op. Ik vind het schandalig en wordt hier zelfs partijdigheid getoond. Dacht dat hockey.nl voor alle clubs in Nederland was…….
Paul van Laak
Wat staat hier nou eigenlijk, Euge… Dat jij meer fan bent fan Josine? Dat mag uiteraard, het zijn allebei topkeepers. Alleen wat heeft zij met dit beste elftal te maken?
Edwinvanbokhoven
De beste elf zonder Xan de Waard, kun je niet serieus nemen.
nicovisch
Leuk voor Anne Veenendaal dat zij nu ook eerste keepster mag zijn. Nu kan zij ook eens ervaren hoe dat is. En zij heeft het goed gedaan. Het is haar gegund.
eugeappel
Dat is een ander verhaal. Maar niet zoals hockey.nl het omschrijft….
robvisser
@nicovisch. Klopt. Anne Veenendaal was geweldig. Ze kreeg meer te doen dan Josine Koning in vorige toernooien en ze was uitmuntend. Het zal nog niet makkelijk worden voor Josine om zich direkt weer in het team te spelen. Misschien wel in de Pro League, maar op grote toernooien is het een ander verhaal. De tijden dat Josine automatisch eerste keepster was bij Nederland zijn voorbij. Verder ben ik het eens met @FrankEgmond dat Englebert echt tegenviel, zoals dat ook het geval was bij Den Bosch afgelopen seizoen. Ze heeft ook heel weinig getraind bij Den Bosch en trainde vooral bij de Red Panthers. Ik vond en vind dat een vreemde constructie en het is gek dat Den Bosch daarmee akkoord ging. Als speelster kun je dat eigenlijk niet maken. Ik vind dat ze Den Bosch daarmee tekort heeft gedaan.
lynnBosman
Helemaal mee eens met de reacties over het ontbreken van Xan de Waard, maar ze heeft geen strafcorners gemaakt of de winnende goal dus staat ze niet op middenveld van hockey.nl. Zoals Ellen Hoog via sportnieuws.nl al aangaf: Overigens verwacht Hoog dat Jansen later wordt genomineerd in de verkiezing van 'beste hockeyster ter wereld'. "Wat ze vaak wel doen, is speelsters nomineren die opvallen. " Vreemde laatste zin over Veenendaal inderdaad, los van dat ze het fantastisch heeft gedaan, heeft Koning finales lang (zowel bij Oranje als Den Bosch) laten zien dat zij ook niet als nummer 1 had misstaan. Dit had zeker anders verwoord kunnen worden. Vreemd verslag. vreemde keuzes.
peter-de-ruiter
Wat een subjectief, nutteloos en onnodig artikel.
Reinout van Leeuwen
Mischien 'oud zeer' bij Ellen Hoog en Naomi van As aangezien in hun tijdperk Maartje Paumen tot twee keer toe is uitgeroepen tot Fih player off the year. Evenveel als zij samen. Dit terwijl individueel uitblinken in hun tijd 'makkelijker'was. Maartje Paumen was overigens hockeyend van meer waarde dan Jansen nu.
lynnBosman
Mmm, dat Veenendaal meer te doen kreeg ligt toch echt aan de speelwijze van Van Ass. Koning was uitmuntend tegen Duitsland (1-0 winst). Ik vond Koning een wat minder stabiel seizoen hebben gedraaid dan voorgaande jaren, maar ik denk dat de strijd weer op 0 begint omdat deze keepsters zo dicht bij elkaar liggen. De olympische spelen zijn voorbij, dus wellicht dat Englebert nu meer kan trainen bij Den Bosch. Haha geen idee Reinout van Leeuwen, Paumen was een aantal seizoenen echt voortreffelijk op het middenveld. Maar ik begrijp het ergens ook wel want als vaak staan de beste strafcornerschutters wel op de shortlist.