All-star team: de beste elf heren van Parijs 2024

Welke spelers en speelsters waren de uitblinkers in Parijs? Hockey.nl stelde op basis van het olympisch toernooi twee All-star teams samen, een voor de heren en een voor de dames. Vrijdag maakten we de beste dameself bekend vandaag zijn de heren aan de beurt.

Doel:
Pirmin Blaak (Nederland)
Onbetwist de beste keeper van het toernooi. Hij betaalde het vertrouwen dat bondscoach Jeroen Delmée in hem had, dubbel en dwars terug. Blaak verrichtte in de halve finales tegen Spanje in de openingsminuten een prima redding op de inzet van Marc Reyne. En beslechtte de haat-liefdeverhouding met de shoot-outs in de olympische finale in zijn voordeel. Drie Duitse pogingen werden door hem gestopt. Zelfs toen Hannes Müller na tussenkomst van de videoscheidsrechter opnieuw de shoot-out mocht nemen, redde Blaak.

Verdediging:
Floris Wortelboer (Nederland)
De verdediger speelde een prima toernooi en was in de poulefase de uitblinker bij Oranje. Wortelboer liet verdedigend nauwelijks een steekje vallen en scoorde twee keer in Parijs. De treffer tegen Spanje in de poulewedstrijd (5-3) was er één om van de likkebaarden. Een solo waarbij hij een half Spaans elftal van zich afschudde en het overzicht en de kalmte behield om te scoren. Met zijn doelpunt had Wortelboer de snelle achterstand tegen de Spanjaarden omgebogen in een 3-2 voorsprong.

Lars Balk (Nederland)
De verdediger pur sang en niet meer weg te denken uit de defensie van Oranje. Zet de lijnen uit en speelt als uitloper een belangrijke rol bij de verdedigende strafcorner. Stapt bont en blauw van het veld, maar zegt het juist lekker te vinden om een beetje geraakt te worden.

De Indiër Harmanpreet Singh werd topscorer van het olympisch toernooi. Foto: Worldsportpics/Martin Waichman

Harmanpreet Singh (India)
Samen met keeper PR Sreejesh is Harmanpreet Singh één van de boegbeelden van India. De ploeg, die slechts drie velddoelpunten maakte, leunde in Parijs vooral op de ijzersterke strafcorner van de aanvoerder. Vanaf de kop van de cirkel sleepte Harmanpreet Singh zeven keer raak en was ook drie keer trefzeker vanaf de strafbalstip. De verdediger werd met een totaal van tien doelpunten topscorer van het toernooi.

Tom Grambusch (Duitsland)
De jongere broer van aanvoerder Mats is een van de steunpilaren achterin bij Duitsland. De 1,85 meter lange Grambusch is door zijn atletisch vermogen en reikwijdte sterk in de één-tegen-éénduels. Ook heeft Grambusch een strafcorner is huis. Hij mocht na specialist Gonzalo Peillat de meeste keren aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Uit vier pogingen was hij een keer trefzeker.

Middenveld:
Jorrit Croon (Nederland)
Offers brengen om het ultieme doel te halen. Dat deed Jorrit Croon in Parijs. Met pijnstilling bleef hij op de been nadat hij in de kwartfinales tegen Australië bij een botsing met een tegenstander zijn enkel blesseerde. Na de finale kon hij de ene voet nauwelijks voor de andere voet zetten, maar om zijn nek hing de beloning: een gouden medaille. Croon groeide in het toernooi en behoorde in het kwartfinaleduel tegen Australië tot de beste Oranje-spelers. Ondanks zijn blessure bleef hij vooropgaan in de strijd, liep gaten dicht en liet zien over een geweldige techniek te bezitten

Marc Miralles (Spanje)
Behoorde met goalgetters Jose Maria Basterra en Marc Reyne en keeper Luis Calzado tot de uitblinkers van de Spaanse ploeg die net naast een medaille greep. Miralles stond minder in de schijnwerpers dan zijn teamgenoten, maar de technisch onderlegde middenvelder was een belangrijke pion in het aanvalsspel van de Spanjaarden. Met drie doelpunten leverde de aanvoerder daarnaast een belangrijke bijdrage in de beste olympische prestatie van Las Red Sticks sinds 2008.

Jonas de Geus en Thies Prinz in de olympische finale tussen Nederland en Duitsland. Foto: Willem Vernes

Thies Prinz (Duitsland)
De 26-jarige middenvelder is te herkennen aan de wilde haardos die enigszins in toom wordt gehouden door de brede witte haarband. Prinz is sinds het gewonnen WK van 2023 een vaste waarde bij de Duitsers. Hij is een speler die aanvallend denkt en daarom de blik en drang naar voren heeft. Met zijn balvaardigheid kan hij, zoals bondscoach André Henning omschreef, zijn tegenstander op een bierviltje uitspelen.

Aanval:
Thierry Brinkman (Nederland)
De aanvoerder van de Oranje Heren bewaarde in Parijs zijn doelpunten voor de belangrijke wedstrijden. De behendige aanvaller scoorde zowel in de halve finales als in de finale. Met een fantastische uithaal tegen Spanje in de halve eindstrijd maakte hij de belangrijke 2-0. In de strijd om het goud zette Brinkman Oranje op voorsprong om daarna in de shoot-outserie zijn poging te verzilveren waardoor de heren op 1-0 kwamen. Een marge die niet meer uit handen werd gegeven.

José Maria Basterra (Spanje)
Een van de uitblinkers bij de ploeg van bondscoach Max Caldas. Vormde een levensgevaarlijk koppel met Marc Reyne. Het duo maakte acht van de in totaal vijftien doelpunten voor Spanje. De 27-jarige Basterra kon je als verdediger niet uit het oog verliezen anders lag de bal in het doel. Zoals bleek in de poulewedstrijd tegen Nederland toen Justen Blok de bal niet onder controle kreeg en Basterra daarna de bal geniepig door de benen van doelman Pirmin Blaak in het doel tikte.

Niklas Wellen (Duitsland)
De ster van het afgelopen WK is een minder uitgesproken karakter dan zijn teamgenoot Christopher Rühr. Daardoor lijkt hij een bescheiden rol te spelen, maar is ontzettend belangrijk in het Duitse team. Hij is een van de leiders en droeg bij afwezigheid van Mats Grambusch ook twee interlands de aanvoerdersband. Met het doelpunt tegen Nederland in de poulefase toonde de 29-jarige Wellen zijn klasse: de aanname, het wegdraaien en het afmaken. Daarmee bewees hij nog steeds tot de beste aanvallers ter wereld te horen.

Reserves: Luis Caldazo (Spanje/doel), Jonas de Geus (Nederland/middenveld), Tom Boon (België/aanval)

José Maria Basterra na zijn doelpunt voor Spanje tegen Nederland in de poulefase. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek


2 Reacties

  1. Eelco Houwink

    Sorry, maar bij de aanvallers kan je toch moeilijk om onze vriend Telgenkamp heen. Scoort / sprokkelt altijd zijn doelpuntjes bij elkaar en als je op zo’n manier de gouden shoot-out opeist en uitvoert, dan hoor je toch in dit rijtje thuis ?

  2. peter-de-ruiter

    Het lijstje bij de dames was al tenenkrommend... dit is nog erger. Jammer.


Wat vind jij? Praat mee...