Lekker nagenieten (6): de opvallendste momenten

De Olympische Spelen van Parijs zitten erop. We raken er niet over uitgesproken en uitgekeken. Daarom blikken we in de dagen na de Spelen terug met de serie ‘Lekker nagenieten’. Met dit keer: de opvallendste momenten.

Relletje Telgenkamp-Danneberg
Het was het gespreksonderwerp na de gewonnen finale van de Oranje Heren. Het akkefietje tussen Duco Telgenkamp en Jean-Paul Danneberg. De Duitse doelman had voorafgaand aan de strijd om de gouden medaille tegen de Duitse pers verteld dat Nederland bang was voor Duitsland. Het betreffende artikel kwam onder ogen van de Nederlandse spelers. Het werd uitgeprint en opgehangen. Nadat Telgenkamp in de finale de vijfde en beslissende shoot-out had gescoord, liep hij af op Danneberg, deed zijn wijsvinger voor zijn lippen en gaf een tikje tegen de keepershelm. Het leidde tot wat duw- en trekwerk. Nadat de stofwolken waren opgetrokken betuigde Telgenkamp spijt.

Woede-uitbarsting Duitse bondscoach Altenburg
Het was luid en duidelijk te horen voor de televisiekijkers. De woede-uitbarsting van de Duitse bondscoach Valentin Altenburg. Het gebeurde vlak voor het begin van het tweede kwart van de poulewedstrijd van Duitsland tegen Frankrijk. De Duitse dames leidden op dat moment met 2-0. In de korte pauze tussen de kwarten lijkt alles normaal te verlopen, totdat Altenburg merkt dat Anne Schröder uit de kring van speelsters stapt en met haar hoofd schudt. Hij schiet uit zijn slof tegen de middenvelder. ‘Anne, hou je mond en kom hier. Je lichaamstaal irriteert mij. Mijn hemel, verman jezelf nu.’ Schröder laat de uitbarsting over haar heen komen en reageert niet. Duitsland wint uiteindelijk met 5-1 en na afloop is volgens beide hoofdrolspelers alles weer koek en ei.

Rode kaart Indiër Amit Rohidas
Een rode kaart is een zeldzaamheid in het hockey. De Indiër Amit Rohidas had de twijfelachtige eer om tijdens de Olympische Spelen in Parijs uit het veld te worden gestuurd. Het gaat mis tijdens de kwartfinalewedstrijd van de Indiërs tegen Groot-Brittannië. In de zeventiende minuut duelleren Rohidas en Will Calnan rond de middenlijn om de bal. In dat duel raakt Rohidas met zijn stick het hoofd van zijn tegenstander, die naar de grond gaat. In eerste instantie wil de scheidsrechter een gele kaart en een tijdstraf van tien minuten geven. Hij vraagt zelf een referral aan. De videoscheidsrechter komt tot het oordeel dat er sprake is van opzet en adviseert daarom een rode kaart te geven. Een advies dat de scheidsrechter opvolgt. Rohidas wordt geschorst voor de halve finales. Daarin verliest India van Duitsland (3-2).

Arrestatie Australiër Tom Craig
Na de uitschakeling door de Oranje Heren besluit een aantal Australische spelers het Parijse nachtleven in te duiken. Voor Tom Craig eindigt het uitstapje in de cel. De voormalig speler van Klein Zwitserland wordt gearresteerd op verdenking van het kopen van cocaïne. Een dag later wordt de 142-voudig international zonder aanklacht weer op vrije voeten gesteld. In een kort statement gaat Craig door het stof. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden voor wat er in de afgelopen 24 uur is gebeurd. Ik heb een vreselijke fout gemaakt. Ik neem daar de volle verantwoordelijkheid voor. (..) Ik heb jullie allemaal voor schut gezet en dat spijt mij heel erg.’

Een leeg stadion
De aanblik van lege tribunes deed heel erg denken aan de Olympische Spelen van Tokio. Vanwege de coronapandemie werden de wedstrijden drie jaar geleden zonder publiek gespeeld. Dit keer is het geen pandemie, maar het verwachte naderende noodweer dat ervoor zorgt dat alle fans uit voorzorg worden geëvacueerd. Hierdoor worden het duel van de Oranje Dames tegen China en de herenwedstrijd tussen Spanje en Zuid-Afrika in een leeg Stade olympique Yves-du-Manoir gespeeld.

Hockeypanenka Vanessa Blockmans in shoot-outserie
Het was misschien wel een van de meest gewaagde shoot-outs van de Olympische Spelen in Parijs. Het lobje van Vanessa Blockmans tijdens de shoot-outserie in de halve finales tussen België en China. Nadat Charlotte Englebert de Red Panthers op 1-0 had gezet en de Chinese Yang Chen miste, verzilverde Blockmans haar poging. En hoe? Blockmans was nog maar nauwelijks in de cirkel toen ze stopte en de bal met een heerlijke boog over keepster Jiao Ye liftte. Via de lat plofte de bal in het doel. De beloning bleef uit, want België verloor uiteindelijk de shoot-outserie.

Huwelijksaanzoek Argentijnse speelster Campoy
Voor de sporters zijn de Olympische Spelen een onvergetelijke gebeurtenis. Parijs heeft voor de Argentijnse Maria Pilar Campoy een nog specialer tintje gekregen. Zij werd voor de start van het hockeytoernooi door haar vriend, de handballer Pablo Simonet, in het olympisch dorp in het bijzijn van teamgenoten ten huwelijk gevraagd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pablito Simonet (@pablitosimon)


Wat vind jij? Praat mee...