Lekker nagenieten (7): de mooiste Oranje-goals (+ gouden save)

We blijven deze week nog lekker hangen in de Parijs-roes. Al het moois van de Spelen laten we graag nog eens voorbijkomen. Uiteraard geldt dat ook voor de fraaiste Oranje-doelpunten. Stoelriemen vast, oortjes in. Hier komen ze op een rijtje. En natuurlijk vergeten we ook de allerbelangrijkste en laatste save van het toernooi niet. 

Duco Telgenkamp – Duitsland, finale (winnende shoot-out)
Natuurlijk weten wij ook wel dat dit niet de allermooiste was van Parijs. De rake, gouden shoot-out van Duco Telgenkamp was knap maar hoort niet bij de vijf mooiste goals van Oranje. En toch mag-ie niet ontbreken in dit rijtje. Waarom niet? Omdat het belang van deze goal nog veel belangrijker is dan schoonheid. Een schot dat de eerste olympische hoofdprijs in 24 jaar opleverde. Eentje voor in de geschiedenisboeken.

Thierry Brinkman – Spanje, halve finale (2-0)
Hij noemde het na de wedstrijd ‘de mooiste en belangrijkste goal’ die hij ooit had gemaakt. Toen wist Thierry Brinkman nog niet dat hij ook in de olympische finale zou scoren. Het doet niets af aan de schoonheid van ‘Brinkman Beuk’ die tegen Spanje liet zien. Een kiezelhard schot, waarmee Oranje een hele flinke stap zette naar medaille. Bovendien was het zijn eerste van het toernooi, waardoor deze poeier was voorzien van wat extra venijn.

Xan de Waard – Groot-Brittannië (1-0)
Er was geen betere manier voor de Oranjedames om aan de knock-outs te beginnen. En ook geen mooiere manier. Wat oh, wat viel-ie snel. En wat was-ie prachtig. De schitterende volley van Xan de Waard, die een scoop van Yibbi Jansen uit de lucht plukte en kiezelhard uithaalde. De mooiste uithaal van de ploeg van Paul van Ass. Eentje die vertrouwen gaf op het moment dat het echt moest gaan gebeuren.

 

Floris Wortelboer – Spanje, groepsfase (3-2)
Doelpunten maken in Oranje, dat doet Floris Wortelboer niet zo vaak. Beter gezegd, dat deed ‘Wortel’ niet zo vaak. Tot dit toernooi, toen hij zijn moyenne ineens opschroefde en er twee maakte. Die tweede was er bovendien eentje van uitzonderlijke klasse. Een solo, dwars door de defensie van Spanje in een wedstrijd waarin Nederland zich terugknokte van een 2-0 achterstand. Het onderstreepte het toptoernooi dat de vleugelverdediger speelde. Hij was dit toernooi een van die uitblinkers bij het gouden Oranje.

Maria Verschoor – België (3-0)
Het spel van de Oranje Dames ging niet altijd van een leien dakje. Mede door de geweldige winter rezen de verwachtingspatronen de pan uit. In Parijs flitste Nederland bij vlagen. Dat zag er dan wel meteen beeldschoon uit. Zoals deze treffer, uit de mooiste aanval van het toernooi. De driedubbele een-twee tussen Felice Albers en Freeke Moes en het lekkere intippen van Maria Verschoor. Dankzij de golden girls van Amsterdam stond het tegen België al bij de rust 3-0. Een voorsprong die nimmer meer in gevaar kwam tegen de ploeg, die vooraf als een van de grootste uitdagers werd beschouwd.

Anne Veenendaal – China, finale (winnende shoot-out)
Natuurlijk mag naast alle goals ook dit hoogtepunt niet ontbreken. De shoot-out die Oranje goud opleverde, dankzij de uitmuntende Anne Veenendaal. Haar redding zorgden uiteindelijk voor twee gouden hockeyplakken op een Olympische Spelen. En dat is nog nooit eerder gebeurd.

 


Wat vind jij? Praat mee...