Nederland heeft de rentree van Eva de Goede opgeluisterd met een eclatante 6-0 zege in de Pro League op een zwak China. Het was het laatste officiële duel voor Oranje in aanloop naar het WK, dat op 1 juli begint.
Daar was ze weer. Het medische mirakel van Oranje. De speelster die zeven maanden geleden openlijk twijfelde aan haar hockeytoekomst. ‘Of ik nog professioneel kan hockeyen, dat weet ik niet’, zei ze een paar dagen nadat ze een zware kruisbandblessure opliep.
Er stond een heel groot vraagteken achter de loopbaan van Eva de Goede. Tweevoudig wereldspeler van het jaar, drievoudig olympisch kampioen. In Zuid-Afrika, het land van haar verloofde, werkte ze in de luwte aan haar herstel. Het WK werd een droom die steeds dichterbij kwam. Omdat er toch wel een paar procent kans was dat het toch haalbaar was. Ze dacht aan andere sporters, die ook versneld terugkwamen van eenzelfde blessure. Aan voetballer Memphis Depay bijvoorbeeld.
Voorzichtig applausje na drieënhalve minuut
Ondertussen was er ook voorzichtigheid. Niet te optimistisch willen zijn. Elke tegenslag kon een wreed einde maken aan haar opmars. China-thuis werd een stip aan de horizon. Bij de laatste officiële duels voor het WK, wilde ze er weer staan. Als dat kon natuurlijk.
Het kon.
Dat bleek na drieënhalve minuut. Toen betrad De Goede het veld. Een voorzichtig applausje klonk vanaf de tribunes, dat z’n nummer 24 weer in de armen sloot. Opvallend: de middenvelder van HGC speelde vooral aan de linkerkant bij Oranje, dat na tien moeizame minuten een paar stenen trok uit de Chinese muur van bondscoach Alyson Annan.
Die brokkelde vervolgens in rap tempo af. Eerst leidde een domme inleverbal op de achterlijn de 1-0 in. Felice Albers profiteerde, versnelde en vond Maria Verschoor die vogeltjevrij voor de openingsgoal zorgde. Twee minuten later was het Albers zelf die vrij kon oplopen en de bal via de Chinese keeper binnenschoot.
Einde aan ongewone droogte
Kort daarop, in het begin van het tweede kwart, kreeg Nederland twee corners achter elkaar. De eerste werd gekraakt, die daarna werd raakgesleept door Frédérique Matla. De spits scoorde de afgelopen drie duels niet voor de nationale ploeg, voor haar doen een ongewone droogte.
Het werd een moeiteloos uitzwaaiduel voor Oranje, dat over anderhalve week begint aan het WK. Binnen vijf minuten na rust kreeg Nederland twee strafballen, die allebei benut werden door – wederom – Matla, die haar zelfvertrouwen opvijzelde en de grens van zeventig goals bereikte in Oranje. In hetzelfde kwart kreeg de thuisploeg hulp van keeper Xinhuan Li, die een lange pass compleet verkeerd inschatte. Ze kwam uit, zat mis en daardoor had Lidewij Welten een vrije doortocht naar de 6-0.
Waar is De Goede?
Ondertussen ging vanaf de tribune de blik naar de bank. Daar zat De Goede aan het eind van kwart drie niet meer. De routinier stond nog in het veld bij de 4-0, maar vertrok daarna onopvallend. In de slotfase keerde zij niet meer terug binnen de lijnen.
Haar teamgenoten gingen ondertussen op jacht naar een zevende treffer. Die bleef uit, ondanks een aantal goede kansen. Oranje kan zich vooral afvragen waarom het in de tweede ontmoeting zoveel stukken makkelijker ging dan een dag eerder, toen China maar met 2-1 werd geklopt. Die ruime zege was een fijne opsteker richting het WK, waar Nederland veel meer weerstand zal krijgen dan vandaag.
En De Goede? Die verscheen na afloop met een lach voor alle camera’s en kladblokjes. Zij had de afgesproken minuten – zestig procent van haar kunnen – gemaakt en nam daardoor een belangrijke horde richting de voltooing van dat medisch mirakel.
Nederland – China 6-0 (3-0)
13. 1-0 Verschoor
15. 2-0 Albers
18. 3-0 Matla (sc)
32. 4-0 Matla (sb)
35. 5-0 Matla (sb)
45. 6-0 Welten
1 Reactie
isa_orie
Het is bole kant