Oranje Dames laten fans in uitzwaaiwedstrijd dertien keer juichen

De duizenden Oranje-fans hebben zondagmiddag in Zwolle gekregen waarvoor ze naar de uitzwaaiwedstrijd van de Oranje Dames tegen Japan kwamen: veel doelpunten om lekker te juichen. Liefst dertien keer konden de veelal jonge fans hun handen stuk slaan en zwaaien met hun waaiers. Joosje Burg en Freeke Moes scoorden ieder vier keer in de 13-1 zege.

Beide teams treffen elkaar ook in de poulefase op de Spelen in Parijs. Vanuit die optiek gezien zou het treffen zondag in Zwolle een serieuze testmatch zijn, maar in de praktijk kwam daar niet veel van terecht. Na een kwart spelen stond het al 6-0, minder dan drie minuten per goal. Een scoreverloop dat meelijwekkend was voor het Japanse team, vandaar dat de speaker de Nederlandse fans opriep team Japan aan te moedigen.

Die support leidde in het tweede kwart zelfs tot een Japanse treffer uit een strafcorner van Shihori Oikwawa, de 35-jarige oud-speelster van Oranje-Rood. Maar daarmee was het Japanse kruit ook meteen verschoten. Nederland walste met fraaie aanvallen over de arme Japanse dames heen, die met 13-1 – hoe gek het ook klinkt – nog genadig weg kwamen.

Olympisch veld in Zwolle

Het krachtsverschil was zo groot dat het lastig is om een oordeel te geven over de daadwerkelijke vorm van de Oranje Dames, dertien dagen voor de openingswedstrijd tegen Frankrijk, op zaterdag 27 juli om 20.15 uur in het Yves-du-Manoir Stadion. De kunstgrasmat in dat prachtige stadion is nagenoeg gelijk aan het veld dat in Zwolle ligt. Dat was een van de redenen om de uitzwaaiwedstrijden voor Parijs in de Overijsselse hoofdstad te houden. Op de blauwe Zwollese veld heeft Paul van Ass twee duels (dinsdag is wedstrijd twee) om verder te schaven aan de olympische vorm van zijn gouden team.

Oranje-fans moedigen hun helden aan op het ‘olympische veld’ van hockeyclub Zwolle . Foto: Willem Vernes

Die vorm was er twee weken geleden tijdens de Pro League-duels in Utrecht en Amsterdam duidelijk nog niet. Tegen zowel België als Duitsland zocht Oranje naar het juiste ritme, naar het vloeiende samenspel. In Utrecht verloor Nederland zelfs met 1-2 van België. Volgens Van Ass zakte zijn ploeg daar voor het eerst onder zijn leiding door de ondergrens. In het tweede duel tegen België maakte Oranje drie kwarten lang indruk, maar kostte het nog veel moeite om de 2-1 over de streep te trekken. Tegen Duitsland in het laatste duel was het niet veel beter. De 1-0 winst boezemde de concurrentie weinig angst in.

Vleugelspel

De 13-1 overwinning zal bij de grote concurrenten als Argentinië, China, België en Australië mogelijk wel voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen, maar niet direct tot knikkende knieën leiden. Daarvoor is het team van coach Jude Menezes internationaal een veel te kleine speler. Na Frankrijk is het in de olympisch poule van Nederland het laagst geplaatste land. Het behalen van de tweede ronde wordt voor de Aziaten al een sinecure.

Die kwartfinale gaat Oranje op zeker halen, maar dat is slechts een tussenstap naar het uiteindelijke doel: prolongatie van de olympische titel. Als het aan Van Ass ligt, wordt die plak behangen met fraai, aanvallend spel. Tegen Japan kon Oranje wat dat betreft haar hart ophalen. Zeker in het eerste kwart was het – ondanks de tegenvallende tegenstand – genieten om naar het aanvalsspel van Oranje te kijken.

Joosje Burg (links) en Felice Albers vieren een treffer. Foto: Willem Vernes

Opvallend was vooral het vleugelspel van de ’s wereldse beste dameshockeyploeg. Oranje combineerde veelvuldig over de achterlijn om vervolgens de bal terug te leggen waar de spitsen klaar stonden om uit te halen. Joosje Burg scoorde zo de 2-0 en 5-0. Frederique Matla de 3-0. Het waren stuk voor stuk lekkere treffers. De overige doelpunten in het eerste kwart werden gemaakt door Freek Moes (twee) en Maria Verschoor.

Cornervariant

Na de 6-1 van Oikawa ging Oranje onverdroten verder met aanvallen. Zo gemakkelijk als in het eerste kwart de doelpunten vielen, ging het niet. Maar dat had meer te maken met het ontbreken van scherpte in de afronding, dan dat het een verdienste van Japan was.

Opvallend was nog wel de 7-1 van Felice Albers, die een strafcorner van Renée van Laarhoven fraai binnentipte. Een variant die Nederland zelden speelt en door de concurrentie ongetwijfeld uit de ontvangen videobeelden gaat knippen. Met kanonnen als Yibbi Jansen en Matla op de kop krijgen de corneranalisten bij de tegenstanders er zo nog een uitdaging bij.

En weer een treffer van Joosje Burg. Foto: Willem Vernes

De analisten zullen mogelijk ook goal 9 van Oranje nog wel extra onder de aandacht brengen om de kracht van Nederland te onderstrepen – voor zover dat nog nodig is. Bij die treffer in het vierde kwart maakte Matla indruk met een geweldig rush langs de linkerkant. Haar halfhoge voorzet werd door Burg met een heerlijke stickbeweging gepromoveerd tot de 9-1.

Avondje klappen

Daarmee was het feest voor de Oranje-fans nog niet voorbij, want in de slotfase gaf de regerend wereldkampioen nog wat gas bij en zakten de Japanners door hun hoeven. Smachtend naar het einde keken naar ze naar het scorebord, dat veelvuldig haperde maar uiteindelijk bij 13-1 bleef steken.

Foto: Willem Vernes

Dinsdag is uitzwaaiwedstrijd twee in Zwolle. Voor Japan geen duel om naar uit te kijken. Reis je als fan af naar Zwolle, bereid je dan voor op een avondje klappen.

Nederland – Japan  13-1 (8-1)
3. Freeke Moes 1-0
5. Joosje Burg 2-0
7. Frederique Matla 3-0
9. Maria Verschoor (sc) 4-0
11. Joosje Burg 5-0
13. Freeke Moes 6-0
17. Shihori Oikawa (sc) 6-1
20. Felice Albers (sc) 7-1
27. Freeke Moes (sc) 8-1
46. Joosje Burg 9-1
47. Joosje Burg 10-1
48. Freeke Moes 11-1
51. Felice Albers 12-1
53. Pien Dicke 13-1


6 Reacties

  1. MerelvanderHulst

    belachelijk dat dit niet werd uitgezonden ergens…

  2. robdux

    Doodzonde dat er zo weinig tegenstand in de wereld is. Het is echt een Nederlandse sport. Net zoals korfbal. Het zou toch leuk en goed zijn als landen buiten Europa ook een echte clubcultuur gaan opzetten. Ontzettend waardevol. De meisjes van nl o16, o18 en jong oranje zullen ook wel weer met twee vingers in de neus winnen. Toch fijn dat een aantal (grote) clubs echt goed kader hebben, waardoor de KNHB en bondscoaches kunnen profiteren van de goed opgeleide spelers / speelsters.

    1. tom-kool

      Hockey is geen Nederlandse sport maar een mondiale sport wat je van korfbal niet zeggen kan. Hockey wordt op alle continenten gespeeld, en buiten Europa zijn er wel degelijk sterke teams, denk daarbij maar eens aan Argentinië, Australië en China. Het is waar dat het Nederlandse Dames hockey al jaren boven gemiddeld goed presenteert. De laatste pro-league wedstrijden hebben echter ook laten zien dat dit niet vanzelfsprekend is.

    2. robdux

      In Australië spelen ze ook korfbal. Kunnen er geen klap van. Zo is het ook met het hockey. Je mag het een mondiale sport noemen, maar als je kijkt naar de hoeveelheid hockeyers in die landen is het geen mondiale sport. En is het meer dan logisch dat we alles dik winnen.

  3. jaapvanderzanten

    Wat een fantastische uitslag! Na de Pro league een stuk beter! Helaas niet kunnen zien maar de uitslag zal niet liegen. Goed dat de spitsen allemaal scoren. Lekker voor het zelfvertrouwen.

  4. robvisser

    Helemaal eens met @tom-kool. Hockey is mondiaal en de concurrentie in de top wordt alsmaar groter. Nederland zal er weer hard voor moeten werken om straks in Parijs te schitteren. Het zal beter moeten dan in de laatste Pro League wedstrijden. De 13-1 tegen een ploeg als Japan is knap en opvallend. Oranje moet gretig en in vorm zijn en zal moeten pieken op het juiste moment.


Wat vind jij? Praat mee...