Oranje Dames zwaaien Nederland uit met zes treffers tegen Japan

De Oranje Dames hebben de galavoorstelling van zondag tegen Japan, dinsdag geen passend vervolg kunnen geven in de afsluitende uitzwaaiwedstrijd tegen diezelfde ploeg in Zwolle. In tegenstelling tot zondag, toen het liefst 13-1 werd, kon de Aziatische selectie de soroban (Japans telraam) in de tas laten. Het bleef na zestig minuten bij 6-1.

Die overwinning van de regerend olympisch kampioen was natuurlijk nog steeds overtuigend, maar de teleurstelling bij de Oranje-fans was voelbaar. Na de geweldige wedstrijd van zondag waren ze toch met 3.500 man naar Zwolle gekomen om te juichen. Veel te juichen. Liever meer dan zes keer.

Ook bij bondscoach Paul van Ass stond het gezicht tijdens en na afloop van het uitzwaaiduel allerminst vrolijk. Natuurlijk had de ervaren coach geen herhaling van zondag verwacht, maar in het veld ging er bij Oranje ook te veel mis om met een glimlach in de bus te stappen. Oranje speelde slordig, miste veel kansen en gaf achterin niet alleen onnodig veel kansen weg, maar kreeg opnieuw een tegentreffer (uit een strafcorner) te verwerken.

Juichende fans in Zwolle. Foto: Willem Vernes

In de laatste testcase voor de openingswedstrijd van Oranje op de Spelen is dat natuurlijk geen reden om bezorgd af te reizen naar Parijs. Immers, vanaf 27 juli in Parijs is alles anders. Dan gaat het om het echie, staat iedereen op scherp en zijn de speelsters op en top fit en uitgerust. Maar toch… Nog een keer winnen met dubbele cijfers was wel lekkerder geweest, dan deze wat stroeve overwinning op de ploeg die in de laatste olympische poulewedstrijd ook de tegenstander is.

Japanse muur

Nederland kan ervan uitgaan dat Japan dan dezelfde verdedigende tactiek gaat hanteren als dinsdag in de tweede uitzwaaiwedstrijd. De gasten hadden duidelijk geleerd van de wedstrijd van zondag. Toen namen de Aziatische speelsters de befaamde omotenashi (gastvrijheid) wel erg letterlijk en boden Nederland alle ruimte in de cirkel om een monsterscore te behalen. Dinsdag was het geen Japans open huis op het Zwolse blauwe hoofdveld. De Aziatische speelsters metselden nu heel gedisciplineerd en vakkundig vanaf de 23-meterlijn een rode muur.

Ze maakten hierdoor de ruimten bijzonder klein, waardoor kansrijke Nederlandse aanvallen veelvuldig werden onderbroken door een Japanse stick. Dat was enerzijds een compliment voor het Japanse team, maar Nederland werkte dit ook in de hand door slordiger dan zondag te spelen. Balletjes werden te vaak net te hard of net niet in de stick van een medespelers gegeven. Dat haalde de snelheid uit een aanval, waardoor de Japanners alle kans hadden om de linies te sluiten.

Dode spelmomenten

Niettemin kreeg Oranje in het eerste kwart nog diverse open kansen, maar Renée van Laarhoven, Xan de Waard en Felice Albers wisten die niet te verzilveren. Net als zondag zorgde aanvaller Freeke Moes voor de openingstreffer. Ook nu was het een backhand in de lange hoek die de duizenden toeschouwers op de banken bracht. De 1-0 was ook de stand na het eerste kwart. Hoe anders was het zondag toen het na 15 minuten spelen 6-0 stond.

Freeke Moes juicht na de 1-0. Foto: Willem Vernes

Het tweede kwart liet grotendeels hetzelfde beeld zien als het eerste. Nederland speelde wel wat beter, maar van de door Van Ass zo gewenste staat van bevrijding was weinig te merken. Oranje had twee dode spelmomenten nodig om de voorsprong te verruimen. Eerste benutte Yibbi Jansen een strafbal, waarna de middenvelder, die opmerkelijk genoeg zondag niet scoorde, uit een strafcorner de 3-0 maakte. Met die stand gingen beide ploegen ook rusten.

Moeizaam

Net als zondag was het derde kwart van Nederland het minste. De ploeg van Van Ass kwam moeizaam uit de kleedkamer. Kansen werden er wel gecreëerd, maar overtuigend was het spel allerminst. Japan kreeg zowaar hoop op meer en verliet de defensieve stellingen steeds vaker. Dat resulteerde uiteindelijk zelfs in een tegentreffer, die uit een strafcornervariant werd gescoord: 3-1. De gezichten bij Oranje stonden somber.

Felicitaties van Xan de Waard voor Yibbi Jansen. Foto: Willem Vernes

Die klaarden overigens wel op in het laatste kwart, waarin Oranje het enorme krachtsverschil toch nog in meer doelpunten uitdrukte. Achtereenvolgens Felice Albers, Matla (strafcorner) en Maria Verschoor bepaalden de eindstand op 6-1.

Terwijl de regen met bakken naar beneden kwam, zwaaiden de Oranje-speelsters, die allemaal fit het einde haalden, nog een keer naar het Nederlandse publiek.

En nu: en route vers Paris.

Nederland – Japan 6-1 (3-0)
1-0 Freeke Moes
2-0 Yibbi Janssen (sb)
3-0 Yibbi Janssen (sc)
3-1 Rui Takashima
4-1 Felice Albers
5-1 Frédérique Matla (sc)