Paul van Ass stopt als bondscoach van de Oranje Dames

De succesvolle samenwerking tussen bondscoach Paul van Ass en de Oranjevrouwen krijgt geen vervolg. De 64-jarige oefenmeester en de KNHB hebben besloten hun overeenkomst die na Parijs afliep, niet te verlengen. ‘Ik voel dat ik nu niet een avontuur wil aangaan van vier jaar, naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.’

Van Ass begon zijn periode bij de Oranjevrouwen in september 2022, als opvolger van interim-bondscoach Jamilon Mülders. Onder leiding van Van Ass bevestigde de Nederlandse ploeg haar status als de onbetwiste nummer één van de wereldranglijst, met aanvallend en vaak oogstrelend hockey.

Oranje won met Van Ass aan het roer de FIH Pro League 2022-2023 en veroverde in de zomer van 2023 in Mönchengladbach ook de Europese titel. Ook de Pro League van 2023-2024 werd een prooi voor een oppermachtig Oranje, dat haar suprematie begin deze maand bekroonde met de olympische titel in Parijs. Onder Van Ass won Oranje 45 van haar 48 interlands, vaak met een enorm verschil in doelpunten.

Paul van Ass in overleg met Oranje’s topscorer Yibbi Jansen tijdens de Spelen van Parijs. Foto: Willem Vernes

‘De afgelopen twee jaar ben ik met veel plezier bondscoach geweest van een geweldige en ambitieuze groep hockeysters,’ laat Van Ass in het persbericht van de KNHB weten. ‘De reis die we afgelegd hebben was bijzonder en het is geweldig dat we die samenwerking hebben kunnen bekronen met een mooie gouden medaille in Parijs. Maar nu is het tijd vooruit te kijken. Ik voel dat ik nu niet een avontuur wil aangaan van vier jaar, naar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.’

Plezier en spelvreugde

Van Ass werd bondscoach na een uiterst onrustige periode binnen het Nederlands elftal, waar het prestatieklimaat ongezonde vormen had aangenomen. Zijn belangrijkste missie was verder bouwen aan het veilige sportklimaat dat door zijn voorganger Jamilon Mülders was gecreëerd.

‘Paul heeft niet alleen de speelwijze maar ook de onderlinge verbinding veranderd’, licht Clarinda Sinnige, technisch directeur van de KNHB, toe. ‘Het plezier en de spelvreugde op het veld die het team de afgelopen twee jaar uitstraalde, zijn daar zichtbare tekenen van geweest. Op geheel eigen wijze heeft Paul het team dichter bij elkaar gebracht en geïnspireerd. De speelsters en de KNHB zijn hem daar enorm dankbaar voor.’


6 Reacties

  1. robdux

    Bizar. Wat zit er echt achter? Spelers, knhb?

    1. ceesdevries

      van Ass zelf? Je weet het niet he.

    2. christiaan-loeber

      Waarom moet er iets anders achter zitten? Ik kan me indenken dat hij op 64 jarige leeftijd zich niet voor vier jaar wil vastleggen. Mooi toch dat er ruimte komt voor jongere coaches? Marijne, Ehren , Schopman of Dijkstra. De keuze is reuze.

    3. robdux

      Hij laat het team niet zomaar zitten en weg is hij. Daar zit denk ik wel meer achter. Overigens heeft hij het goed gedaan. Er was rust en duidelijkheid.

  2. robvisser

    Ben benieuwd wie hem gaat opvolgen. Zijn speelwijze was wat mij betreft te riskant, wat ertoe leidde dat de Oranje verdediging meer onder druk kwam te staan dan ooit tevoren. Ook incasseerde het team meer tegengoals dan voorheen. Het was echt te wisselvallig wat de Oranje dames onder Van Ass lieten zien. Ik hoop dat de volgende bondscoach meer rust en zekerheid inbouwt, teruggaat naar een 'passing game' met 'give and go' hockey.

  3. lars-gillhaus

    De man is op een moeilijk moment met bijna geen kennis van Dames hockey ingestapt. Heeft de rust 'in de tent' hersteld voor zover Jamilon dat nog niet had gedaan. Heeft een paar moeilijke beslissingen genomen (Eva - Margot - Lidewij - Josine) en heeft ondanks (of dankzij ?) dat alles Pro-League gewonnen, EK gewonnen en Olympisch goud gewonnen, noem het maar 'wisselvallig'. Dat alles met ook nog eens een bijna geheel nieuw begeleidingsteam wat ie had te managen. Me dunkt een "job well done"


Wat vind jij? Praat mee...