Weg richting Oranje ligt open voor Ehren na vertrek bij België

Raoul Ehren heeft zijn taken neergelegd als coach van de Belgische vrouwenploeg. De Belgische bond KBHB meldt dat beide partijen uit elkaar gaan. Daarmee ligt de weg voor de Brabander, die onlangs is benaderd door de KNHB, open richting de Oranje Dames. Bij de olympisch kampioen is een vacature ontstaan na het vertrek van bondscoach Paul van Ass.

Ehren werd in december 2020 aangesteld als bondscoach van de Belgen. Hij leidde zijn ploeg naar EK-zilver en -brons  en haalde op de afgelopen Olympische Spelen de halve finale met de Red Panthers. Daarvoor reeg de 51-jarige coach de prijzen aaneen bij de vrouwen van Den Bosch. Met de ploeg uit zijn woonplaats werd hij negen keer landskampioen en won hij zeven Europese hoofdprijzen.

Drie weken geleden gaf Van Ass aan dat hij niet verder wilde als bondscoach, na de gouden Spelen van Parijs. Ehren, ook voormalig coach van Jong Oranje, werd vrijwel direct tot topkandidaat gebombardeerd.

 


23 Reacties

  1. Runa Honig

    Ik zou voor een wat jongere coach gaan met frisse ideeën, die wil doorselecteren. Niet iemand die te veel historie heeft met de meiden van Den Bosch. Dat lijkt me helemaal niet goed voor de cultuur, maar op die uitspraak zal wel weer kritiek komen.

    1. RemcoVeer

      Wie dan?

    2. edwin-smolders

      Ik zou voor de best beschikbare kandidaat gaan met ervaring in het dameshockey, die weet hoe hij talentvolle jeugdige speelsters in moet passen, die alles weet over de (inter)nationale hockeywereld, die vernieuwend kan denken en een uitstekende vertegenwoordiger voor de hockeysport is. Oooh sorry, zeg ik nou Raoul Ehren.

  2. wouter-mijnsbergen

    Misschien eens out of the box, Pasha Gademan?

  3. Sjang Fijen

    De nederlandse hockeywereld mag in de handjes knijpen wanneer Raoul Ehren het stokje als bondscoach van de Oranje dames overneemt. Raoul, jeugdig van geest en jaren met een karrevracht vol ervaring en briljante resultaten, stressbestendig naar is gebleken wordt een aanwinst voor Dames Oranje.. Op fietsafstand van Raoul woont zijn collega van heren Oranje Jeroen Delmee, altijd prettig voor de afstemming. . Nu maar hopen dat Ehren ja zegt tegen de hockeybond. We hopen en verwachten met zijn allen van wel. Halls und Beinbruch Raoul. Sjang

  4. Mark Bouwman

    Er wordt weer eens bewezen dat (meerjarige) contracten of overeenkomsten in het hockey eigenlijk niets waard zijn.

    1. aernoud-lippmann

      Hij had clausule in zijn contract dat hij weg zou mogen als Nederland hem wilde hebben ! Dus niet heel verrassend toch …..🤷‍♂️

  5. davidaltes

    Ik vraag me af of Ehren hier verstandig aan doet. Wat kan hij nog winnen met de Nederlandse dames? Met de Belgische dames kon hij nog enorme stappen maken. Het is ook naar de Belgische bond niet correct. Verder ben ik het met Runa Honig eens dat de KNHB wat creatiever had kunnen zijn in het zoeken naar een opvolger. Dit is wel erg voorspelbaar.

  6. nicovisch

    Geen objectieve keuze. De dames van een bepaalde club zullen wel blij zijn.

    1. edwin-smolders

      “Geen objectieve keuze”….De verantwoordelijken binnen de KNHB maken deze keuze en volgens mij heb ik ergens gelezen dat de spelersraad van de Oranje dames (met hierin speelsters van verschillende clubs) ook is geraadpleegd. “De dames van een bepaalde club zullen wel blij zijn”…..is zowel een aanname als vooral ook een walgelijke insinuatie. Afgaande op die laatste uitspraak hadden de dames “van een bepaalde club” (zoals jij dat noemt) de afgelopen decennia voldoende te klagen qua aanstellingen van bondscoaches. Gelukkig redeneren de dames “van een bepaalde club” (zoals jij dat noemt) niet als Calimero’s, maar altijd vanuit hun eigen kracht en halen zij als individu/team kracht uit een tegenslag. Je moet je namelijk focussen op de dingen waar je wel invloed op hebt….dat is ook kwaliteit. Een (bonds)coach maakt geen selectie/opstelling, dat doen de spelers/speelsters zelf.

  7. lynnBosman

    Zeer capabele coach. Ik verwacht ook niets anders dan dat hij de beste speelsters uit Nederland selecteert en niet van Den Bosch. Hij gaat toch ook dan voor Goud? Ik vind het wat vreemd dat mensen er nu al vanuit gaan dat hij aan vriendjespolitiek gaat doen. Misschien eerst een kans geven? @Davidaltes: Hij had een clausule in zijn contract dus dit is echt niet verrassend mocht hij het doen. Wat er te winnen valt? Het gat groter maken met de rest van de wereld? Maar eerst maar eens afwachten wat er uitkomt en of hij coach wordt.

  8. Mark Bouwman

    @lynnbosman tussen "mocht het doen" en "daadwerkelijk doen" zit iets wat ik als ongemakkelijk zou willen benoemen.

  9. peter-de-ruiter

    Las in het AD dat de Belgen niet heel blij zijn. Kan ik me enigszins voorstellen, maar aan de andere kant had hij deze wegloop clausule wel in zijn contract zijn. Ben heel benieuwd hoe dit straks gaat. Denk inderdaad dat hij veel meer stappen kan maken bij de Belgen waar de weg naar boven open staat - zeker na de teleurstellende 4e plek op de Spelen.

  10. Piensmits

    Wat een kinderachtige reactie Nicovisch, hier doe je de Bossche dames zwaar tekort mee. Ze dwingen zelf hun selectie af onder verschillende (!!!!!) coaches. Had je ook zo gereageerd als het de oudcoach van SCHC was? Of Amsterdam? Oh wacht, zat Annan niet bij Amsterdam? En sliep Veenendaal niet bij Annan in huis? Maar dat was wel oké omdat het geen Den Bosch was? Waar ben je bang voor? Dat Jansen niet meer eerste keus corner is of Koning (onder Annan wèl eerste keus) weer eerste keus wordt? Ehren, indien hij het wordt, heeft er niets aan om niet de beste speelsters van Nederland op te stellen. Het zit je blijkbaar nog steeds hoog dat SCHC weer geen kampioen werd. Maar op het zo op de speelsters af te spelen, bah.

  11. Piensmits

    Runa, waarom zou Ehren niet willen doorselecteren? Waar baseer jij dat op? Heeft hij bij België ook gedaan. En wie zouden er dan van (blijkbaar) Den Bosch doorgeselecteerd moeten worden? De beste man is al ruim 3 jaar weg bij Den Bosch. En Nicovisch, als dat de mentaliteit is bij SCHC wordt mij het e.e.a. duidelijk. Naar jezelf kijken, niet naar anderen en niet in een slachtofferrol kruipen. In die spelersraad zit volgens mij ook ene X de Waard.

  12. robdux

    Raoel is een prima keuze. Een coach wil winnen en zal daarvoor de beste spelers kiezen. Vreemd dat er nu al aan zijn integriteit wordt getwijfeld. Pien ik denk dat de reacties vanuit Amsterdam en Bilthoven echt niet namens deze verenigingen zijn. Sta er boven joh. Wat ik veel pijnlijker zou vinden, is dat Ehren “ja” zou hebben gezegd tegen België en nu een paar weken later bedankt. Ik las dat de Belgen juridische stappen overwegen. De KNHB heeft altijd zijn mond vol over respect en sportiviteit. Als het klopt wat er in de krant staat, zijn deze uitspraken niet meer serieus te nemen. Maar goed wij mogen als Nederland ons zelf in de handen knijpen als Ehren het gaat doen.

  13. thomjanssen89

    Beste Pien, je hoeft niet te zeggen dat dit de mentaliteit is bij SCHC. Raoul is natuurlijke de meest geliefde vrouwen coach die er is, als ik voor DB was had ik het ook fantastisch gevonden. Het voelt voor niet DB'ers denk ik hetzelfde als Kai de Jager die coach is bij jong oranje en ook bij Kampong en daar speelt nu ook opeens 1/3 van jong oranje. Dat gevoel krijgen mensen daarbij iemand met zo'n lang en succesvol verleden bij Den Bosch kent hun natuurlijk 100 x beter dan andere meiden. Ik vind het überhaupt al een gek verhaal Raoul had een super mooi groeiend Belgisch team waar die ook een contract had, en zodra de deur naar Nederland opent komt hij hierheen dat is natuurlijk niet netjes tegen de Belgische hockeybond.

    1. eugeappel

      Ik weet niet wat je hier mee wilt zeggen, maar er spelen nu al 7 speelsters van HCDB bij het “grote” Oranje en 3 bij jong Oranje. Tel zelf maar uit hoeveel % dat is…..Of moeten die nu naar een andere club als Raoul wordt aangesteld…..

  14. lynnBosman

    ^Ik heb het gelezen inderdaad. Als er een clausule in het contract is dan geef je iemand toch een uitweg. Ik las dat hij in mei verlengd heeft, hij zal deze clausule niet voor niets erin hebben laten zetten. Nederland staat vrij om te informeren toch? Wellicht niet heel netjes, maar niks strafbaars. Ik snap dat de Belgen teleurgesteld en woedend zijn, dat zou andersom ook het geval zijn. Net als nu in het atletiek Nederlanders overstappen naar België. Maar tot er iets getekend is, heeft deze discussie niet zoveel zin. Vond dit wel een mooi stukje voor de mensen die zich afvragen wat Ehren te winnen heeft: Van Ass wist met zijn vaardigheden als people manager een betere sfeer te creëren. Hockeytechnisch was het, ondanks de vele overwinningen, echter niet altijd ideaal onder Van Ass. Ook op de Olympische Spelen van Parijs had Nederland het meerdere keren verrassend lastig en in de finale werd pas zeer laat een gelijkmaker gemaakt tegen het technisch veel minder vaardige China. De verwachting is dat met name op tactisch vlak meer mogelijk is onder Raoul Ehren. (eurosport.nl)

  15. eugeappel

    Tjongejonge, wat een discussies en wat een afgunst. Dit slaat werkelijk nergens op. Raoul is nog niet aangesteld en wordt door sommigen al de grond ingeboord. Ongelooflijk en wat een voorbeeld voor de jeugd. Is het niet zo dat er steeds gevraagd wordt respect voor elkaar te hebben? Zowel in als buiten het veld… En al deze mensen die zo negatief en onsportief zijn, zijn ook de mensen die waarschijnlijk steeds zeggen: pfff, wat is de wereld toch verrot… Dus één advies aan deze personen: verbeter de wereld en begin bij jezelf!!!!!

  16. werner-cats

    Ik heb geen voorkeuren voor een van de topclubs en ben verbaasd over het negatieve gezemel in sommige comments. Ehren is vermoedelijk de best gekwalificeerde kandidaat met bewezen resultaten, je kan blij zijn als hij België opzegt om Nederland te gaan coachen. Welkom Raoul.

  17. lenny-baker

    In de sport is het wel zo netjes dat je bij een contract aangeeft of opneemt dat je overstapt als er een werkgever komt die sportief of financieel interessanter is. Dat heeft hij kennelijk met een clausule in zn contract gedaan! Tegelijkertijd kan België bedenken dat Ehren Nederland heel erg graag wil doen. Zijn naam werd al ongeveer 10 jaar genoemd en hij is het aan paar keer niet geworden. Nu komt die kans dan eindelijk. Dit is ook gewoon de beste keuze. Dan kan je creatief gaan doen, maar heb je niet de beste keuze.

  18. adrievandeparel

    Nederland heeft/krijgt nu goede bondscoaches , Jeroen heeft pas 1 groot toernooi gewonnen Olympische Spelen. Ook de Pro League , er zullen nog grote successen bij komen. Raoul heeft Europese clubkampioenschappen gewonmen en Nederlandse Kampioenschappen , Nederland is zowel bij de vrouwen als de mannen , de beste van de wereld.


Wat vind jij? Praat mee...