Poules EK 2025: Oranjemannen tegen Belgen, dames tegen Duitsland

De poule-indeling voor het EK van 2025 is bekendgemaakt. De Oranjemannen nemen het in Mönchengladbach op tegen België, Spanje en Oostenrijk. De Nederlandse dames treffen Duitsland, Ierland en Frankrijk.

België is de meest aansprekende tegenstander van de ploeg van Jeroen Delmée in deze poule A. De Red Lions waren op het vorige Europees kampioenschap, dat eveneens in Mönchengladbach werd gehouden, in de halve finale ook de opponent van Nederland. Dankzij een late treffer van Duco Telgenkamp won Oranje toen met 3-2. Dat was een belangrijke stap naar de Europese titel, die twee dagen later werd veroverd. 

België stelde teleur op de Spelen van Parijs, waar de titelhouder al in de kwartfinale werd uitgeschakeld. Dat was de verdienste van toernooiverrassing Spanje, dat vervolgens in de halve finale van Oranje verloor (4-0) en ook in deze poule zit. Oostenrijk, dat nog nooit verder kwam dan de zevende plek op een EK, is de absolute outsider in de groep.

Parijs 2024 – Marijn Veen aan de bal tijdens de wedstrijd tegen Duitsland. Anne Schröder in de achtervolging. Foto: Willem Vernes

Uitkijken voor Die Danas

Duitsland is de zwaarste tegenstander van de Oranje Dames. Dat Die Danas een ploeg zijn om rekening mee te houden, bleek wel tijdens de groepsfase van de Olympische Spelen. Nederland had toen alle moeite om de Duitsers te temmen en won dankzij een late goal van Marijn Veen met 2-1. 

Ook de Nederlandse vrouwen zijn volgend jaar in het Roergebied de regerend kampioen. Ierland en Frankrijk zijn de underdogs in poule A. De Ierse dames plaatsten zich niet voor de Olympische Spelen. Gastland Frankrijk was daar uiteraard wel aanwezig, maar verloor alle vijf haar wedstrijden. 

Het EK van 2025 wordt gehouden van 8 tot 17 augustus in het Warsteiner Hockeypark. Hoewel het speelschema nog niet rond is, zijn er al wel kaarten te koop.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deutscher Hockey-Bund (@dhb_hockey)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deutscher Hockey-Bund (@dhb_hockey)


Wat vind jij? Praat mee...