Oranje presteert met gelijkspel ondermaats in heerlijke ambiance

Het Nederlands elftal is het EK zaterdagavond matig begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen gastland België. De titelverdediger begon sterk, kwam in het eerste kwart verdiend op 1-0, maar gaf die voorsprong uit handen en raakte soms zelfs het initiatief kwijt.

De wave ging door het stadion, ten teken dat het met de sfeer wel goed zat. Veel Oranjesupporters waren de grens overgestoken om de nummer één van de wereld met eigen ogen te zien winnen. Het gezang van het Oranje-publiek tijdens het Wilhelmus steeg bizar genoeg boven de muziek uit.

Muisstil werd het vervolgens bij het volkslied van België, om de Red Panthers de gelegenheid te geven a capella te zingen. Maar tijdens de wedstrijd lieten de Belgische supporters zich net als de Nederlanders luidkeels horen. Zeker wanneer hun ploeg zich op de helft van Oranje nestelde. Het zorgde voor een lekkere sfeer, in een meeslepende wedstrijd waarin de Belgen prima meededen.

België is uit een strafcorner op gelijke hoogte gekomen. Foto: Willem Vernes

Doelpunt Matla

Na acht minuten ontplofte het Oranjepubliek na een mooie aanval van Nederland, met haar backhand afgerond door Frédérique Matla, op aangeven van Laurien Leurink. Het was de start die Oranje zich wenste, in de jacht op een olympisch ticket en de tweede EK-titel op rij. Het team van Alyson Annan moet de komende week de favorietenrol zien waar te maken. Nederland verliest al een lange tijd niet meer, maar onaantastbaar is de ploeg ook weer niet, bleek in de Pro League. Daarin won Oranje bijna alles, maar was het spel niet altijd even fantastisch. Net als nu, tegen België.

In het tweede kwart begonnen de Red Panthers zich al meer te laten gelden. Hun eerste grote kans zat er vlak voor rust aan te komen. Het was Jill Boon die een schot op doel vuurde: het eerste schot van België, na bijna een half uur. Josine Koning, na rust zoals verwacht vervangen door Anne Veenendaal, moest zich strekken, maar het schot ging naast.

Ireen van den Assem vecht een duel uit. Foto: Willem Vernes

Gelijkmaker van België

Hachelijk was het moment kort na rust, waarbij het doelpunt van België dan toch leek te vallen. Stephanie vanden Borre tenniste de bal in het doel, maar de arbitrage leek al voor een strafcorner te hebben gefloten. Nederland vocht het doelpunt aan bij de videoscheidsrechter en deed dat succesvol. De strafcorner die de Belgen kregen, ging er niet in, maar Oranje was nu echt gewaarschuwd.

Een striemend fluitconcert van het Belgische publiek voor een groene kaart voor Michelle Struijk paste perfect in de heerlijke ambiance. België begon steeds meer in een stunt te geloven en Nederland was het soms even helemaal kwijt. Vlak voor het einde van het derde kwart viel ie dan opeens: de gelijkmaker van de Belgen. Michelle Struijk reageerde alert op de rebound van een strafcorner.

Vijftien minuten had Nederland toen nog om de schade te repareren. Vijftien werden er tien. Tien werden er vijf. Gek genoeg slaagde Oranje er niet in ook nog maar één uitgespeelde kans te creëren, terwijl de Belgische supporters het van de Nederlandse aan het winnen waren en België juist vleugels kreeg. In de slotfase was het spel van het Nederlands elftal veel te slordig om een doelpunt af te dwingen, waardoor de 1-1 op het scorebord bleef staan. Er is duidelijk werk aan de winkel voor het volgende duel tegen Spanje dat Nederland maandagavond speelt.


26 Reacties

  1. circlestorm69

    Zo lang over de nu voor België spelende Raye praten en dan niet zeggen dat ze de vriendin van Ireen vd Assem is. Dat was nou leuke info geweest 🤷🏻‍♂️

    1. frank-hagemans

      Tactisch is Nederland door het ijs gezakt.

  2. francakh

    Wel heel veel fouten met de scheidsrechters ... die eerste Belgische goal, die gele kaart ...

  3. francakh

    Waarom gaan we alleen maar lopen met de bal ... denk aan die eerste goal dames!

    1. sapi

      Idd . Echt eerste kwart mooi hockey. En het wordt daarna minder en minder. Onrustige achterhoede. Lopers op middenveld en voorin.

  4. francakh

    Overigens rare volgorde van wedstrijden. Meestal begin je als hooggeplaatste tegen de laagst geplaatste etc. Nu precies andersom. De schema’s lijken random.

  5. Kittyvms

    Klopt elke linie veel van hetzelfde. Behalve Margot en Malou 2 harde werkers die kunnen lopen, verdedigen en een actie in huis hebben. Mooie complete speelsters

  6. jipijipi

    @hockeyliefhebber12 En/Of de slimme, ondergewaardeerde zerbo.

  7. Runa Honig

    De dames hadden na Rio helemaal geen tegenstand meer en zijn daardoor in slaap gesust. Ze waanden zich onverslaanbaar. Nu een jaar voor Tokio is het speelveld gewijzigd en daar hebben de dames de laatste tijd geen antwoord op. In deze pot werd duidelijk dat ze helemaal niet in staat zijn om tijdens een wedstrijd het tactisch concept aan te passen. En aan vechthockeyers een groot gebrek. Van Geffen en Pheninx kunnen dat wel.

  8. robvisser

    @jipijipi Het lijkt me goed denkbaar dat Zerbo straks weer in beeld komt. Annan kiest nu nog voor de ervaring van Kelly Jonker, maar ze scoort steeds minder vaak voor Oranje en haar overige bijdrage aan het team is minder dan wat Zerbo brengt.

  9. peterdenhartog

    Het is gewoon een schande dat je tegen zo’n ploeg niet kunt winnen!

  10. robvisser

    @runahonig@ziggo.nl Klopt, het lijkt erop dat het team niet kan schakelen naar ander spel als het niet op de normale manier lukt. Annan lijkt ook geen plan B te hebben. Sowieso lijkt het me goed dat er na de OS een andere bondscoach komt. Nieuwe impulsen, een frisse wind. Want laten we eerlijk zijn, na het WK zijn andere landen dichterbij gekomen en Nederland is stil blijven staan. Dat verklaart waarom het nu steeds moeilijker wordt om te winnen.

  11. Kittyvms

    Je hebt voorin idd een diende speelster nodig, dat is Albers. Welten, Matla spelen te vaak niet af en verliezen de bal veel. En ze blijven het maar doen. Matla scoort iig, dus waarde voor het team. Welten al lang niet.

  12. marijeknuvers

    Ik weet het. Dit is een herhaling van mijn reactie op de uitleg van Annan bij het niet selecteren van Zerbo. Haar reactie was verontrustend omdat ze daarmee liet zien niet te snappen dat het niet Zerbo is die moet leren scoren, maar zijzelf die het team op een andere manier moet leren (kunnen) spelen. Het holhockey is fantastisch en werkt tegen zwakkere tegenstanders óf als iedereen in topvorm is. Dat laatste heb ik al lang niet meer gezien, lijkt niet bepaald Annan's kracht en is de lat erg hoog leggen. Er wordt teveel geleund op de individuele kwaliteiten van een paar speelsters en inderdaad er is te weinig waardering voor dienende/team speelsters. En dan nog! : Als de kwartjes wel op de plek vallen, kan je ook met Annan's aanpakt Olympisch kampioen worden. Het is alleen wel kwetsbaar. Er zijn vele wegen naar Rome. Ik had een andere weg gekozen.

  13. Boearco

    Er wordt teveel gelopen met de bal. Een tendens die je ook ziet bij de top vd hoofdklasse. Een goed team is zoveel effectiever dan alleen maar goede spelers.

  14. edraket

    Belangrijk element dat ze bij de KNHB vergeten is dat spelers ook een teamplayer moeten zijn, die niet alleen zichzelf maar ook anderen van het team beter moeten kunnen laten hockeyen. De sterkte van het team zou immers groter moeten zijn dan de som van de individuele sterkten (1+1=3), en niet minder. Er zijn teveel hol-divas die niet eens weten wat spelen in een team betekent. Gaan altijd voor eigen gewin. Laag rendement en veel balverlies. Balverlies dat door anderen van het team weer goedgemaakt moet worden, want tackle back (het vieze werk) is te min. Tegen het 2e garnituur is hol-hockey mogelijk, maar in de absolute top niet meer. Maar ja dat is waar de KNHB al jaren op selecteert en aan vasthoudt, iemand die een kunstje kan. Het liefst een Remy (alleen op de wereld) want die zou immers via een individuele actie een wedstrijd kunnen beslissen....

    1. ina

      Je mist bijvoorbeeld Charlotte Vega, de beste spits van de hoofdklasse.

  15. marijeknuvers

    @Edraket: Helemaal gelijk. Ook wat betreft de constatering dat dat in jeugdbeleid en selecties al mis gaat. De verkeerde veronderstelling is dat een individueel talent om te vormen is tot teamspeler. Een actie kunnen maken is geen garantie dat je begrijpt wat een medespeler nodig heeft om te presteren. Er moet een balans zijn en die is er nu niet.

  16. PietB

    Wanneer heeft deze samenstelling voor het laatst met grote overmacht gewonnen? Hoeveel wedstrijden met hakken over de sloot winst binnengehaald? Ik zie een team dat geen vechtlust toont, nauwelijks samenspel, bepaalde mate van nonchalance laat zien. Is de tegenstander nou zoveel beter geworden of ligt het aan het spel van deze selectie? Voor mij zijn deze 18 speelsters als team zeker niet de beste. De bondscoach zou eens kritisch moeten kijken naar enkele speelsters die niet (meer) het niveau halen. Of weet het gros van deze selectie zich al verzekerd van een plek in Tokyo? Deze bondscoach houdt al jaren vast aan bepaalde namen, in vorm of niet. Voor mij geen verrassing dat misschien wel betere speelsters geen kans/vertrouwen krijgen. Heerlijk ballen toch zonder concurrentiestrijd?

    1. robboomsma

      Gast, jij snapt dus echt niks over de sport heh.... Het is niet dat andere landen stilstaan ofzo...

  17. harald-van-horn

    @robboomsma andere landen niet. Nederland de laatste tijd helaas steeds meer....

    1. robboomsma

      Dan zie jij toch andere dingen dan ik!

  18. robvisser

    @horn964 Eens. Andere landen hebben tijdens de Pro League progressie geboekt en Nederland niet. Vergeet ook niet dat de huidige (sterkste) Nederlandse selectie pas 9 maanden (!) na de WK titel voor het eerst weer met elkaar samenspeelde. Dat is best veel tijd die verloren is gegaan, daar waar andere landen na het WK steeds met hun sterkste selectie zijn blijven spelen. Het is in zekere zin weer opnieuw beginnen voor deze groep, maar er is nog enige tijd voordat de Olympische Spelen beginnen.


Wat vind jij? Praat mee...