Josine Koning kreeg er drie om haar oren: ‘Lig er niet wakker van’

Drie keer in dertig minuten tijd moest Josine Koning (27) zondagmiddag de bal uit haar goal vissen, na het gelijke spel met Australië. Aantallen die de goalie van Den Bosch nog nooit eerder meemaakte. En natuurlijk baalt ze daar van. ‘Het is zuur, maar ik lig vannacht van geen een treffer wakker.’

Josine Koning wisselt haar positie onder de lat bij Oranje tijdens de Pro League in 2023 af met de Amsterdamse Anne Veenendaal. Om de twee kwarten switchen de twee goalies van het Nederlands team. Dat zal voorlopig ook nog wel zo zijn. Naar alle waarschijnlijkheid wijst bondscoach Paul van Ass – als hij dat al van plan is – pas vlak voor het EK (18-27 augustus in Mönchengladbach) zijn nummer één aan. 

‘Logisch toch’, reageert Koning, direct na het moeizame duel met de Aussies. ‘We hebben afgesproken dat we niet ieder kwart willen wisselen. Dat zorgt voor te veel onrust’, legt ze uit. Heel erg vindt ze het afwisselen dan niet. ‘Je bent zo bij elke wedstrijd betrokken’, vindt ze. ‘Liever dit, dan om de wedstrijd toekijken.’

Koning kreeg bij oud-bondscoach Alyson Annan de lichte voorkeur, toen ze werd aangewezen als eerste keepster tijdens de Olympische Spelen. En hoewel Annans opvolger Jamilon Mülders tijdens het WK geen echte voorkeur uitsprak en beide keepers afwisselend ieder drie keer in actie liet komen, was het Koning die in de finale stond. 

‘Wil weer op niveau komen’

De sluitpost moet lachen als haar gevraagd wordt naar de eeuwige strijd. Ze is er naar eigen zeggen nog totaal niet mee bezig. Bovendien heeft Van Ass nog alles behalve een voorkeur uitgesproken. ‘Ik ben er echt nog helemaal niet mee bezig’, vertelt ze. ‘Ik wil zelf beter worden en weer op niveau komen. Na de play-offs zak je weer een beetje in. Ik ben momenteel echt alleen met mijn eigen ontwikkeling bezig.’

Australië viert de eerste treffer van Brooke Peris. Foto: Willem Vernes

Dat de drie tegentreffers van zondagmiddag dan alledrie bij haar zijn gevallen, is vooral alleen even zuur. ‘Dat de eerste twee strafcorners tegen meteen doelpunten worden, daar moeten we kritisch naar kijken’, benadrukt ze. Een voor een loopt ze de tegentreffers na. ‘De eerste was niet mijn hoek. Het is pure pech dat ‘ie zo voor de stick van de aangever valt. Daar lig ik niet wakker van’, evalueert ze. ‘De tweede is een mooie variant. Een beetje zoals China dat zaterdag ook deed. Dat is echt onze zwakke plek in onze verdediging. Ik had wat hoger kunnen staan, maar de hoek lag open. Daar moeten we op trainen en een nieuw plan verzinnen’, vertelt ze. En daar heeft ze eigenlijk alweer veel zin in. 

Ook van het derde doelpunt slaapt ze vannacht niet slecht. ‘Ik onderschep de eerste bal, maar we komen net te laat voor de rebound. We liepen ons een beetje stuk’, beoordeelt ze. ‘Zonde, zeker omdat ik ‘m in eerste instantie had.’ Hardop gaat ze de treffer nog eens na. ‘Ik had misschien kunnen duiken in plaats van stappen’, twijfelt ze. Het zijn details. ‘Het is zuur, maar het waren gelukkig geen blunders.’

Tegengoals door nieuwe speelstijl

Maar drie tegentreffers in dertig minuten tijd is voor de beste ploeg van de wereld toch te veel. Dat vindt ook Koning. ‘Daar moeten we aan werken. Maar het heeft wel een beetje met onze nieuwe speelstijl te maken’, vertelt ze. ‘We willen heel aanvallend spelen. Dan vallen er soms gaten. Dat is nu zuur, maar ik vind de manier van spelen eigenlijk heel leuk. Je blijft veel meer betrokken. Ik moet af en toe bijvoorbeeld omhoog stappen voor een mannetje’, legt ze uit. ‘Je krijgt meer te doen. Ik vind het tof, maar als je er drie tegen krijgt, is er even helemaal niks meer aan.’

De cornervariant van Australië. Foto: Willem Vernes

Oranje hield dus maar een punt over aan het tweede duel met Australië. Ook het bonuspunt ging aan de neus van de ploeg voorbij. De Aussies namen de shoot-outs beter. Alleen Xan de Waard scoorde voor Oranje. En dat zag Koning vanaf een meter of veertig afstand gebeuren. ‘Ik heb best ontspannen toegekeken’, gaat de keepster verder. Die het volle vertrouwen in haar collega heeft. ‘We bereiden ons niet meer samen voor op shoot-outs. Dat deden we vroeger wel altijd. We hebben een heel andere manier van voorbereiden. Zij doet ’t op haar manier, ik op de mijne’, vertelt Koning, die Veenendaal twee inzetten zag keren. ‘Ik denk dat onze nemers niet op oorlogssterkte waren. We namen ze niet slecht, maar misten net die laatste paar procenten in scherpte.’

Niet goed genoeg, maar niet beneden maats

En dat is misschien wel de conclusie van de hele wedstrijd. ‘Het verliep moeizamer dan verwacht. We willen op een hoog tempo spelen, maar dat houden we vier wedstrijden achter elkaar in deze warmte nog niet vol. En al helemaal niet tegen een tegenstander die zaterdag nog een rustdag had. We zijn nog niet goed genoeg, maar het was niet ondermaats’, vindt de sluitpost. 

Donderdag stapt de selectie het vliegtuig in naar Londen. Daar speelt de ploeg twee keer (zaterdag en dinsdag) tegen Amerika. Of Koning meegaat, weet ze nog niet. Komende week wordt de selectie voor die trip bekend. Als ze opgeroepen wordt, zal ze er staan. Maar dan het liefst zonder tegendoelpunten. 


23 Reacties

  1. nicovisch

    Jammer dat de Koning iedereen de schuld geeft van haar slechte prestaties. Zij ligt er zelfs niet wakker van. Er is nog steeds een betere keepster dan de Koning denk ik.

  2. lynnBosman

    Wat een zure reactie van jou. Het is niet de Koning, maar Koning. Ze geeft toch prima aan wat ze beter had kunnen doen? En dat 3 teveel is? Ook haar conclusie is helemaal juist naar mijn mening. Het is een PL wedstrijd waar ze veel van kunnen leren, waarom zou ze daar in vredesnaam wakker dan moeten liggen? En je doelt waarschijnlijk op Heerbaart, goede keepster maar ze was niet goed genoeg in de finale.

  3. edwin-smolders

    Ben steeds meer benieuwd waar die aversie van sommigen hier richting speelsters HC Den Bosch vandaan komt. Matla, Nunnink en nu weer Koning. Alles wat vanuit Den Bosch in Oranje speelt lijkt wel heel erg veel meer onder een vergrootglas te liggen. Hoezo geeft ze anderen de schuld!? Lees reactie Koning bij tweede tegentreffer “Ik had wat hoger kunnen staan”. Waarom zou je vannacht wakker moeten liggen van drie doelpunten tegen? Kritiek geven is zo gemakkelijk. Ieder zijn mening, maar voor mij is Josine Koning de beste doelvrouw van Nederland. En ja, ik ben zo reëel om dat ook zonder gekleurde bril anders te durven zeggen.

  4. Ramon Min

    De Koning heeft hier niets mee te maken 😉

  5. SanderVerkeij

    Heel simpel, wie verzint het 4 wedstrijden in 5 dagen te spelen? Logisch dat je in dit tijdsvak geen 4 “scherpe” wedstrijden kunt neerzetten.

    1. Juulll

      Jaaa, precies en dan vooral met dit warme weer. Diep respect!!🏑☀️

  6. robvisser

    @SanderVerkeij Dankzij de competitie en de onwilligheid van clubs om mee te denken krijg je dit soort toestanden waarin alle wedstrijden in de maand juni worden gepropt, met als gevolg overbelasting van speelsters. Ik had begrepen dat Van Ass hierover in gesprek wil gaan volgend seizoen.

    1. edwin-smolders

      “Onwilligheid van clubs”?????

  7. pietersmits

    Ik begrijp wel als gezegd wordt dat Robvisser een wat negatieve bril tov HCDB op lijkt te hebben. Tegelijkertijd zie ook ik dat HCDB speelsters sinds het vertrek van Ehren duidelijk ook individueel moeite hebben hun niveau te halen/houden. Jeugdspelers met potentie zie ik niet echt groeien en "aankopen" worden er ook niet beter op. Dat doen ze bij SCHC bv een stuk beter. SCHC past jeugdspelers van zichzelf en van elders veel beter in en je ziet ze wel echt groeien in korte tijd. Uiteindelijk is dit een zichzelf versterkende cirkel. Stel je hebt talent: Ga je dan naar Amsterdam, SCHC of Den Bosch?

  8. robvisser

    @pietersmits Hetzelfde wat ik over Matla en Nunnink zei is overigens ook al gezegd door Kim Lammers. Het heeft niet veel met een 'negatieve bril' te maken.

  9. lynnBosman

    Lammers heeft het toch niet over Matla gehad? Of heb ik dat gemist? Want ik vond Matla prima spelen en had haar aandeel met goals, assists en acties. Niet alles lukte, maar dat gold ook voor Moes, Dicke en Veen. Nunnink kan ik mij wel in vinden. Op het EK van vorig jaar was dat ook, maar speelde dan wel weer top op de OS. Misschien was Runa Honig zegt verkramping? En de clubs betalen, dus dan moet daar iets op bedacht worden.

  10. robvisser

    @lynnBosman Dat heb je dan (helaas) gemist. Ze had het over Matla in een voorbeschouwing op een van de PL wedstrijden en ze vond dat ze zoveel meer kan dan dat ze laat zien in Oranje. Eigenlijk zei ze nu hetzelfde over Nunnink, maar over Matla heeft Kim Lammers ook al eens eerder hetzelfde gezegd.

  11. edwin-smolders

    Beste @RobVisser, cijfers en statistieken liegen niet. Frédérique Matla gaf vandaag tegen Australië (3-3) twee asists en doorbrak daarmee de grens van honderd 𝗴𝗼𝗮𝗹 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 in Oranje. 👏 108 interlands 78 goals 23 assists 𝘿𝙞𝙧𝙚𝙘𝙩 𝙗𝙚𝙩𝙧𝙤𝙠𝙠𝙚𝙣 𝙗𝙞𝙟 1⃣0⃣1⃣ 𝙙𝙤𝙚𝙡𝙥𝙪𝙣𝙩𝙚𝙣 𝙫𝙖𝙣 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙟𝙚

    1. eugeappel

      Edwin, laat gaan jongen. Wij weten hoe het echt is. Maar tegen al dat negatieve commentaar, met dhr Visser vooraan, betreffende HC Den Bosch en spelers/speelsers zijn wij niet opgewassen. Zo jammer. Ik dacht nl dat “sport verbroedert”, maar daar hebben hij en meerderen nooit van gehoord….

  12. robvisser

    @edwin-smolders Met alle respect, dit lijkt me nu typisch iets wat je als stadion speaker van HC Den Bosch begin volgend seizoen over het veld kunt laten schallen, waarschijnlijk zijn de stats dan nog wat beter. Maar je ziet het ook aan Kim Lammers, dat is nu eenmaal niet alles waarop een speelster wordt afgerekend. De lat ligt hoog bij Matla, hoge bomen vangen veel wind. Kim bedoelt het goed, het is constructieve kritiek. Ik zou het allemaal niet te persoonlijk nemen. En voor de goede orde, tot nu toe heeft Matla het in de recente PL wedstrijden naar behoren gedaan.

    1. edwin-smolders

      Die van Kim is inderdaad wel constructief!

  13. lynnBosman

    Oké dat heb ik gemist. Ik vind het belangrijker dat ze scoort en assists geeft, dan de sterren van de wereld speelt. Uiteindelijk word je als spits daarop afgerekend. Nunnink kan ik mij wel in vinden, erg slordig en veel overtredingen. Tevens vind ik Lammers wel een fijne analyst met een eigen mening, in veel dingen kan ik mij wel vinden.

  14. koen71

    2 van 3 goals waren houdbaar tegen Australië, zie ik wel vaker bij Koning, zowel bij DB als Ned Elftal, houdbare ballen die er in gaan, maar wordt vaak gecamoufleerd omdat DB en Ned Elftal bijna al hun wedstrijden winnen,

    1. robdux

      Koning is ook zeker niet de beste keepster. Wat mij opvalt is dat er wat mensen zijn, die in de zevende versnelling gaan, als er kritisch wordt gedaan over Den Bosch spelers. Kritiek terecht of onterecht hoort bij topsport.

  15. sjangfijen@gmail.com

    Wat een verhalenbundel, je kunt er bijna de Telegraaf mee vullen. Voor alle duidelijkheid, deze wedstrijden kort na de play-offs zijn een opstap naar Moenchen- Gladbach en verder. Katten en afkraken is ons mooie hockey onwaardig. Stop daarmee beste hockeyvrienden: eerst goed nadenken en dan een opbouwend commentaar. Dat leest ook voor ons toehoorders een stuk prettiger. Bonne chance. en... ...groet van Sjang

  16. eugeappel

    Kritiek mag. Daar heeft u helemaal gelijk in. Dat hoort überhaupt bij sport. Maar er zijn grenzen. Het valt wel erg op dat de kritiek ALLEEN maar wordt geuit op speelsters van HCDB. Er zijn 12 hoofdklasse teams. Laat staan dat er echt onaangename dingen, met naam en toenaam, over een paar speelsters wordt geschreven. Opbouwende kritiek is nuttig, maar iemand “afz**ken” op papier is o zo makkelijk.

  17. sjangfijen@gmail.com

    Dat valt nog wel mee, alleen kritiek op Den Bosch. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, moet je tegen kunnen. . Dat Den Bosch niet mocht strijden voor een finale plaats in de Dames hoofdklasse na 25 jaar , is part of the game. Helzelfde Den Bosch werd wel dit jaar kampioen van Europa door vooraf Amsterdam te verslaan en in de finale de Spaanse dames het hoofd te bieden. De leegloop van drie kanjers is aardig opgevangen. Voor het komende seizoen staat er al een knap team met veel eigen kweek.. Overigens, in al deze vorige wedstrijden speelde Josine Koning een dijk van een wedstrijd.. Voor mij is Josine een kanjer en dat al sinds bijna 10 jaar. Mooi toch. Fijne zonnige dagen en vanaf een terras bij de Oosterplas een warme groet van............Sjang

  18. Piensmits

    Rob Visser, jij en Kim Lammers zeggen/ schrijven totaal niet hetzelfde. Jij hebt alleen kritiek op Matla, minimaliseert haar bijdrage aan Oranje en hebt het over niet selecteren. Kim Lammers erkent haar bijdrage met goals en assists, heeft het nooit over niet selecteren gehad en denkt dat er nog meer in zit. Ze zit na haar blessure in een wat mindere periode, maar blijft gevaarlijk. Over Albers heeft ze ook gezegd dat ze die niet stabiel genoeg vind. Maakt haar dat dan ineens geen geweldige speelster? Overigens vind ik het ook opvallend dat het vaak de SCHC supporters zijn die over de Bossche speelsters vallen. Heerbaart heeft het niet laten zien in de halve en finale maar mijn mening.


Wat vind jij? Praat mee...