Stroef spelend Oranje zoekt naar ritme tegen Duitsland (2-2)

De Nederlandse hockeymannen moeten duidelijk nog even ritme vinden in aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée speelde zondagmiddag in Utrecht stroef in het FIH Pro League-duel tegen wereldkampioen Duitsland en moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Duitsland won het bonuspunt door de shoot-outs te winnen.

Over dat resultaat op zich zal binnen de Nederlandse gelederen niet lang meer worden nagesproken, want de Pro League is in dit olympische jaar zeker niet meer dan een fijne officiële oefenperiode op weg naar Parijs. Niet de punten tellen in deze periode, maar wel het fit worden, systemen fijn slijpen en groeien naar een topvorm die moet leiden tot olympische eremetaal. ‘We moeten in deze fase elk kwart beter gaan spelen’, zo vatte Jeroen Delmée de doelstellingen in de rust van het duel simpel samen.

In die opzet slaagde zijn formatie zondagmiddag op De Klapperboom wel. Voor de rust hield het niet over wat de in het nieuwe witte uittenue spelende Nederlandse team liet zien. Oranje speelde stroef, leed veel balverlies en creëerde amper kansen. Oranje kreeg geen strafcorners en kwam na een tip-in van Steijn van Heiningen niet dichterbij dan een bal op de paal. ‘Het is duidelijk dat we niet ons beste spel speelden’, zag ook Delmée.

Jeroen Delmée. Foto: Willem Vernes

De coach moet in de tweede helft met meer plezier hebben gezien dat er al duidelijk meer ritme in het spel zat. Bovendien benutte Jip Janssen een strafcorner al vroeg in het derde kwart. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen. Een goed lopende corner wordt in Parijs ongetwijfeld cruciaal in de jacht op goud.

Vervangers

Delmée maakte vorige week de zestien namen bekend van de spelers die daar in zijn ogen het beste resultaat kunnen behalen. Van die zestien spelers die hij selecteerde, ontbraken zondagmiddag op de Klapperboom in Utrecht Seve van Ass, Tjep Hoedemakers en Duco Telgenkamp. Zij zitten volgens Delmée ‘nog in een andere fysieke opbouw’ dan de spelers die hockeyen op de volgepakte Klapperboom.

Als vervangers deed de bondscoach tegen Duitsland een beroep op zijn reserves Steijn van Heijningen (die zijn vijftigste interland speelde), Tijmen Reyenga en keeper Derk Meijer. De afgevallen Terrance Pieters en Teun Beins completeerden de selectie van achttien spelers.

Voortvarend

Oranje begon voortvarend aan het Pro League-duel tegen Duitsland. Na een scoop van Floris Wortelboer, had Koen Bijen de bal vrij voor inschieten. Zijn aanname was goed, maar zijn poging eindigde op de zijplank. Lange tijd was die vroege actie het enige echte hoogtepunt van het eerste kwart. Beide ploegen moesten er duidelijk inkomen. Ze leden veelvuldig balverlies door matige passes en dito aannamen.

Jorrit Croon belaagt Tom Grambusch. Foto: Willem Vernes

De mooiste aanname van het eerste kwart was van Malte Hellwig. De Duitser kreeg na dertien minuten spelen de bal halfhoog van Grambusch aangespeeld. Het kleinood lag in een stickbeweging stil voor de neus van Hellwig, die met een vloeiende beweging de 0-1 achter goal Pirmin Blaak tikte.

Bal op de paal

Beide ploegen zochten met die stand na vijftien minuten de dug-out op. Daar voorzag Delmée zijn manschappen met wat extra tips voor het tweede kwart. Die leken zijn spelers goed op de volgen, want Nederland begon opnieuw goed. Niettemin moest de thuisploeg een strafcorner incasseren na shoot van Joep de Mol. De verdediger corrigeerde die overtreding zelf, door de corner van Gonzalo Peillat via de stick eruit te lopen. Het was een van de weinige mogelijkheden die werden gecreëerd. Al was Van Heijningen in de slotminuten nog dichtbij de gelijkmaker. Na goed voorbereidend werk van Floris Wortelboer tipte hij de bal op de paal.

Aanvoerder Thierry Brinkman krijgt een knuffel. Foto: Willem Vernes

Na twee saaie kwarten werd het na de rust toch nog een stuk leuker. Oranje schakelde een versnelling bij en legde meer venijn in zijn spel. Dat zorgde meteen voor problemen in de verdediging van de wereldkampioen, die al een maand in voorbereiding is. De gelijkmaker (1-1) die Nederland scoorde via Janssen was verdiend, maar het getreuzel en de onduidelijkheid van de arbitrage rond die corners vooral tenenkrommend. De duizenden op de tribunes maalden daar uiteindelijk niet meer om, nadat Janssen de derde corner hard raak pushte. Zij klapten – opvallend vaak al gehuld in een nieuw shirt – hun handen stuk voor local hero Janssen.

Goaltjesdief

In die fase was Oranje de betere ploeg. Het stichtte ook wel het nodige gevaar, maar tot treffers leidden de aanvalsgolven niet. Dat brak de thuisploeg uiteindelijk op. Nadat Teun Beins na een wat onbehouwen overtreding geel kreeg, kwam Duitsland op voorsprong. Duitsland tenniste de bal binnen de Nederlandse cirkel rond, waarna Justus Weigand zijn stick doeltreffend tegen de bal zette: 1-2.

Koen Bijen wordt gefeliciteerd door Steijn van Heijningen. Foto: Willem Vernes

Oranje leek even verslagen, maar rechtte in het vierde kwart de rug. Dat resulteerde eerst in de 2-2 van Koen Bijen die zijn reputatie als goaltjesdief weer waarmaakte. Janssen leek drie minuten voor tijd ook nog een strafbal te mogen nemen, maar die beslissing werd door de videoreferee herroepen.

Daardoor eindigde het duel in 2-2, waarna beide ploegen via shoot-outs streden om het bonuspunt. Dat ging naar Duitsland, dat daardoor twee punten overhield aan het treffen. Ondanks het ene punt heeft Nederland nog steeds zicht op de winst in de Pro League. Maar Delmée zal dinsdag tegen België (20.00 uur in Utrecht) vooral willen zien dat zijn ploeg steeds beter gaat spelen.