Lekker nagenieten (1): de unieke medalparade op Trocadéro

De Nederlandse hockeyteams hebben op de Olympische Spelen van Parijs een historische prestatie geleverd door beide een gouden medaille te behalen. We raken er niet over uitgesproken en uitgekeken. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarom blikken we in de dagen na de Spelen terug met de serie: Lekker nagenieten. Met prachtige foto’s van onze fotograaf Willem Vernes. Vandaag deel 1: de unieke medalparade op Trocadéro.

Op de Spelen was er in Parijs dagelijks een huldiging van de medaillewinnaars op Trocadéro, volgens velen het plein waar je het mooiste uitzicht hebt op de Eiffeltoren. Met een blauwe loper richting de meest markante landmark werden teams en sporters opgeroepen voor hun medalparade. Zo ook de Oranje Heren en Oranje Dames op zaterdagmiddag. Onder de heerlijke zon straalden de Nederlandse sterren. Ze genoten. En de huldiging leverde prachtige plaatjes op.

De Oranje Heren

Ze haalden de eerste gouden hockeymedaille in 24 jaar. De Oranje Heren onder leiding van bondscoach Jeroen Delmée. Koen Bijen, in het veld vaak de eerste die de tegenstander opjaagt, toont ook als eerste de gouden plak aan de duizenden toeschouwers.

De Oranje Dames

Parc des Champions staat er heel toepasselijk achter de Oranje Dames. Wat een uniek prestatie leverden zij. Als sinds 2014 zijn de hockeydames nagenoeg onverslaanbaar. Alle reden om te juichen!

De stelletjes

De Oranje hockeyteams kennen twee bekende stelletjes. Pien Sanders en Thijs van Dam zijn de bekendste, maar ook Floris Wortelboer en Sanne Koolen delen al heel wat jaren de liefde. Om dan samen de gouden medaille te mogen halen en te showen onder toeziend oog van de Eiffeltoren, is toch helemaal geweldig.

De voet

Zelfs tot twee uur voor de wedstrijd was het onduidelijk of Jorrit Croon überhaupt de finale kon spelen. In de kwartfinales tegen Australië ging hij vol door zijn enkel. De schade was groot, maar Croon had een droom en ging door. Strompelend verliet hij het veld na de halve finales. In de finale haalde hij het einde niet eens. Hij slikte meer pijnstillers dan ooit te voren. Maar maakte zijn droom waar. Hij was na afloop overmand door emotie, maar straalde bij de medalparade. Wel met zijn been in een enorme installatie.

Dé foto

Gaat het mooier worden als deze foto? Bewaar deze foto goed: hij is historisch.


1 Reactie

  1. ruud-stork

    Even ook wat credits geven aan fotograaf Willem Vernes die beide teams heeft vastgelegd tijdens de spelen en alle mooie momenten heeft vastgelegd 🥇


Wat vind jij? Praat mee...