Het Nederlands Elftal heeft zondagmiddag in een sfeervol Wagener Stadion de troostfinale van de Pro League spectaculair gewonnen van Groot-Brittannië, de nummer 7 van de wereld. Het was het verschil tussen 50.000 dollar of 12.500 dollar verdelen. Twee heerlijke spitsengoals van Pruyser gaven de doorslag op een 3-3 stand. Na een wisselvallige Pro League-campagne zijn de ogen nu gericht op het EK en de EK-selectie.
Drie keer vuurwerk na drie goals in twee minuten: de troostfinale van de Pro League werd gespeeld zoals de nieuwe landencompetitie zelf een half jaar lang was. Spectaculair, wisselvallig, maar vol entertainment. Maakte Jeroen Hertzberger in de 29ste minuut de 2-2, dan scoorde Groot-Brittannië uit hun afslag meteen de 2-3, waarna Oranje met een videoreferral weer een strafcorner haalde, die door Van der Weerden werd binnen gepusht voor de 3-3. Als de Pro League ergens voor staat, dan is het spektakel in volle stadions. De twee heerlijke spitsengoals van een liggende Mirco Pruyser in zijn Wagener, de 3-4 en 3-5, zorgden ervoor dat de supporters op de banken stonden op zondag.
Het was in de strijd om het brons vooral een bijzondere wedstrijd voor de 30-jarige aanvoerder Billy Bakker, die zijn 200ste interland speelde. Een voor zijn doen speels huppeltje maakte aanvoerder Billy Bakker, bij het betreden van het veld, als frontman van Oranje, in een kolkend Wagner. Een sprongetje in de lucht, honderdtachtig graden, dat ervoor zorgde dat hij beide kanten van het volle stadion kon begroeten.
Toepasselijker dan in zijn achtertuin kon die wedstrijd niet plaatsvinden. Hier, op de velden van het Amsterdamse Bos, waar hij op de beruchte heuvel als jeugdspeler van Amsterdam altijd zijn sprintjes moest doen, kreeg hij de handen op elkaar voor die mijlpaal. Van rechtsachter, tot centrumspits, tot middenvelder en leider, dat is de ontwikkeling die de nummer acht doormaakte de afgelopen tien jaar. Dat zijn maatje Pruyser de spotlights greep, moet hem goed hebben gedaan.
Kon Oranje nu wel van de Britten winnen?
In de troostfinale – is er een betere titel voor deze wedstrijd? – met Groot-Brittannië, was het de gedreven Jeroen Hertzberger die Oranje op voorsprong zette, met een tip-in na een voorzet van Jonas de Geus, die de geblesseerde Croon verving. Dat Hertzberger juichte alsof hij zijn eerste treffer scoorde voor Oranje, zegt alles over de motivatie van de Rotterdammer, die met negen goals als topscorer eindigt van Oranje in de Pro League.
Na onnodig balverlies van De Geus op het middenveld, kon Zachary Wallace na een fijne steekpass de gelijkmaker scoren voor Groot-Brittannië. Een slippertje in de Nederlandse defensie zorgde ervoor dat Henry Weir de bal met de backhand binnen kon tippen. Zou Oranje na de 1-3 in Eindhoven en de 2-2 in Londen nou weer gepiepeld worden door de Britten? Jip Janssen kreeg nog voor de rust de bal bij de strafcorner bij Hertzberger, die zijn tweede goal van de wedstrijd maakte.
Dat Oranje daarna meteen een strafcorner incasseerde, was matig verdedigd. De bal ging via de push van Phil Roper heel makkelijk langs Sam van der Ven. Maar een succesvolle videoreferral zorgde alweer voor nog een Nederlandse strafcorner. Mink van der Weerden liep naar Taco van den Honert, en pushte daarna feilloos raak. Een doelpuntenfestijn, dat is wat de Pro League zo vaak was dit jaar.
Bondscoach Max Caldas was de hele wedstrijd zijn team verbaal aan het begeleiden. Er moest meer druk worden gezet, hogerop het veld worden gestaan. ‘Niet loslaten, meer druk, meer druk’, schreeuwde Caldas naar Lars Balk, als hij één centimeter te veel ruimte gaf aan zijn aanvaller. Zijn energie stroomde soms over naar de benen van de spelers, soms leek hij tot zijn frustratie in het luchtledige te schreeuwen. ‘Hoger, hoger!!’, bleef over het veld galmen.
Kellerman liet in het derde kwart zien dat hij en Pruyser elkaar blindelings weten te vinden. Na een loopactie, vond de aanvaller Pruyser, die liggend in zijn stadion de 4-3 aantekende. Daarna was het Van der Weerden die ervoor zorgde dat Pruyser bijna identiek en net zo schitterend de 3-5 maakte en het brons in Nederland hield.
Zes gewonnen, vijf gelijk en vijf verloren
Na de laatste wedstrijd van Oranje in de Pro League kunnen de kille cijfers worden opgemaakt: zestien wedstrijden gespeeld, zes gewonnen, vijf gelijk en vijf verloren, en met de hakken over de sloot naar de Grand Final. Dat was onder andere een gevolg van de keuze voor 31 spelers. Het team kan met wisselende gevoelens terugkijken naar de zestien wedstrijden die ze gespeeld hebben, in een achtbaan, in een worsteling van clubbelangen en landsbelangen, waar de ups en downs elkaar in hoog tempo opvolgden en de verrassing nooit ver weg was.
Op de poulefase kon Oranje niet op worden afgerekend. Dat kon het al meer op de halve finale tegen België, waar bijna het sterkste elftal speelde, minus Jonas de Geus en Sander de Wijn. Maar in het vrijworstelen vrijdagavond tegen België bleken de zuiderburen gevaarlijker, creatiever en gewoonweg beter dan de Nederlanders. Nu het brons is gehaald, heeft Oranje zijn status als nummer drie van de wereld, achter Australië, en België, bevestigd.
De Pro League heeft Oranje ook veel gebracht. De competitie heeft Jip Janssen gelanceerd als volwaardig international. De vleugelverdediger van Kampong bewees zich als strafcornerschutter op het internationale podium en liet zien dat hij meekan in het internationale geweld, hoewel hij zeker nog moet schaven aan het veldspel.
De Pro League zag middenvelder Diede van Puffelen zijn vinger opsteken als serieuze kandidaat voor het EK in Antwerpen, zeker als Valentin Verga en Robbert Kemperman – zoals het er nu naar uitziet – geen kans maken op het EK, en moeten hopen op een uitnodiging voor trainingen na Antwerpen. De nieuwe landencompetitie zag ook de tweede jeugd van Jelle Galema, die zichzelf nomineerde voor het EK. Hij hockeyde het WK in Den Haag vijf jaar geleden en schitterde daarna door afwezigheid, maar laat elke wedstrijd zien dat hij na zijn overstap naar Den Bosch als herboren speelt. Of het genoeg is voor EK-selectie, valt te bezien, maar misschien verdient de energieke Galema wel gewoon die kans.Net als Bjorn Kellerman, die na Jeroen Hertzberger (9), Mirco Pruyser (8) de meeste Nederlandse goals maakte, met vijf treffers (uit elf wedstrijden). Hij liet zien dat hij de teleurstelling van het missen van het WK kon omzetten naar prestaties.
Strafcornerrendement kan omhoog
De Pro League zag ook spelers als Teun Beins af en toe excelleren, Marlon Landbrug schitteren tegen Duitsland en de onverwachte routinier Arjen Lodewijks heerlijke goals maken. Maar tijdens de Pro League moest Oranje ook zien hoe hun assistent-coach Graham Reid vertrok naar India. Er was een tegenvallend rendement van de strafcorner, waar Mink van der Weerden vijf keer scoorde en Jip Janssen drie keer. Hoewel de rake sleeppush van Van der Weerden in Duitsland in de slotminuten, weer deed denken aan een dominante Van der Weerden van weleer.
Ter vergelijking: bij Australië scoorden Blake Govers acht sleeppushes en Jeremy Hayward zes. De keepers Pirmin Blaak en Sam van der Ven wisselden briljante wedstrijden af met slippertjes, zeker in het finaleweekend. De allergrootste domper lijkt dat een van de grootste beloften van het Nederlandse hockey, Jorrit Croon, het EK misschien gaat missen. Want pure creativiteit en onverwachte openingen creëren: dat onderdeel is nu wat dunner bezaaid bij Oranje.
Vooral het domineren van wedstrijden, wat Oranje zo graag wil doen en waar ze zelf ook vaak over praten, blijft een groot probleem. Dat lukt vooralsnog niet. Een vakantie, een vaste EK-selectie om weken mee voor te bereiden, moet een team smeden dat kans maakt om in Antwerpen het ticket voor Tokio te winnen en een bijzondere trilogie aan EK-titels aan elkaar te rijgen. Maar daarvoor zal er nog heel veel werk verzet moeten worden.
Lees hieronder de live-updates
Wil je niets missen van het duel om derde plaats tijdens de Grand Final van de FIH Pro League tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië? Volg dan vanaf 14.00 uur het liveblog op hockey.nl. Het duel begint om 14.30 uur. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in het Wagener Stadion.
Behalve via ons liveblog doen we dat natuurlijk ook verslag via onze social media-kanalen, zoals op Instagram, Facebook en Twitter. Volgen dus. Ziggo Sport zendt het duel live uit op Ziggo Sport Extra.
22 Reacties
fleurtjevdb
Ik ga niet eens meer de moeite nemen om te kijken
walter-driehuis
Fijn die live uitzendingen... komt t hockey echt ten goede... samenvatting on 19 uur....😐
pindapower
Ziggo zend wedstrijd live uit via ziggo extra
walter-driehuis
Ahh top, stond niet in t stuk hierboven... dad in elk geval iets😊
marga-keuvelaar
Dank je!!! Misschien dat de mensen van hockey.nl dat nog erbij kunnen zetten in de header?
robvisser
Een apart jaar. Lang geleden dat de Oranje heren zoveel moeite hadden met een team als GB in de diverse confrontaties. Dat zegt wel genoeg over de toestand van het team denk ik.
francakh
Vind GB ook wel verbeterd moet ik eerlijk zeggen.
jonathan
Hulde voor Jaap Stockmann, die op zijn hoogtepunt weigerde om steeds te wisselen omdat hij dan de concentratie minder vond, en daarmee een einde zette aan een grandioze interland carrière. Een fantastische keeper gevormd bij Kampong en tot grote bloei gekomen bij Bloemendaal
risa
Ja eens maar wat heeft het te maken met de huidige 2 keepers? Met de (wan) prestaties van NL11 heren? De afgelopen HPL en WK hebben zowel Blaak als v.d. Ven weergaloze en mindere acties laten zien. Er is geen “mindere” bij deze twee. Ook geen betere.
conegut
Eens. Tijdperk zonder constante keeper is aangebroken. Geef Jaap groot gelijk dat hij moest afwisselen met een keeper die goede wedstrijden afwisselt met slechte wedstrijden waarbij hij meer slechte dan goede momenten hebt. We hebben een keeper nodig die wedstrijden kan winnen voor het land en dan niet afwisselt met hele slechte.
luchtisblauwgrasisgroen
Tim Steens is van nog een slechter niveau dan NL, zou er een correlatie zijn? Caldas is in 2014 aangesteld om Nederland terug naar de top te brengen. Dit was na het 6-1 verlies in de WK finale tegen Australie. Nederland is in de tussentijd (5 jaar) geen meter opgeschoven. Men zal terugkijken op deze periode als de verloren jaren van Caldas.
frans-j
Talenten zijn er genoeg en krijgen hun kans en speeltijd. Wortelboer, De Mol, Croon en Kellerman. Laat ze vooral met een andere coach met een kleinere vaste groep en één geselecteerde keeper wedstrijden spelen dan heb ik er toch vertrouwen in.
mickh
Caldas heeft 5 jaar zijn zakken gevuld over de rug van de KNHB en bovenal haar sponsors en heeft werkelijk NIETS toegevoegd gedurende deze VIJF jaar. Stefan Veen zal nu toch wel deze coach uit zijn lijden kunnen verlossen zonder dat hij zelf gezichtsverlies leidt omdat hij Caldas bij de `boze` dames wegplukte? Tokio 2020 lijkt me even wat belangrijker dan het ego van deze beide heren.
gaston-orozco
Weet niet zeker of Caldas de schuld krijgt van België met een gouden generatie. Hoe dan ook, je bent van harte welkom om te tieren en er is geen betere plek om dat te doen. Maar verwacht niet dat iemand van belang is om te geven wat u denkt. Caldas is gebrekkig, maar om hem de schuld te geven van alles wat er mis is met Nederlandse hockey is overbereik. En het is onmogelijk om te weten of iemand het beter had kunnen doen. Maar je kunt zoveel fantaseren als je wilt. 🙂
r-wortmann
Ik denk dat we weinig respect voor GB tonen als we zeggen dat de resultaten tegen GB als mijlpaal kunnen stellen RobV. Volgens mij heeft met name GB onder leiding van Danny een prima opbouwende curve laten zien, en is dit team meer gegroeid dan welk team dan ook. Dat feit heeft meer te maken waarom we moeite met GB hebben dan dat Nederland nu 'zo slecht is'. Ik vind het jammer dat we niet zo nederlands meer kunnen spelen, met veel balbezit uitgekiende rushes naar voren en gebaseerd op techniek en creativiteit. Die snelle (geforceerde) ballen naar voren met name aan de buitenkant is on Nederlands. We spelen nu het spelletje van o.a. Engeland en Australië; Snell and hard. Dit is niet zoals we gewend zijn, en natuurlijk is het hockey veranderd (snelheid en kracht) maar dan hoeven we niet hetzelfde tactiek te spelen als andere landen. Bond en coaches ga eens bijelkaar zitten en kijken hoe Nederland op z’n Nederlands kan spelen, taak voor een nationaal technisch manager, vanwie je NIETS hoort.
luchtisblauwgrasisgroen
@g-hockeyfan Wat een slap argument: Caldas is eindverantwoordelijke. En hij is destijds aangesteld om aansluiting met de wereldtop te vinden. Hij heeft gefaald en alle seinen staan op rood voor Tokyo. Andere coaches zijn wel degelijk in staat om meer uit deze groep te halen.
frans-j
Toch een vermakelijke wedstrijd met mooie goals Van de Weerden scoort minder corners maar verrast toch. Snel, balvast en durf om een aktie te maken. Messcherpe Pruijser vandaag
MIck
@frans-j, Kellerman een talent? Die is 29.